Estakáda Západního okruhu má v rámci Stavby roku Cenu ministra dopravy

Stavba Městského okruhu, úsek Křimická (Chebská) – Karlovarská získala Cenu ministra dopravy a byla vyhlášena stavbou roku 2023.

Cílená propagace v Plzni

„Stavba městského okruhu byla oceněna za unikátní konstrukční řešení důležité dopravní stavby, která velmi významným způsobem ulevila přetížené dopravě v centru města Plzně. Zároveň je stavbou dopravní infrastruktury, která zaujme nejen technologicky, způsobem provedení a uživatelsky, ale i svou podobou a zasazením do prostředí. Je možné ji přirovnat ke krajkovému závoji ležérně pohozenému v krajině,“ píše se v oznámení udělení ocenění.

O titul Stavba roku 2023 letos soutěžilo 110 přihlášených staveb z celé České republiky a 2 zahraniční stavby. Nominace byly představeny 4. září 2023 v Národním technickém muzeu v Praze. Tituly a zvláštní ceny byly vyhlášeny na slavnostním galavečeru Stavba roku 2023, který se uskutečnil 24. listopadu 2023 v Rudolfinu v Praze. Udělení a představení titulů Stavba roku je každoročně nejvýznamnější událostí roku ve stavitelství a architektuře, a je důstojným připomenutím, mimo jiné, i významu například inženýrských, dopravních a průmyslových staveb, které jsou také jeho nedílnou součástí.

Večera se účastnila řada významných osobností veřejné a státní správy, profesních komor a dalších uskupení, a to včetně místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, ministra dopravy Martina Kupky, poslankyně Věry Kovářové, nebo senátora Jiřího Drahoše.

„Jsem rád, že se v těchto soutěžích objevuje stále více dopravních staveb. Ukazuje se totiž, že dopravní infrastruktura může být nejen užitečná, ale i ohleduplná a dobře zapadající do krajiny. To je přesně případ části plzeňského okruhu mezi Křimickou a Karlovarskou, který jsme se rozhodli ocenit,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.

„To, že ministr dopravy udělil ocenění právě této stavbě, považuji za obrovský úspěch, protože v letošním roce  proběhlo velké množství železničních  i dopravních staveb, včetně dálničních. Ocenil ji nejenom za technickou realizaci, ale i za projektování, zasazení této stavby přesahující dvě miliardy korun do krajiny,“ komentoval udělení ceny náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Držitelé titulů Stavba roku 2023 v letošním roce získali  křišťálové ceny z dílny sklárny Rückl, které navrhl designér Rony Plesl.

Popis stavby:

Předmětem stavby je část Městského okruhu mezi ulicemi Chebská a Karlovarská v Plzni. Okruh je navržen jako dvoupruhová silnice průměrné šířky 7m navazující v km 2, 450 na stavbu Městský okruh Domažlická – Křimická v Plzni a je ukončen v km 5,9 šestiramennou spirálovou okružní křižovatkou na styku ulic Studentská, Kotíkovská a silnicí I/20 do Karlových Varů. Součástí stavby jsou: estakáda přes inundační území řeky Mže o celkové délce 1,20km;  3 křižovatky, 3 biokoridory, 4 mosty, přidružené komunikace zajišťující připojení obce Radčice a sídliště Vinice na MO. V rámci stavby došlo také k přeložkám inženýrských sítí: přeložky vodovodů, plynovodů, vrchních a kabelových vedení sdělovacích kabelů a úpravy veřejného osvětlení. Ve stavbě jsou dále zahrnuty objekty protihlukových stěn, meliorací, ozelenění, rekultivací, úpravy komunikací používaných stavbou, oplocení a demolice objektů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka