Kupte si vlčí mák. V kraji odstartovala sbírka na podporu válečných veteránů

Dne 11. listopadu slavíme Den válečných veteránů. V zemích Evropy a USA si v tento den lidé připínají na klopy kvítek vlčího máku.

Cílená propagace v Plzni

Vyjadřují tím úctu lidem, kteří bojovali za svobodu za první a druhé světové války nebo vojákům působícím v zahraničních vojenských misích. Paměť národa vysílá stovky dobrovolníků do ulic měst prodávat kvítky, pokladničky s máky umístí na 330 místech republiky. V Plzeňském kraji se pokladničky v ulicích objeví v Plzni, Klatovech a Domažlicích. Kromě toho si mák mohou lidé koupit i v řadě knihoven, kaváren a dalších míst, která se k akci připojila.

Koupí vlčího máku lidé přispějí Paměti národa na další nahrávání vzpomínek účastníků druhého a třetího odboje. Na Den veteránů bude večer otevřena katedrála na Pražském hradě, kde zazní v podání Filharmonie Hradec Králové Requiem Oratio spei (Modlitba naděje). Slavnostní koncert pro veterány pořádá Paměť národa, vstup je pro veřejnost zdarma.

"Když si v této zemi připnete vlčí mák na klopu, zažijete zkoumavé a nechápavé pohledy kolemjdoucích. Češi tuto nádhernou tradici moc neznají. Je to škoda a chceme to změnit. V Británii a Francii všichni vědí, co máky znamenají, a spřízněně na vás pomrkávají. Válečných veteránů si vážíme, jen nevíme, jak to dát najevo. Vlčí máky jsou vlasteneckým gestem, ve kterém se ukrývá touha po míru, přátelství a vzájemném respektu. Určitě se u nás chytne, jen je potřeba trpělivě vysvětlovat, o co jde," říká Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel Paměti národa.   
 
V České republice žije posledních 440 válečných veteránů z 2. sv. války. Z toho z východní fronty jich je 116 veteránů, ze západní fronty jen 28. Nejvíce má republika tzv. novodobých veteránů: je to 14 200 lidí. (Zdroj: Ministerstvo obrany, říjen 2018).

Zapečetěné pokladničky Paměti národa s červenými květy najdou lidé i letos v knihovnách, kavárnách, obchodech a firmách, od 1. do 11. listopadu budou ve všech krajích ČR. V pátek a během víkendu (9. – 11. 11.) potkáte v ulicích 34 měst dobrovolníky s pokladničkami. Loni se rozdalo přes třicet tisíc máků a vybralo tři čtvrtě milionu korun. Letos Paměť národa distribuuje přes 50 tisíc květů.
 
V Paměti národa je uloženo více než 7 000 nahrávek, včetně téměř 900 příběhů válečných veteránů z 2. světové války a více než 1000 účastníků 3. odboje, kteří se postavili komunistické totalitě.
 
Veřejnou sbírku „vlčí máky“ doprovází na sociálních sítích video spot „Dědo, ty se bojíš bouřky?“ inspirovaný skutečným příběhem veterána od Dunkerku Karla Brhela. Pro Paměť národa jej pro bono vytvořila agentura Young&Rubicam. Klip ocenili v Cannes, kde získal bronzového lva a byl také oceněn stříbrem na festivalu reklamy Clio Awards. Kromě spotu vytvořila Young&Rubicam také působivé fotografie inspirované skutečnými příběhy veteránů. Připomínají momenty ze života například legendárních válečných veteránů generálů Tomáše Sedláčka a letce RAF Františka Fajtla.
Paměť národa spolu s Filharmonií Hradec Králové 11. listopadu pořádá slavnostní koncert ke Dni válečných veteránů. Uskuteční se v 19 hod. v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Na úvod slavnostního večera promluví generál Petr Pavel, arcibiskup Dominik Duka a biskup Václav Malý. Filharmonie  zahraje působivou více než hodinovou skladbu současného slovenského skladatele žijícího v Praze Juraje Filase, nazvanou Requiem Oratio spei (Modlitba naděje). Vstup na koncert je zdarma, Paměť národa zve širokou veřejnost. Organizátoři upozorňují návštěvníky, že je nutné počítat s časovou rezervou, protože při vstupu na Pražský hrad se tvoří fronty kvůli bezpečnostním opatřením zavedeným během mandátu prezidenta Zemana.
Více informací ke sbírce i krátká videa s natočenými veterány najdete na webu www.denveteranu.cz.       



Přehled míst, kde si lze v Plzeňském kraji koupit mák:

Bělá nad Radbuzou Městská knihovna
Blovice Zámek Blovice
Domažlice OŽP na radnici
Domažlice Sportovní centrum Rodeo
Kdyně MKS Modrá hvězda Kdyně
Klatovy Café Jednorožec
Klatovy Informační centrum KT
Kvášňovice  Obecní úřad
Plzeň Antikvariát Václav Beneš
Plzeň AZYL bar galerie
Plzeň Café Restaurant Kačaba
Plzeň Družba
Plzeň Moving Café


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka