Farma v jeskyni představí v Plzni ve středu a čtvrtek inscenaci inspirovanou izolovaným životem

Mezinárodní divadelní studio Farma v jeskyni, Centrum současného umění DOX a Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 představí premiéru inscenace Odtržení/Disconnected inspirované tzv. fenoménem hikikomori.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nově vznikající scénická kompozice se pohybuje na hranici mezi instalací a dokumentárním a fyzickým divadlem. První uvedení uvidí diváci již 16. a 17. prosince v plzeňském DEPO2015, pražská premiéra inscenace proběhne v DOXu 23. ledna 2016.

Tvorba mezinárodně oceňovaného souboru Farma v jeskyni pod vedením režiséra a choreografa Viliama Dočolomanského vzniká na základě dlouhodobého výzkumu zaměřeného na bezeslovný přenos lidské zkušenosti mimo limity běžného porozumění. Ve svých performancích soubor konfrontuje osobní a sociální vnímání světa a dochází při nich k silnému sdílení zážitku ze zkušenosti mezi herci a diváky.

To je případ i jeho nejnovější inscenace s názvem Odtržení/Disconnected, která vychází ze zkoumání fenoménu hikikomori (z japonštiny „odtrhnuvší se“). Lidé s tímto sociálním problémem se izolují od společnosti, v níž dále nedokážou fungovat a obstát v systému. Po celé roky či desetiletí nevycházejí ze svého bytu nebo i jediného pokoje. Tito hypersenzitivní jedinci se nedokážou vrátit do zaměstnání nebo do školy, přestože chtějí. Fenomén byl poprvé rozpoznán v Japonsku, kde se v současnosti počet hikikomori odhaduje na více než 1 milion osob. Podobné případy však existují i v jiných částech světa včetně České republiky.

„Cílem projektu není pouze vznik inscenace ale i podpora uměleckého výzkumu nepohodlných témat současnosti, což je aktuální linie tvorby souboru Farmy v jeskyni,“ vysvětluje šéf souboru Farma v jeskyni režisér Viliam Dočolomanský.

„Dobré divadlo se pozná tak, že vnímá společnost a reaguje na aktuální dění. Tím patří Farma v jeskyni mezi nejzajímavější české soubory. Její účinkování v Plzni se začalo plánovat už před více než 5 lety, bylo součástí přihlášky na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Díky tomu uvidí diváci v našem běžném programu jedinečné představení, které se kvalitou řadí mezi inscenace uváděné na Mezinárodním festivale Divadlo či na zahraničních divadelních přehlídkách,“ uvádí programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Scénická kompozice Odtržení/Disconnected je založena na výzkumu, který Farma v jeskyni realizovala v roce 2015 v Tokiu za finanční podpory Plzně 2015 jako součást programu Japan Festu. Členové Farmy v jeskyni se osobně i prostřednictvím Skyperozhovorů setkávali s lidmi, kteří stavem hikikomoriprošli. Svoji zkušenost s nimi sdílel i PlzeňanLukáš, který v izolaci svého bytužijeuž přes 9 let: „Já jsem se do toho stavu, do toho života, kterej žiju teď, taky nedostal nějak jednoduše. To bylo klikatý. A taky jsem jednu dobu nevěděl, jestli takhle budu nebo nebudu žít.  A taky jsem si myslel, jestli budu ten člověk, kterej chodí na tu vysokou školu a plní ty zápočty a potom domů a má holku a vztahy a chodí do galerií a do divadel… Mně to teda přišlo absurdní, nedokázal jsem si to představit. A říkal jsem si – kdy to teda nastane? Přirozenost mě od počátku táhla mimo tohleto. A ačkoliv jsem se s tím snažil bojovat, tak mě to nakonec přepralo a přemluvilo a řeklo mi to: to jsi ty. Smiř se s tím. Tohle jsi ty.“Odborníci tento jev zatím neumí zcela vysvětlit – někdy se o něm hovoří jako o „nemoci současné společnosti“.

Vstupenky v ceně 150 Kč jsou již v předprodeji na www.plzenskavstupenka.cz, k dostání budou i na místě před představením. Kromě dvou večerních uvedení 16. a 17.12. od 19 hodin nabízí organizátoři představení školám, dopolední čas 17.12. v 11:00 bude přístupný i veřejnosti, a to za zvýhodněnou cenu 50 Kč.

Výstupy z výzkumu v Japonsku inspirovaly také část výstavy Skvělý nový svět, která je aktuálně k vidění v Centru současného umění DOX. Nová inscenace Farmy v jeskyni tuto část výstavy dále rozvíjí a vzniká přímo pro prostory galerie DOX, kde 23. ledna 2016 proběhne pražská premiéra. 

DEPO2015, Plzeň:16., 17. 12. 2015 19h

Centrum současného umění DOX: Premiéra: 23. 1. 2016, 20h  Reprízy:   24. 1. 2016 a 25. 1. 2016 Koncept: Lucia Škandíková, Viliam Dočolomanský Režie, choreografie: Viliam Dočolomanský Hudba: Viliam Dočolomanský, Jan Burian, Petr Uvira Koproducenti:Centrum současného umění DOX, Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 Podpora: Hlavní město Praha, Norden – NordicCulture Point, Plzeňský kraj, Magistrát města Plzně, Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015, EU – Japan Fest Japan Committee, Fond pro bilaterální spolupráci na národní úrovni v rámci EHP a Norských fondů 2009 – 2014, CaravanNext. Feed the Future. Art MovingCities EU project

Inscenace Odtržení/Disconnected je součástí projektu Farmy v jeskyni Noc ve městě.

FARMA V JESKYNI – Mezinárodní divadelní soubor tvořící v Praze, zaměřený na tvorbu, vývoj a výzkum lidského výrazu. Za svou 12letou existenci soubor reprezentoval Českou republiku na mnoha prestižních festivalech na 3 kontinentech a ve více než 50 městech. Soubor se zaměřuje na realizaci inscenací, site-specific projektů, koncertů, kulturních výzkumů, divadelních eventů a dílen v Praze i v zahraničí. Farma v jeskyni je držitelem mnoha mezinárodních i českých ocenění, mezi kterými je nejprestižnější evropská oborová cena XII EuropePrizeTheatricalRealities pro režiséra Viliama Dočolomanského (2011). V letech 2011 až 2014 byl soubor opakovaně nominován na Státní cenu Ministerstva kultury ČR za přínos v oblasti divadla.  Výstava Skvělý nový svět je v Centru současného umění DOX k vidění do 25. 1. 2016.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka