Klášter Kladruby zve celý víkend na prohlídky krovu a historický jarmark

Klášter Kladruby na Tachovsku zve o víkendu 20. a 21. května návštěvníky na komentované prohlídky krovu klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie i historický jarmark.

Cílená propagace v Plzni

Třetí ročník speciálních prohlídek v klášteře Kladruby s názvem Víme, kudy chodíme… zavede ve dnech 20. a 21. května milovníky barokní architektury poprvé do krovu kostela Nanebevzetí Panny Marie.

„V rámci prohlídky navštívíme empory, tedy vyvýšené galerie ve východní části kostela a po točitém schodišti vystoupáme do krovu hlavní lodě kostela“, popisuje správce kláštera Kladruby Milan Zoubek a přidává důležité upozornění: „Prohlídka bohužel není vhodná pro děti a osoby trpící klaustrofobií.“

Prohlídky začínají na nádvoří kláštera ve 12, 14 a 16 hodin a trvají 40 minut. Vstupné je 150 Kč za osobu.
Kromě toho se v sobotu 20. května od 10 do 17 hodinou klášterní dvůr promění v historický jarmark, který nabídne ukázky rozmanitých řemesel, sokolníky, šermíře, tanečníky i hudbu doby renesance a baroka v podání kladrubského souboru CAVALLA. S Legendou o hořícím peří vystoupí od 15 hodin historické stylové divadlo TEATRO COMICO.
„Nezapomínáme ani na nejmenší návštěvníky. Pro ně jsou připraveny tvořivé dílničky“, k sobotnímu programu dodává kastelán Zoubek.

Klášter Kladruby: Klášter benediktinů založil ve 12. století kníže Vladislav I. Nejpozoruhodnějšího uměleckého rozkvětu se dočkal klášter v Kladrubech za vlády opata Maura Fintzguta na počátku 18. Století, který nechal přestavět klášterní kostel. Náročného projektu se ujal Jan Blažej Santini Aichel. Klášterní kostel byl v letech 1711-1726 přestavěn ve formě barokní gotiky. Tato stavební úprava zvýraznila stáří kostela a jeho historickou a architektonickou důležitost v českém prostoru. Druhou významnou stavbou v areálu kláštera je nový konvent postavený dle projektu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Klášter byl zrušen Josefem II. v roce 1785 a do konce druhé světové války byl využíván knížecím rodem Windischgrätzů.

Jan Blažej Santini Aichel (1677 Praha – 1723 tamtéž) byl český barokní architekt italského původu, který se proslavil svým jedinečným stylem nazývaným barokní gotika. Je autorem klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech, poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře, kláštera Plasy, zámku Karlova Koruna či Mariánská Týnice a dalších.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.05.2017 09:25



2 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka