Městem Rokycany prošel dožínkový průvod

Krojovaní zpěváci a muzikanti, koňské povozy, ženci s kosou a v čele předák a děvečka nesoucí dožínkový věnec a dožínkovou kytici, to vše patří ke správnému dožínkovému průvodu, a právě takový průvod prošel v sobotu po poledni městem Rokycany, kde se uskutečnily Dožínky Plzeňského kraje.

Cílená propagace v Plzni

Hlavní dožínková slavnost byla zakončena na pódiu na rokycanském náměstí předáním dožínkového věnce hejtmanovi Plzeňského kraje a dožínkové kytice starostovi Rokycan.

Dožínky Plzeňského kraje byly letos spojeny s tradiční akcí s názvem Setkání pod rokycanskou věží, která začala už v pátek podvečer. Dožínky zahájil v 11 hodin starosta Rokycan Václav Kočí a hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. Slavnostního zahájení dožínek se zúčastnili kromě představitelů Plzeňského kraje náměstka Ivo Grünera, radních Jaroslava Šobra a Václava Štekla také členové Parlamentu ČR – senátorka Milada Emmerová, senátorka Dagmar Terelmešová a poslanec Pavel Šrámek, ministerstvo zemědělství zastupoval Petr Jílek, zástupce náměstka ministra.

„Jsem rád, že tato krásná tradice, kterou jsou dožínky, se udržuje a že si tak můžeme připomenout nejen tradici našich předků, ale také sepětí s přírodou, které bývá často opomíjeno,“ řekl hejtman Václav Šlajs.

Po slavnostním zahájení pódium obsadily folklórní soubory z Rokycan a krátce po poledni byli oceněni úspěšní zemědělci PK a také úspěšní studenti zemědělských oborů. 

Ocenění zemědělci:

* Karel Sloup, jednatel Agro Zahořany, s.r.o.

* Václav Šmat, předseda Výrobně obchodního družstva Velký Bor

* Václav Dub, Veřechov u Horažďovic

* Radek Hora, Chouzovy u Nezvěstic

* Václav Říhánek se syny Jiřím a Václavem, Černice u Plzně

* Miloslav Vaníček, Bukovina u Kralovic 

Ocenění studenti:

o Hana Veselá, 3. roč. oboru Agropodnikání, Gymnázium a SŠ Plasy

o Ladislav Pasternak, 3. roč. oboru Agropodnikání, SOŠ Stříbro

o Milan Pinker, 2. roč. oboru Agropodnikání, SOŠ a SOU Horšovský Týn

o Richard Škala, 3. roč. oboru Agropodnikání, SŠ zemědělská a potravinářská, Klatovy

Po ocenění zemědělců a studentů se na pochod vydal dožínkový průvod se dvěma koňskými povozy, který vycházel z parkoviště v Jiráskově ulici. Na tomto místě mohli také návštěvníci vidět ukázky dožínkové vazby a zdobení vozů, a to těsně před tím, že se průvod vydal na cestu. Když dorazil průvod k budově rokycanské radnice, vyzval bušením na dveře starostu města a hejtmana, aby otevřeli a přidali se k průvodu. Závěr pak patřil oslavě konce žní přímo na pódiu, kde tančily a zpívaly soubory složené z dospělých – Rokytka a Rokytí, ale také dětské soubory Rokytička a Malé Rokytí a hrály muziky Rokytka a Rokytí. Vše vyvrcholilo předáním dožínkového věnce hejtmanovi a dožínkové kytice starostovi města. Pak už bylo připraveno poděkování pro žence v podobě sudů s pivem.

Na závěr dožínkových slavností vystoupila kapela Čechomor, která i přes občasný déšť, který celý den akci provázel, přilákala stovky lidí. Během odpoledne a večera vystoupil také Michal Šindelář, Lucie revival a v devět hodin večer oblíbená skupina Jelen. Po všechny dny oslav bylo rokycanské náměstí plné stánků s občerstvením a dožínky doprovodily také stánky s nabídkou regionálních potravin Plzeňského kraje.

Dožínky Plzeňského kraje se i letos uskuteční díky finanční podpoře společnosti NET4GAS.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.09.2016 13:03



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka