Farma v Milínově v pátek zahájí výstavu Rozkulačeno!

Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Farmou Moulisových a Bezejmennou čajovnou pořádají výstavu Rozkulačeno!

Jarní servisní akce AUTO CB

Půlstoletí perzekuce selského stavu. Zahájení proběhne v pátek 26. 5. 2017 v 17:00 hodin v milínovské stodole Farmy Moulisových.

Výstavu zahájí Pavel Moulis a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, který nad výstavou převzal záštitu; dále promluví předseda Asociace soukromých zemědělců Plzeňsko Petr Hodan a ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra.

O hudební doprovod se postará významná česká violoncellistka a zpěvačka, několikanásobná držitelka hudební ceny Anděl, Dorota Barová.

Výstava Rozkulačeno! - Perzekuce selského stavu
Jednou z nejsmutnějších kapitol éry komunismu je bezesporu násilná kolektivizace, která dosud nebyla v Čechách dostatečně reflektována, a proto dodnes neblaze ovlivňuje vztah Čechů k půdě a stále pociťujeme její neblahé důsledky:
rozvrácení venkova, rozsáhlé sociální změny ve společnosti, tisíce zničených životů a lidských tragédií, změny v krajině a celkovém rázu českého a moravského venkova. „Je to po listopadu 89 vůbec první výstava, která zachycuje existenci selského stavu na českém území – od Rakouska-Uherska přes první republiku, protektorát a éru socialismus až k současnosti. Na dobu války a komunismu se samozřejmě zaměřuje nejvíc,“ upřesňuje historik ÚSTR Jiří Urban, jeden z autorů výstavy.
Přes veškerou tragiku, která tento proces provázela, není částí naší historie, jež by byla dostatečně připomínána. Kromě Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se o to, aby problematika kolektivizace zůstala stále živým tématem, snaží i Asociace soukromého zemědělství ČR. A právě s touto organizací a též Národním zemědělským muzeem nyní ÚSTR spolupracuje na otevření této jedinečné expozice, jejímž tématem bude perzekuce selského stavu v Čechách a na Moravě ve 20. století.
Výstava připomíná změny v postavení sedláků a ve vývoji soukromého hospodaření v proměnách času, s důrazem na cílenou likvidaci sedláků zejména v 50. letech. Na konkrétních případech postižených - „kulacky“ ocejchovaných hospodářů - mapuje období jak během násilné kolektivizace, tak i následně v podmínkách kolektivizovaného hospodářství. Nebude chybět ani přesah do současnosti spojený s příběhy selských rodin, kterým se podařilo navázat na tradici rodinného hospodaření i přesto, že náprava křivd po listopadu 1989 se příliš nepovedla.
Součástí výstavy je i zážitkový workshop pro střední školy – „Den, kdy se mlčelo“. Ten kreativním způsobem studentům zpřítomňuje svévolný přechod ze soukromého vlastnictví výrobních prostředků v zemědělství na vlastnictví kolektivní. Účastníci se v něm přenesou do jedné jihočeské vesnice v období kolektivizace a vžijí se do situací a dilemat jejích obyvatel. Workshop pracuje se vzpomínkami pamětníků těchto událostí zaznamenaných na portále Paměť národa. Workshop je realizován ve spolupráci s lektory Post Bellum o.p.s. a s podporou Plzeňského kraje. Plzeňský kraj dále finančně podpořil návštěvu výstavy studenty středních zemědělských škol spojenou s exkurzí právě na Farmě Moulisových.

Výstava bude otevřena od soboty 27. 5. do 30. 6. 2017. Zájemci se mohou objednat na telefonním čísle 607 073 229. Na stejném čísle je možné objednávat účast na workshopu Den, kdy se mlčelo a exkurze na farmě Moulisových.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka