Hejtman ocenil práci dobrovolných hasičů

Ocenění za letitou práci ve sborech dobrovolných hasičů obdrželo ve středu 27. ledna 2016 celkem 33 hasičů z celého Plzeňského kraje. Mezi oceněnými bylo 28 mužů a pět žen.


„Ocenění dobrovolných hasičů a hasiček je jakousi morální podporou pro lidi, kteří se ve svém volném čase věnují například práci s mladými hasiči, trénují sportovce a připravují je na hasičské soutěže. Dobrovolní hasiči jsou ale také nedílnou součástí aktivního kulturního života každé obce. Bez jejich obětavosti a nasazení by tuto práci nemohli dělat a za to jim patří velký dík,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. 

Ještě před samotným předáním pamětních medailí hejtmana Plzeňského kraje bylo podepsáno memorandum o spolupráci, které na svém zasedání v pondělí 25. ledna 2016 schválila Rada Plzeňského kraje. Memorandum o partnerství a spolupráci mezi Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska (SH ČMS) – Krajské sdružení hasičů Plzeňského kraje a Plzeňským krajem formuluje zásady, okruhy a formy další spolupráce mezi oběma stranami. Za Plzeňský kraj podepsal memorandum hejtman Václav Šlajs, za sdružení hasičů starosta Jan Majer. V rozpočtu Plzeňského kraje je pro letošní rok vyčleněna rekordní částka 3,5 milionu korun pro SH ČMS. Dotace po schválení zastupitelstvem využijí okresní sdružení hasičů a krajské sdružení hasičů na podporu činnosti sborů dobrovolných hasičů obcí.

OCENĚNÍ HASIČI:

OSH Domažlice (6 hasičů)

Jan Brei

Jan Brei je členem Sboru dobrovolných hasičů Březí, kde vykonával funkci starosty sboru dlouhých 24 let. V poslední době současně vykonává funkci starosty okrsku Meclov a již čtvrté volební období (4 x 5 let) vykonává funkci náměstka starosty Okresního sdružení hasičů Domažlice. Svoji činností vždy přispíval k naplnění poslání dobrovolných hasičů a stále přispívá k jejich dobrému jménu.


Václav Kalčík 

Václav Kalčík je členem Sboru dobrovolných hasičů v Újezdě u Domažlic od roku 1978. Hned po vstupu do sboru se stal jedním z jeho nejaktivnějších členů. Zapojoval se do prací spojených s hasičskou činností sboru, odpracoval nespočet brigádnických hodin na údržbě hasičské techniky, na stavebních úpravách hasičské zbrojnice a při organizování kulturních akcí. 

Během let zastával nejrůznější funkce až po starostu Okresního sdružení Domažlice. Pan Václav Kalčík je uznávanou osobností nejen v hasičském hnutí, ale i mezi lidmi. Je tomu tak zejména díky podpoře v udržování historických tradic pro současnou i budoucí generaci.


Tomáš Kohel

Tomáš Kohel je dobrovolným hasičem od roku 1969. Za dobu jeho působení stanuli dobrovolní hasiči v Domažlicích na špičkové úrovni ať už vybavením nebo výcvikem a jsou nejvytěžovanějším dobrovolným sborem v rámci domažlického okresu. Zásadním způsobem se zasloužil o výstavbu nové hasičské zbrojnice v Domažlicích. Od roku 2005 je stále aktivní jako velitel družstva u výjezdové jednotky v Domažlicích a zároveň působí ve výjezdové jednotce ve Folmavě, kde předává své zkušenosti mladším velitelům a hasičům. Je držitelem spolkového vyznamenání „Za mimořádné zásluhy“. 


Václav Procházka

Václav Procházka je členem sboru dobrovolných hasičů v Srbicích od roku 1980 a od roku 1988 dosud je starostou sboru. Svou aktivní činností a příkladným přístupem k plnění stanovených úkolů se stal vzorem novým generacím hasičů ve sboru i v okrsku Koloveč. 


Václav Sladký

Václav Sladký byl v roce 1994 přijat do sboru dobrovolných hasičů v Tlumačově u Domažlic, kde od počátku svého členství vykonává funkci starosty sboru. Během svého funkčního období zorganizoval sbor pro širokou veřejnost celou řadu kulturních akcí. Nejznámější z nich je každoroční dechovkový festival. Pan Václav Sladký se během svého funkčního období zasadil také o pořízení praporu SDH, o přestavbu hasičského auta Avia a o stavební úpravy hasičské zbrojnice.


Antonín Váchal

Antonín Váchal pracuje ve sboru dobrovolných hasičů ve Kdyni od roku 1966. Po celá léta je aktivním členem a iniciátorem mnoha akcí sboru. Do zániku firmy Přádelny česané příze Kdyně zde pracoval ve funkci velitele podnikového sboru a byl členem podnikového sportovního družstva. Aktivně se zúčastňuje oslav se starou automobilovou stříkačkou z roku 1926 a shromažďuje historické materiály sboru a okrsku. 


OSH Klatovy (7 hasičů)

Zdeňka Hošťálková  

Zdeňka Hošťálková je od roku 1985 členkou Sboru dobrovolných hasičů v Čachrově. Jejím hlavním zaměřením je práce s mladými hasiči, jejich vedoucími a odbornou radou mládeže. Stála u zrodu pořádání okresního hasičského plesu, kde každoročně pomáhá s jeho zajištěním. Za prospěšnou a vynikající práci s dětmi a mládeží obdržela „Medaili za výchovu“. 


Rostislav Poškarský  

Rostislav Poškarský je od roku 1971 členem Sboru dobrovolných hasičů Nýrsko. Pan Poškarský je nositelem čestného titulu „Zasloužilý hasič“. Celý svůj hasičský život věnoval mladým hasičům, je organizátorem dětských soutěží, stál u zrodu hry Plamen, mnoho let byl činovníkem mládeže. Každoročně pomáhá zajišťovat okresní hasičský ples. Za svou celoživotní práci s mládeží obdržel medaili „Za výchovu“.


Bohumír Bucifal 

Bohumír Bucifal je v současné době členem Sboru dobrovolných hasičů Sušice. Ve svých funkcích zúročuje poznatky a zkušenosti, které získával již od mládí jako člen

kolektivu mladých hasičů a později jako vedoucí kolektivu Mladých hasičů. Je organizátorem soutěží pro mladé hasiče, jako je Závod požárnické všestrannosti, celostátní hra Plamen, soutěž přípravek mladých hasičů a jiné. Svou příkladnou prací přivedl do kolektivu mladých hasičů nejen své děti, ale i děti z celého okolí. 


Jaroslav Přinda 

Jaroslav Přinda je od roku 1985 členem Sboru dobrovolných hasičů Volšovy. Svým zápalem a přístupem k hasičské práci je pro sbor i pro okresní sdružení velkým přínosem. Pod jeho vedením si Sbor dobrovolných hasičů Volšovy získal zpět dobré jméno v celém okrese. Pan Přinda pomáhá po technické stránce zajišťovat chod časomíry Okresního sdružení hasičů Klatovy při sportovních soutěžích. Pod jeho vedením pořádal Sbor dobrovolných hasičů Volšovy řadu dětských soutěží.  


Josef Noha 

Josef Noha je od roku 1975 členem Sboru dobrovolných hasičů Klenová. Pana Josefa Nohu si členové okresní odborné rady velitelů OSH Klatovy pro jeho schopnosti a velký přehled zvolili za vedoucího této odborné rady v roce 2015. Jako hlavní rozhodčí se zúčastňuje mnoho let soutěží pořádaných v rámci okrsku, obvodu a okresu. Svým nestranným a spravedlivým rozhodováním je uznávaným rozhodčím. 


Václav Drha 

Václav Drha je od roku 1969 členem Sboru dobrovolných hasičů Velký Bor. Za svou celoživotní práci získal nejvyšší ocenění – čestný titul „Zasloužilý hasič“. Jako vedoucí aktivu zasloužilých hasičů Okresního sdružení hasičů Klatovy zajišťuje pro členy kulturní a společenské akce. Pomáhá každoročně s přípravou okresního hasičského plesu. Akce pod jeho vedením mají dobré renomé nejen v okrese Klatovy, ale i v celém Plzeňském kraji.


Jaroslav Kopelent 

Jaroslav Kopelent je od roku 1972 členem Sboru dobrovolných hasičů Milínov, kde zastával plných 23 let funkci starosty. Pod jeho vedením sbor dosáhl velkého rozvoje. V okrese Klatovy byl jedním z prvních iniciátorů zapojení sborů do soutěže „Recyklujte s hasiči“. Svým zápalem pro tuto akci získal mnoho hasičů. Jeho sbor obdržel v této soutěži v roce 2013 první místo v Plzeňském kraji. Dlouhá léta je organizátorem okresních hasičských plesů. 


OSH Plzeň-jih (6 hasičů)

Jaroslav Kolář 

Jaroslav Kolář je členem SDH Jarov od roku 1979. Veškeré vykonávané funkce plní zodpovědně, velkou měrou se podílí na přípravách soutěží, odborné přípravy na úseku represe a rozhodčích pro požární sport a soutěže v klasických disciplínách. 


Josef Křen 

Josef Křen je členem SDH Lužany od roku 1958. Ve Sboru dobrovolných hasičů Lužany zastává funkci starosty, řadu let zastával funkci velitele sboru a jednotky SDH obce. V současné době je vedoucím aktivu zasloužilých hasičů na okrese Plzeň-jih.


Lubomír Kříž 

Lubomír Kříž je členem SDH Budislavice od roku 1973. Ve Sboru dobrovolných hasičů Budislavice zastává funkci starosty, dále zastává funkci starosty okrsku Mladý

Smolivec. Pod jeho vedením sbor i okrsek obsazuje v soutěži organizované Okresním sdružením hasičů Plzeň-jih velice dobrá umístění. Velice aktivně se podílí na odborné přípravě v rámci okrsku.


Karel Malý 

Karel Malý je členem SDH Dnešice je od roku 1974. Ve Sboru dobrovolných hasičů Dnešice zastává funkci vedoucího mládeže a velitele sboru. Družstva mládeže pod jeho vedením obsazují přední umístění v rámci okresu Plzeň-jih, dále se velkou měrou podílí na přípravě a organizaci soutěží mládeže a to jak okresních a krajských, podílel se i na organizaci Mistrovství ČR mládeže pořádané v roce 2005 v Plzni. 


Zdeněk Mráz 

Je členem SDH Přeštice od roku 1976. Pan Zdeněk Mráz zastává ve Sboru dobrovolných hasičů Přeštice funkci starosty, pak také funkci starosty okrsku Přeštice a je členem výkonného výboru Okresního sdružení hasičů. Veškeré funkce plní zodpovědně, velice aktivně se podílí na odborné přípravě členů v SDH. 


Václav Sýkora 

Je členem SDH Blovice od roku 2000. Pan Václav Sýkora působil ve funkci starosty SDH Bolkov, v současné době zastává funkci náměstka starosty OSH Plzeň-jih. Podílí se organizování a zabezpečování setkání zasloužilých hasičů nejen na okrese Plzeň-jih, ale také v rámci celého Plzeňského kraje. 


OSH Plzeň-město (2 hasiči)

Vlastimil Malina

Vlastimil Malina je výraznou osobou plzeňských dobrovolných hasičů. 20 let zastává funkci vedoucího velitelů jednotek sborů dobrovolných hasičů (JSDH) v Plzni a je skutečným odborníkem v oblasti odborné přípravy členů JSDH. Pan Malina je držitelem nejvyššího hasičského vyznamenání „Za záchranu života“.


Miroslav Činatl

Pan Miroslav Činatl několik let pracuje s hasičskou mládeží na pozici vedoucího odborné rady mládeže Městského sdružení hasičů Plzeň a mimo jiné je tvůrcem nových pravidel soutěží pro mládež v městě Plzni. Miroslav Činatl je mimo jiné lezeckým instruktorem a za několik let vyškolil řadu členů jednotek SDH v Plzni. 


OSH Plzeň sever (5 hasičů)

Jan Čermák 

Jan Čermák je členem SDH Tlučná od roku 1996. Je obětavý, svědomitý, za svou aktivní činnost byl několikrát oceněn, naposledy v loňském roce krajskou medailí sv. Floriána. Je organizátorem Homolkova memoriálu (13 ročníků), od roku 2013 se memoriál přejmenoval na memoriál Lubomíra Filipa. Velkou měrou se podílí na organizování všech kulturních, společenských a sportovních akcí ve sboru i v obci Tlučná – naposledy to byly v roce 2015 oslavy 110. výročí od založení SDH Tlučná.


Jaroslav Frána 

Jaroslav Frána je členem SDH Všeruby u Plzně od roku 1980. Od roku 1994 je vedoucím kolektivu mladých hasičů. Za dvacetileté trvání se jeho kolektiv účastnil několikrát krajských kol celostátní hry Plamen a ve sboru každoročně v podzimních měsících pořádají dětskou soutěž v běhu na 60 metrů s překážkami, uzlovou štafetou

a štafetou podle mezinárodních pravidel CTIF, zařazenou do soutěží „O pohár okresní odborné rady mládeže“ (POORM). Za svou činnost byl několikrát oceněn, naposledy v roce 2014 krajskou medailí sv. Floriána.


Vítězslav Genttner 

Vítězslav Genttner je členem SDH Nevřeň od roku 1988. Je to pracovitý a obětavý člen, spoluorganizátor mnoha společenských, kulturních a sportovních akcí ve sboru i v okrsku. Ochotně a s pílí sobě vlastní vypomáhá při okresních soutěžích, především jako vedoucí sčítací komise a jako obsluha elektronické časomíry.


Kateřina Müllerová 

Paní Kateřina Müllerová je členkou SDH Obora od roku 1991. Pro svou ochranitelskou a doslova maminkovskou povahu je v kolektivu mimořádně oblíbená, je pracovitá a obětavá hasička i při pořádání pravidelných oborských i okresních akcí. Od roku 2010 dosud je členkou okresní odborné rady mládeže, kde funkci vykonává zodpovědně. Za svou činnost byla oceněna naposledy v roce 2014 medailí „Za zásluhy“.  


Petr Severa 

Petr Severa je členem SDH Manětín od roku 1996. Je organizátorem pravidelného vyhodnocení literární a výtvarné soutěže „Požární ochrana očima dětí“ a semináře preventistů a techniků ochrany obyvatel. Pod jeho vedením se práce okresní odborné prevence velmi zlepšila. 


OSH Rokycany (4 hasiči)

Miroslav Frost

Miroslav Frost je členem dobrovolných hasičů 43 let. V roce 2010 byl zvolen starostou Okresního sdružení hasičů Rokycany, tuto funkci vykonává doposud. V roce 2015 byl oceněn medailí „Za mimořádné zásluhy“. Ve všech funkcích, které vykonával a vykonává, pracuje svědomitě a zodpovědně a je příkladem pro ostatní.


Miloš Svoboda 

Miloš Svoboda se stal hasičem ve městě Zbiroh roku 1967. Mimořádným způsobem se zasloužil o zkvalitnění práce dobrovolných hasičů ve městě a regionu, čímž je příkladem pro mladé hasiče, mezi které pravidelně dochází. Jeho práce byla oceněna řadou čestných uznání a medailí. Posledním oceněním jeho práce bylo udělení čestného titulu „Zasloužilý hasič“.


Věra Sedláčková

Věra Sedláčková je členkou Sdružení hasičů 43 let. Na sekretariátu Okresního sdružení hasičů Rokycany bylo od jejího nástupu podstatně zkvalitněno vedení agendy sdružení ve všech oblastech a zejména se podstatně zlepšil kontakt se sbory. Propagací hasičské práce seznamuje s prací dobrovolných hasičů i širokou veřejnost. Za svoji práci byla oceněna několika medailemi, v roce 2015 jí byla udělena medaile „Za mimořádné zásluhy“.


Jarmila Baslová

Jarmila Baslová je členem dobrovolnou hasičkou od roku 1976, kdy byla členkou SDH Dobřív. V posledních letech je jednatelkou sboru, stará se o kulturní dění a pomáhá při organizaci všech akcí sboru. Za dlouholetou a obětavou činnost jí byla v roce 2008

udělena medaile „Za zásluhy o výchovu mládeže“. V roce 2010 následovala medaile „Za zásluhy“ a v roce 2011 „Medaile Sv. Floriána“. 


OSH Tachov (3 hasiči)

Anna Hreusová

Anna Hreusová je členkou sdružení od roku 1993. Ve Sboru dobrovolných hasičů Černošín působí jako členka výboru ve funkci jednatelky a více než 15 let je vedoucí kolektivu mladých hasičů a podílí se tak na výchově budoucí generace. Se svým kolektivem také několikrát reprezentovala okres Tachov v krajském kole hry Plamen, naposledy v roce 2013. Velmi aktivně spolupracuje se sdružením Víteček. 


Jiří Havlovic

Jiří Havlovic se stal členem sdružení již v roce 1966. Aktivně se podílí na činnosti Sboru dobrovolných hasičů Konstantinovy Lázně. Již více než 20 let vykonává funkci starosty sboru. Je stále členem výjezdové jednotky. Za dlouholetou činnost ve vedení okresního sdružení Tachov získal mnohá ocenění.


Miloslav Moravec

Miloslav Moravec je členem sdružení již od roku 1958. Aktivně se podílí na činnosti Sboru dobrovolných hasičů Staré Sedliště. Dlouhá léta vykonával ve sboru funkci starosty. I nadále však zůstává aktivní a to jako rozhodčí požárního sportu a člen výjezdové jednotky. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka