Festival Landscape Plzeň zaparkuje v DEPO2015 Nomády a promění na celé léto centrum Plzně i Bolevák

Od poloviny června se Landscape Festival Plzeň 2017 rozroste o několik výstav a přichystá pro návštěvníky města další bohatý program ve veřejném prostoru.

Jarní servisní akce AUTO CB

Festival, který již od května láká do západočeské metropole na výtvarné instalace v ulicích, výstavy a site specific projekty, bude pokračovat přes celé léto až do konce září. Nejdelší festival letošní plzeňské sezóny je tak ideálním průvodcem i pádným důvodem k návštěvě našeho čtvrtého největšího města.

V DEPO2015 bude otevřena 14. června zážitková výstava o životě na cestách pod názvem Nomádi s netradiční možností přenocování přímo v exponátech, expozice Industriální topografie představuje úspěšné proměny českých industriálních objektů z let 2005 až 2015. Portrét současné české krajinářské architektury najdeme na výstavě CzechScape a tři ročníky stejnojmenné soutěže zmapuje expozice Zelená střecha roku, doplněná instalací Povrchní zahrady, která ukáže zajímavé počiny na poli ozeleňování střech. Vernisáž je přístupná zdarma a zpestří ji slam poetry v podání Anatola Svahilce nebo DJ Ikebara.

Festival se rozroste i do dalších prostranství – v předprostoru bazénu na Slovanech bude Lapená Aquabella, na kruhovém objezdu v Divadelní ulici Krajina v tísni a v Areálu Plzeňského Prazdroje vykvete Zahrádka. Velký Bolevecký rybník ožije o den později instalacemi Lenky Klodové, Kaie Teicherta, Kurta Gebauera, Michala Sedláka a skupiny naOkraji a ve Fakultní nemocnici se představí díla studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. 21. června budou moci návštěvníci oslavit na Landscape festivalu letní slunovrat.

LANDSCAPE FESTIVAL je již pátým rokem největší platformou v ČR zaměřenou na prezentaci krajinářské architektury a veřejného městského prostoru. Přináší řadu podnětů a inspirací pro konkrétní lokality v místech konání festivalu a jeho cílem je především zvyšování zájmu o kvalitu prostředí, povědomí o možnostech změn, zapojení krajinářské architektury do organismu města, podněcování debat mezi obyvateli, odborníky a místní samosprávou. LANDSCAPE FESTIVAL PLZEŇ 2017 nabízí během necelých pěti měsíců na 80 nejrůznějších akcí: od výstav či site specific instalací přes přednášky, diskuze a promítání až po procházky, workshopy, menší samostatné festivaly, věnované specifickým tématům, či plovárenské dny. Témata, kterým se letošní ročník věnuje, jsou například zeleň v centru města, nedávno vzniklé pěší zóny, přechody z městské krajiny do volné, nebo vertikální zahrady a zelené střechy.  Festival potrvá až do 30. září a všechny akce jsou přístupné zdarma.

Festival pořádají Galerie Jaroslava Fragnera a DEPO 2015 spolu se Statutárním městem Plzeň a ve spolupráci s Útvarem koncepce a rozvoje města Plzeň.

Podrobné informace, program a aktuality jsou k dispozici na webových stránkách http://landscape-festival.cz, FB @landscapefestivalplzen a instagramu LANDSCAPEFESTIVALPLZEN.


Program středy 14. června – výstavy a instalace

Výstava Nomádi, která začne 14. června v DEPO2015, se věnuje kočovnému způsobu života, ať už je volbou nebo nutností. Šest karavanů na nádvoří DEPO2015 je určeno nejen k prezentaci designu, umění, ale také k přespání pro veřejnost. Výstavou mohou návštěvníci podpořit tím, že se přes Airbnb nebo HitHit zakoupí nocleh v některém z exponátů.

Málo co tak zbystřilo v posledních letech pozornost a zájem o průmyslové dědictví, jako projekty konverzí opuštěných skladů, textilek, továrních hal, pivovarů, hutí či elektráren. Tomuto tématu se bude věnovat v DEPO2015 výstava Industriální topografie.

Expozice CzechScape představuje téma současné české krajinářské architektury s velkorysými přesahy do dalších příbuzných disciplín, téma je pojato jako komplexní obraz samotné krajiny, zahradních prostor i krajiny městské, jakožto společné architektury pod jednou oblohou.

Zelená střecha roku představí to nejlepší, co se v posledních letech v České republice odehrálo na poli ozeleňování střech, fasád a jiných stavebních konstrukcí. Výstava je součástí expozice Povrchní zahrady, která návštěvníkům přiblíží problematiku ozelenění střech s důrazem nejen na design a technologie, ale také udržitelnost a životní prostředí.

Kolektivu Landscape festivalu se podařilo v těchto dnech zachránit akvabelu, která se topila na soutoku řek a pro větší osobní bezpečnost i potěchu jí zrealizovali před bazénem na Slovanech pavilón, kde Lapená Aquabella bude předvádět své ladné pohyby.

Krajina v tísni Hany Boříkové na kruhovém objezdu v Divadelní ulici využije beze zbytku poslední kousek zeleně a položí kolemjdoucím otázku, komu ve sporu město versus příroda fandí. Na Zahrádce zahradníků Jakuba Heppa a Andrey Honejskové v areálu Plzeňského Prazdroje pak všem bude jasné, co máme společné…

Program čtvrtka 15. června – instalace, letní grilovačka a DJ

Další den ožije Velký Bolevecký rybník originálními a vtipnými instalacemi: Lenka Klodová bude na Dámských polních toaletách řešit problém genderové nevyváženosti, která se týká možnosti močení ve venkovní přírodě. Panoráma Ďáblovo jezero Kaie Teicherta zachycuje dění v okolí berlínského lesního jezera, které je oblíbenou destinací milovníků koupání. Pozorovateli se díky němu naskýtá výhled z vody po zaplněných březích. Žena Krajina III Kurta Gebauera byla původně vytvořena v roce 1991 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, jednalo se o osmimetrový model zatím bohužel neuskutečněné stometrové krajiny. Letos se její třetí opakování objeví na Boleveckých rybnících v rámci Festivalu Landscape Plzeň 2017. Michal Sedlák představí K-2, podivný plovoucí objekt, pokrytý kůrou a lehce připomínající ponorku a Houpačky pro krajinu rozhoupají u Boleváku členové tvůrčího sdružení naOkraji.
Otevření instalací u Boleváku od 18 hodin doplní letní grilovačka a zahraje DJ Missing Words Sound System. Ve stejný den se otevřou venkovní instalace v areálech Fakultní nemocnice Plzeň-Bory a Lochotín, pod názvem FDU IN FN budou na vytipována místa v obou areálech rozmístěny sochy studentů  Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Letní slunovrat 21. června na Landscape festivalu Plzeň

Letní slunovrat oslaví Landscape festival Plzeň 2017 21. června hned na několika místech – nejprve na Jiráskově náměstí, kde od 16 hodin proběhne zábavná dílna pro děti Není město jako město a o hodinu později vernisáž výstavy architektonických návrhů z vyzvané soutěže na řešení obnovy Jiráskova náměstí a Klášterní zahrady v Plzni organizované Cenou Nadace Proměny 2017. 
Na piazettě u Komerční banky od 18 hodin proběhne site specific instalace portugalské architekty Teresy Otto s názvem Parallel Path, která si hraje s myšlenkou, co se stane, když bude ve městě vytvořena paralelní cesta běžným ulicím a náměstí a jaký pocit nám navodí vstup do nové dimenze, kde budeme zcela volní...
Následně od 18.30 pak začne program v DEPO 2015: nejprve bude zahájena výstava PublicSpace16 – Evropská cena za městský veřejný prostor, od 19 hodin naváže přednáška portugalské architektky Teresy Otto a španělského kurátora PublicSpace16 Davida Brava. Noc slunovratu na Landscape festivalu Plzeň 2017 pak roztančí do 21 hodin DJ Gadjo se svými hosty.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka