Do Plzně se vrací Historický víkend s bohatým programem i vejšlapem strašidel

Po dvouleté odmlce Plzeň opět ožije na celý víkend programem na několika scénách a to v duchu historickém. Nadace 700 let města Plzně pořádá Historický víkend.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hlavní myšlenkou bude návrat hlouběji do minulosti, do časů vlády Jana Lucemburského, který si Plzeňanů velmi cenil. Město bylo předmětem panovníkova zájmu, dochovala se řada privilegií a listin, které král Plzni vystavil.

V roce 1320 obnovil a potvrdil Jan Lucemburský veškerá privilegia Václava II., zakladatele města. To je jistě významná událost, my ovšem budeme věnovat pozornost něčemu mnohem romantičtějšímu! Vrátíme se přesně o 700 let zpět do minulosti a zúčastníme se zásnub prvorozené české princezny Markéty Lucemburské s vévodou Jindřichem Dolnobavorským. Podíváme se tedy především do roku 1322.
     Kromě hlavní a vedlejší scény na náměstí Republiky bude opět připravena oblíbená interaktivní dětská scéna v Proluce, včetně kuličkové dráhy, program bude přichystán i v Mlýnské strouze. Ta bude táborem rytířů a jejich družin, nabídne občerstvení, kovárnu a dokonce i lazebnu. Uvidíte jezdecké dovednosti, dravé ptactvo a psí smečku. Na všech scénách se bude šermovat, tančit, kejklovat a zpívat ….. Součástí slavnosti bude také tržiště, na kterém určitě potkáte krále Jana a jeho družinu a ti největší šťastlivci možná usednou i ke královskému stolu.
V jednotlivých programech vystoupí šermířské skupiny Gotika, Invictum, Lorika, Morgana von Maxberg,  Servus Bellum, taneční skupina Gloria, hudebně doprovodí Dei Gratia, Elthin, Miritis, Strašlivá Podívaná, dále vystoupí kejklíř Jéňa Truhlář, psář - Canisterapie Bohumil Stránský, sokolník Pavel Řehka, jízda Plzeňského landfrýdu, těšte se i na řemesla Gabréta, Lazebnu u ledové kádě Václava IV. či vlajkovou show Milites nebo show ohňovou v podání skupiny Hell Fire.

    V sobotu a v neděli přivítá návštěvníky i oblíbená Pohádková cesta. Každoročně si ji nenechá ujít několik tisíc dětských návštěvníků se svými rodiči. Nejen pro ně je připraven i oblíbený muzikál v podání souboru Karkulka z Chrástu.

     Tradiční součástí Historického víkendu bude sobotní Vejšlap plzeňských strašidel, kterému bude předcházet jejich rej na náměstí Republiky za doprovodu Strašlivé podívané a také ocenění těch nejzajímavějších. Strašidla jsou fenoménem akce a Plzeň dokonce drží rekord v jejich počtu na jednom místě a to z roku 2009, kdy se jich v Plzni potkalo 4 402. Budeme se těšit na všechny maskované účastníky. Po sobotním reji, Vejšlapu a hlavním večerním představení bude následovat pyromuzikál, který bude realizován ze střechy budovy České pojišťovny na náměstí Republiky.

     Městem projdou i dva velké průvody. V sobotu odpoledne ožije sadový okruh a centrum města průvodem účinkujících s praporečníky, bubny, trubači, sokolníky, psovody a mnoha urozenými pány a dámami na koních. Samozřejmě přijedou i krásné tanečnice, obratní kejklíři a znamenití hudebníci. Večer pak projdou městem masky, strašidla i příchozí při zmiňovaném Vejšlapu.

     Ve stejné době bude probíhat Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň 2022, takže budou moci návštěvníci navštívit i jeho scénu U Branky.

     Historický víkend je jednou z nejnavštěvovanějších akcí v Plzni. Bohatý program pro malé i velké v letošním roce realizují  Plzeňští – spolek šermířů a přátel historie  a je přístupný zdarma. Aktuální informace můžete sledovat na facebookových a instagramových účtech Historického víkendu.

Dopravní omezení, která s akcí souvisejí naleznete na www.nadace700.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.06.2022 17:03



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka