Důležitý je odkaz Václava Havla, zaznělo v Plzni při setkání s velvyslanci

Připomínat si myšlenky Václava Havla, udržovat jeho odkaz a mít na paměti zdůrazňování svobody a demokracie je důležité pro současnou českou společnost.

Jarní servisní akce AUTO CB

Shodli se na tom velvyslanec Spojených států amerických v České republice Stephen B. King, velvyslanec Belgického království v České republice Grégoire Vardakis, primátor města Plzně Martin Zrzavecký a jeho první náměstek Martin Baxa. Bylo to při společném setkání, jež se uskutečnilo v neděli 6. května dopoledne na plzeňské radnici a je součástí končících Slavností svobody Plzeň 2018.

„Jedním z úkolů Slavností svobody je připomínat si právě hodnoty, jakými jsou svoboda a demokracie,“ potvrdil primátor Martin Zrzavecký. Podobně jako dnes tisíce lidí lemují Klatovskou třídu při jedné z nejatraktivnějších akcí plzeňských oslav osvobození, tedy při Convoy of Liberty, tak Plzeňané v květnu 1990 lemovali Rokycanskou ulici a vítali prezidenta Václava Havla přijíždějícího do Plzně.
„Velmi silně si pamatuji rok 1990, když se v Plzni konaly první Slavnosti svobody. Václav Havel byl tehdy jejich hlavním čestným hostem a společně s velvyslankyní USA v České republice Shirley Temple-Blackovou poklepali na základní kámen památníku Díky, Ameriko!,“ připomněl Martin Baxa. „Jeho (Havlovo) zdůrazňování svobody a demokracie je to, co je pro mě pořád živé, přestože Václav Havel už není mezi námi,“ dodal Martin Baxa.

Podle Stephena B. Kinga je nutné si znovu připomínat Havlovy myšlenky a také vnímat svobodu a demokracii v historickém kontextu. Velvyslanec parafrázoval výrok filozofa George Santayany o tom, že ti, kteří odmítají studovat historii, ji budou nuceni znovu prožít. „Snažím se často mluvit s mladými lidmi. Vždy jim říkám, aby si uvědomili, že je pro ně obrovským požehnáním, že znají svobodu a volnost. Svoboda není zadarmo, cenou za ni je neustálá ostražitost,“ řekl velvyslanec.

„Když člověk nepochopí svou minulost, jak má chápat svou současnost?,“ reagoval belgický velvyslanec Grégoire Vardakis. Podle něj má studium historie hluboký smysl. Účast na Slavnostech svobody v Plzni Grégoire Vardakis označil za neobyčejně významnou událost pro Belgii, a to nejen s ohledem na možnost vzdát poctu belgickým veteránům. „Vždy si také připomínáme, že tak malá země, jako je Belgie, byla dvakrát osvobozena USA,“ vysvětlil velvyslanec.

Americký a belgický velvyslanec se společně s primátorem a členy Rady města Plzně po setkání zúčastnili pietního aktu u pamětní desky Bratrstva 17. praporu belgických střelců a desky věnované 16. obrněné divizi americké armády na radnici, kde položili na památku obětím války věnce a květiny. Proslov při pietním aktu pronesla za město Plzeň náměstkyně primátora Eva Herinková.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 06.05.2018 20:38



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka