Kampaň Respektuj 18! v Plzni vyvrcholí velkými akcemi

Respektuj 18!, to je název informační kampaně, kterou již od roku 2013 pořádá město Plzeň společně s Plzeňským Prazdrojem a Centrem protidrogové prevence a terapie.

Cílená propagace v Plzni

Letošní kampaň odstartovala na sociálních sítích již v listopadu, počátkem prosince pak vyvrcholí hlavními akcemi přímo v Plzni. Lidé si budou mimo jiné moci zabruslit s hercem Martinem Stránským, nebo třeba diskutovat s odborníky u speciálního stánku projektu. 

Projekt upozorňuje širokou veřejnost na konzumaci alkoholu nezletilými. Cílem je změnit postoj lidí k této problematice a zároveň podpořit omezení prodeje a podávání alkoholu mladistvým. 

„Jsem rád, že projekt Respektuj 18 existuje, protože je společenskou povinností nás všech usilovat o to, aby naše děti alkohol nekonzumovaly. Jsem rád, že to v Plzni děláme,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký.

Alkohol je v České republice legální psychoaktivní látkou, jejíž užívání může mít pro mladý organismus vážné následky. „Kromě ztráty kontroly, zvýšené tendence riskovat a poškození centrálního nervového systému hrozí riziko rozvoje syndromu závislosti a nebezpečí vážných onemocnění nebo otrava alkoholem s fatálními důsledky. Proto Respektuj 18! míří na dospělou populaci, především rodiče, na hostinské a maloobchodní prodejce,“ dodal Jiří Winkelhöfer, radní města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality.

Kampaň vyvrcholí v pondělí 4. prosince takzvaným Dnem Respektuj 18!. Předtím se ale uskuteční další stěžejní doprovodné akce. Například Mikuláš R18!, který bude v ulicích Plzně rozdávat červené „respektující“ ponožky. V sobotu 2. prosince bude v prostoru U Branky k dispozici stánek kampaně, kde budou odborníci zodpovídat dotazy veřejnosti. V neděli 3. prosince se od 15.30 hodin koná volné bruslení na zimním stadionu, jehož se zúčastní i hlavní tvář letošní kampaně, herec Martin Stránský. 

„Plzeňský Prazdroj se cíleně angažuje v projektech a aktivitách, které jsou zaměřené na odpovědnou konzumaci. Prevenci u mladistvých považujeme za jeden z klíčových pilířů v této oblasti, a proto se zasazujeme o poskytování relevantních informací, které podpoří rodiny v tom, jak s dospívajícími a dětmi o alkoholu mluvit,“ uvedla Jitka Plchová, manažerka firemních vztahů Plzeňského Prazdroje.

„Věříme, že z dlouhodobého hlediska je pro mírnění rizik spojených s konzumací alkoholu, zásadní, jak s alkoholem v každodenním životě zachází sami dospělí, i to, jak reálně vyjadřují svůj postoj k zákonné hranici pro zahájení konzumace alkoholu. Kampaň Respektuj 18! cílí na bezpečné chování v obou těchto rovinách,“ uvedl Petr Hrouzek, ředitel Centra protidrogové prevence a terapie.   

Kampaní Respektuj 18! se město Plzeň úspěšně podílí na osvětě k problematice pití alkoholu u dětí a mládeže již desátým rokem. Podporuje ji také řada subjektů z neziskového sektoru, měst a krajů. Ze známých osobností projektu v minulosti propůjčili svou tvář například tenistka Andrea Sestini Hlaváčková, herci Martin Stránský a Tereza Bebarová, kuchař Filip Sailer, lyžař Ondřej Bank nebo hokejista Martin Straka.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 30.11.2023 14:05



8 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka