Integrovaná doprava Plzeňska se rozšíří do dalších obcí kraje

Rada Plzeňského kraje schválila rozšíření Integrované dopravy Plzeňska - zařazení dalších 37 obcí Plzeňského kraje, 4 obcí Středočeského kraje, 3 obcí Karlovarského kraje a 2 obcí Ústeckého kraje do jedenácti nových tarifních zón IDP.

Cílená propagace v Plzni

Členové rady schválili zařazení dalších 37 obcí Plzeňského kraje, 4 obcí Středočeského kraje, 3 obcí Karlovarského kraje a 2 obcí Ústeckého kraje do jedenácti nových tarifních zón IDP – tj. do tarifních zón IDP 135 Úterý, 133 Bezvěrov, 132 Úněšov, 029 Kralovice, 028 Kozojedy, 027 Manětín, 024 Žihle, 023 Mladotice, 031 Toužim (KV), 032 Tis (ÚK), 033 Jesenice (SČ) a zařazení obcí do jednotlivých tarifních zón IDP.

V centrální části Plzeňského kraje (v Plzeňské aglomeraci) existuje od 1. 1. 2016 celkem 28 tarifních zón Integrované dopravy Plzeňska (IDP) s tím, že úplné pokrytí území Plzeňského kraje tarifními zónami IDP bude dokončeno nejpozději v prosinci roku 2019 s vyřešením výběru dopravce/dopravců ve veřejné linkové dopravě (VLD). K rozšíření IDP na území Kralovicka dochází zejména z důvodu zapojení nového dopravce na železnici, GWTR místo dosavadních Českých drah, který od prosince 2016 provozuje rychlíky objednávané MD na této trati. Od prosince 2017 bude provozovat i rychlíky objednávané Plzeňským kraje. Na trati však budou i nadále provozovány osobní a spěšné vlaky dopravcem České dráhy. Jelikož mezi oběma dopravci nedošlo ke vzájemnému uznávání jízdného a cestující právě toto často kritizují, přistupuje Plzeňský kraj k rozšíření IDP do této oblasti. Cestující tak budou mít možnost cestovat na jeden jízdní doklad (integrovaný jízdní doklad) se všemi dopravci, kteří veřejnou službu přepravy osob v tomto regionu zajišťují.

K rozšíření IDP je nutné schválení rozsahu a hranic tarifních zón IDP pro tuto oblast a smluvně stanovit ceny základních a zlevněných časových předplatných jízdenek aktivovaných na bezkontaktní čipové Plzeňské kartě, které budou akceptovány dopravci i v nově stanovených vnějších tarifních zónách IDP - 135 Úterý, 133 Bezvěrov, 132 Úněšov, 029 Kralovice, 028 Kozojedy, 027 Manětín, 024 Žihle, 023 Mladotice, 031 Toužim (KV), 032 Tis (ÚK), 033 Jesenice (SČ).

K rozšíření IDP o oblast Kralovicka dojde k 1. 1. 2018. Návrh zónování je upraven s ohledem na stávající dopravní řešení v oblasti a rozděluje oblast Kralovicka na jedenáct tarifních zón. Rozsah tarifních zón je navržen s ohledem na přepravní proudy a na počty cestujících tak, aby bylo možné využívat výhodnost cestování s využitím předplatného IDP. Přepravní proudy z území Kralovicka směřují především do Plzně a Kralovic.

Záměr projektu - využití Plzeňské karty v rámci poskytování slev a rozšíření území Integrované dopravy Plzeňska v roce 2018
Rada schválila záměr využívat Plzeňskou kartu jako nosič jízdného a slev poskytovaných ve veřejné dopravě. Vzhledem k tomu, že Plzeňský kraj se rozhodl poskytovat vyšší slevy, než nařizuje Cenový výměr MF, a to i na jednotlivé jízdné dopravce, je nutné zajistit takové podmínky, aby slevy mohly být jednoznačně poskytnuty, ale také jednoznačně prokázány dopravcem, kterému poskytováním slev vzniká vyšší ztráta. Aby cestující byli rychle a pravdivě odbaveni (aby jim byla poskytnuta sleva, na kterou prokázali, že mají nárok) a aby dopravci prokazovali jen takovou ztrátu, která jim opravdu vznikla, budou slevy prokazovány Plzeňskou kartou.

Proto je nezbytné, aby Plzeňská karta byla dostupná i cestujícím z celého kraje. V rámci záměru projektu bude nutné distribuovat Plzeňskou kartu a upravit softwary odbavovacích zařízení dopravců. V neposlední řadě je pro úspěšné zvládnutí projektu nutné propojit distribuční místa se systémem Plzeňské karty prostřednictvím krajského CamelNETu.

Plzeňská karta slouží od roku 2004 jako nosič jízdného v oblasti Integrované dopravy Plzeňska (IDP). Dnes je aktivních více než 200 tisíc Plzeňských karet. Jsou využívány zejména v okolí Plzně, kde je zavedena IDP.
Slevy v jízdném ve veřejné dopravě poskytované od roku 2018 (18. jednání RPK, 26. 6. 2017)

Členové RPK schválili s platností od 1. 1. 2018:
• sjednocení slev poskytovaných Plzeňským krajem v IDP mezi vnitřní a vnějšími zónami za podmínky prokázání se Plzeňskou kartou,
• poskytnutí slev Plzeňským krajem na linkách a spojích jezdících v závazku veřejné služby na území Plzeňského kraje za podmínky prokázání se Plzeňskou kartou.
V Plzeňském kraji dopravci, zejména autobusoví, slevy neposkytují (vyjma slev nařízených státem pro žáky, studenty a držitele ZTP). V oblasti IDP, byly poskytovány slevy rozdílně pro cestující ve městě a v kraji.
Nově jsou slevy tímto v převážné většině sjednoceny, a to i mimo oblast IDP. Současně budou slevy poskytnuty také v jednotlivém jízdném dopravců a bude umožněno všem cestujícím slevy na krajských linkách čerpat. Výrazné slevy se týkají zejména žáků, studentů a důchodců.
Za 50 % základního jízdného budou cestovat studenti, důchodci, držitelé zlaté Jánského plakety, váleční veteráni a ti, kteří čerpají mateřskou/rodičovskou dovolenou. Studenti navíc budou za uvedenou slevu cestovat v kterékoli relaci v kraji po celý kalendářní rok.
Za 25 % základního jízdného budou cestovat žáci ve věku 6 až 15 let a držitelé ZTP. Zdarma budou i nadále přepravování "bojovníci" - důchodci - držitelé průkazů vydaných Ústředním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederací politických vězňů ČR, Sdružením bývalých politických vězňů ČR a Spolek PTP-Plzeň-Západní Čechy (nástupce Svazu PTP-VTNP).
Čerpání všech slev bude podmíněno pouze prokázáním se Plzeňskou kartou.
Navrhované slevy budou poskytovány jak v oblasti IDP (tj. ale jen v oblasti cca do 30 km od Plzně), ale i na jednotlivé jízdné dopravců, tj. v celém Plzeňském kraji.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka