Historický víkend je minulostí. Plzeň znovu zvítězila nad husity

Druhý červnový víkend patřil v Plzni oblíbenému Historickému víkendu. Od pátku do neděle na několika scénách ožila historie města, tentokrát jsme se společně vydali do doby, kdy Plzeň obléhali husité.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na hlavní scéně na náměstí Republiky se v sobotu rozhořely dvě bitvy mezi katolickým městem a obléhajícími husity, v nichž samozřejmě zvítězili obránci města.

„Obě bitvy se těšily velkému diváckému zájmu, stejně jako další programy“ říká Alena Kozáková z pořádající Nadace 700 let města Plzně. „Počasí bylo velmi příznivé, až na nepříjemný vítr, který ale spíše komplikoval práci pořadatelům. Jsme rádi, že jsme si společně s návštěvníky opět užili pestrý víkend,“ dodává.

Akci přišli podpořit také představitelé města, které bylo spolupořadatelem akce. V pátek pozdravil návštěvníky primátor města Mgr. Roman Zarzycký, radní pro oblast kultury a památkové péče Mgr. Eliška Bartáková a také  starosta městského obvodu Plzeň 3 Mgr. David Procházka. Sobotního velkého průvodu účinkujících a hostů z Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF se zúčastnil aktivně primátor města Mgr. Roman Zarzycký s dcerou. Předal účinkujícím klíč od města a zmínil jedinečnost Historického víkendu.

Historický víkend má v podtextu strašidla a mumraje plzeňské a strašidel a pohádkových bytostí se během soboty registrovalo téměř devět stovek. Po jejich podvečerním reji byly vybrány nejzdařilejší masky, které pak šly v čele průvodu městem. „Na pohádkovou cestu se vydalo 1200 registrovaných dětí se svým doprovodem,“ říká Zdeněk Zajíček, který ji se svým týmem připravil. „Zájem nás velmi těší, stejně tak, jako zájem o to podílet se aktivně na Vejšlapu strašidel. Je obdivuhodné, jak jsou lidé kreativní a jsme rádi, že se s námi přicházejí bavit, dodává principál plzeňských strašidel. 

Realizátorem programové části byli Rytíři Koruny České. „Reakce diváků nás na všech scénách potěšila. Přišlo jich opravdu hodně a např. Mlýnská strouha byla stále zaplněna především dětskými návštěvníky,“ říká Martin Cholinský z RKČ. Zájem byl také o plnokontaktní boj nebo scénu, kde bylo prezentováno katovské řemeslo. Mnoho dětí se také zapojilo do sobotní ponožkové bitvy.
„Jsem rád, že Nadace 700 let města Plzně znovu připravila Historický víkend, který potěšil mnoho diváků, uzavírá Ing. Petr Náhlík, předseda správní rady nadace.

Ohlasy na uplynulý Historický víkend a fotografie najdete na facebookovém profilu akce.

foto: archiv a milan svoboda

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 12.06.2023 10:00



8 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka