Festival Divadelní léto slaví 10 let a vzpomíná na první inscenace

Divadelní léto pod plzeňským nebem si ve čtvrtek 26. ledna od 19 hodin v Papírně připomene svoji vůbec první inscenaci Don Juan z roku 2008.


Spolu se zakladateli festivalu Marcelou Mašínovou a Vilémem Dubničkou se na Večírek s Donem Juanem chystají i představitelé hlavních rolí Viktor Limr a Jan Přeučil, chybět nebudou ani další herci a členové týmu a srdečně zváni jsou i diváci. Série večírků s dalšími sedmi inscenacemi připomene v průběhu zimy a jara první roky festivalu. Oslavy vyvrcholí v červnu výstavou Deset divadelních let a v červenci se diváci mohou těšit nejen na letošní novinku, ale také na reprízy inscenací Don Quijote a Prokletí rodu Baskervillů.

Plzeň je jediným městem v republice, pro které každý rok vzniká profesionální divadelní inscenace zasazená do kulis historické centra. Hraje se vždy v červnu a červenci a od roku 2008 festival oživil několik netradičních míst, mimo jiné náměstí Republiky, Proluku, prostranství U Zvonu nebo prostor s fontánou před Západočeským muzeem. Divadelní léto se stalo největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji a jeho návštěvnost se ustálila na 8 000 diváků. 

„Dlouho jsme řešili, jak si v desátém roce festivalu připomenout minulé ročníky. Nejraději bychom odehráli všechna představení znovu, z technických důvodů to ale není možné. Rozhodli jsme se proto pro formu hereckých setkání – večírků s jednotlivými inscenacemi, na které naše diváky i příznivce srdečně zveme,“ říká umělecký šéf Divadelního léta, režisér a herec Vilém Dubnička. 

První Večírek s Donem Juanem slibuje kromě hereckého povídání také tombolu o netradiční divadelní ceny a projekci záznamu inscenace na DVD. „Věřím, že kromě vzpomínek herců a týmu dojde i na vzpomínky diváků – bude hodně zajímavé slyšet, jak Dona Juana viděli a co se jim po letech vybaví,“ dodává Vilém Dubnička.

Další v pořadí se chystá Večírek s Revizorem, na který 6. února přijedou do Papírny herci Jan Zadražil, Martin Zahálka, Zorka Kostková a další. Revizor vznikl v roce 2009 a dokonalou kulisou se mu stala plzeňská radnice. Večírky s Králem jelenem, Marnou lásky snahou, Nouzí, ve které poznáš přítele, Třemi mušketýry a Lhářem ještě nemají stanovené datum, uskuteční se ale postupně rovněž v Café Papírna. Vstupenky v ceně 50 Kč jsou k dostání prostřednictvím sítě GoOut (www.goout.cz) nebo na místě.  Aktuální informace najdou zájemci na www.divadelnileto.cz nebo na FB.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka