Velký plzeňský betlém už má osm stovek postaviček

Betlém stojí v mázhauzu radnice a má osm stovek postaviček, které si vymodelovali sami Plzeňané. Figurky představují obyvatele města.

Jarní servisní akce AUTO CB

V betlému mají svou figurku někteří politici a spousta dalších profesí - jsou v něm třeba zedníci se lžící nebo doktoři v bílých pláštích. Většina autorů bydlí v Plzni nebo okolí. Plzeňský betlém byl v mázhausu poprvé vystavený v roce 2000 a postaviček je v něm každým rokem více. 

„I letos do něj může kdokoli přidat svoji postavičku z libovolného trvanlivého materiálu. Stačí ji vyrobit ze dřeva, sádry, moduritu, keramiky nebo pomocí jiné trvanlivé technologie. Soška by měla být zhruba dvacet centimetrů vysoká a měla by představovat svého autora. Figurky je možné přinášet až do 5. ledna do Muzea strašidel na náměstí Republiky,“ uvedl Zdeněk Zajíček z agentury RLA Stallion, která instalaci a rozšiřování Velkého plzeňského betléma organizuje.

Doplnil, že v posledních letech jsou nejoblíbenějším materiálem postavičky látkové, při tom některé z nich přinášejí Ježíškovi do betléma dary. „Lidé vytvářejí z figurek celé rodiny.  A není výjimkou, že když se rodina rozroste, vyrobí autoři podle nového člena rodiny další postavičku a do betléma ji příští rok přidají,“ dodal Zdeněk Zajíček.   


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka