Mázhauz radnice ovládla vánoční výstava betlémů

Výstava Betlémy je od soboty 15. prosince k vidění v mázhauzu plzeňské radnice.

Jarní servisní akce AUTO CB

Její součástí je i Velký plzeňský betlém, který se rok od roku rozrůstá o další postavičky. Ve stejný den začal v mázhauzu úřadovat i vánoční pošťák, jenž prodává vánoční pohledy opatřené speciálním „Ježíškovským razítkem“. Děti mu mohou odevzdat také svá tajná vánoční přání. Vánoční pošta bude úřadovat do 23. prosince denně od 9 do 16 hodin, v neděli 23. prosince pak pouze do 14 hodin. Výstava potrvá do 6. ledna.   

Základ expozice Betlémy tvoří panely s vyobrazením a popisem betlémů umístěných v plzeňských i okolních kostelích. Autorem většiny popisků je architekt Jan Soukup. Výstava je doplněna ve vitrínách betlémy ze soukromých sbírek a novoročenkami z různého období. Jeden z panelů je věnován i originálnímu ručně vyřezávanému betlému, který je součástí vánočních trhů na náměstí Republiky. Počet figur v životní velikosti se v něm neustále rozšiřuje, letos je jich celkem 75.

Součástí vánoční výstavy je i Velký plzeňský betlém. Vznikl už v roce 2000, kdy hlavní postavy Marie, Josefa a Ježíška a postavy Tří králů vyrobili studenti. Postupem času se vytvořila tradice každoročního stavění betlému stále se rozrůstajícího o nové postavy putující do Betléma. Tyto figurky tvoří obyvatelé Plzně i jejího okolí. Betlém má nyní již zhruba 800 zaregistrovaných postav.
 

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka