Dny pro Stromy svobody v kraji připomenou výročí Československa

Mezi Dnem stromů 20. října a Dnem vzniku samostatného československého státu 28. října se stovky komunit zapojí do celonárodního happeningu.

Jarní servisní akce AUTO CB

V rámci takzvaných Dnů pro Stromy svobody budou obce, školy, spolky i jednotlivci sázet lípy a další druhy na oslavu vzniku samostatného státu. V kampani Nadace Partnerství se aktuálně počítá s vysazením více než 1 200 dřevin, jen v Plzeňském kraji proběhne na třicet veřejných akci. Jedná se o vyvrcholení stejnojmenné celoroční kampaně, která vedle mapování a ošetřování historických stromů navazuje na tradici stromkových slavností založených za období první republiky. Do kampaně se veřejnost může stále zapojit prostřednictvím webu www.stromysvobody.cz, kde lze do digitální mapy zanést plánovanou nebo již uskutečněnou výsadbu.

Sázet se bude třeba 24. října v obci Lisov, kde památeční lípu darovali obci tamní skauti. „Jako poděkování za dlouholetou podporu naší činnosti jsme se rozhodli darovat u příležitosti výročí vzniku naší republiky obci Lisov lípu, kterou společně s občany obce vysadíme na návsi,“ přiblížil Jan Sedlák z junáckého střediska Limba Plzeň.

V Měcholupech nebo Záhořanech bude jubilejní stromy zase sázet sbor dobrovolných hasičů, a to v předvečer svátečního dne 27. října. „Bude se jednat o akci organizovanou místním sborem dobrovolných hasičů, kde máme celkem dvaašedesát členů. Hasiči se sejdou v útvaru v uniformách a s praporem, položíme věnec k pamětní desce padlých v 1. světové válce, dále se symbolicky zasadí pamětní lípa a řekne se stručný projev,“ popsal průběh jedné z akcí Tomáš Wurm ze Sboru dobrovolných hasičů Hříchovice.

Přímo v den státního svátku se bude konat oslava například v obci Poběžovice u Domažlic. „V podvečerních hodinách projde ulicemi města lampionový průvod v barvách trikolory, který vyvrcholí za účasti široké veřejnosti slavnostním vysazením Stromu svobody. Tak, jak bývalo v minulosti zvykem, bude jej možné ostužkovat trikolorní stuhou a ke kořenům vložit vzkaz pro budoucí generace,“ shrnula jedna z organizátorek výsadby Dominika Adamcová.

Ve stejný den budou slavit výsadbou stromu i v Nepomuku, kde je plánováno slavnostní zasazení Lípy svobody přímo u jedné z hlavních bran do města, proti nepomuckému vlakovému nádraží. „Lípa bude zasazena v místě, kolem kterého prochází denně mnoho návštěvníků i obyvatel města a okolí, a bude tak každému kolemjdoucímu připomínat toto významné výročí. V tentýž den zároveň dojde k slavnostnímu odhalení doplněného památníku padlých na Nepomuckém náměstí,“ popsal Lukáš Mácha z Mikroregionu Nepomucko.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka