Mezigenerační Totem chystá od pátku setkání aktivních seniorů Třetí festival

Třetí festival dává tzv. „třetí generaci“, tedy seniorům, příležitost vzájemně se podělit o své úspěchy v uměleckých, kulturních a spolkových činnostech, jimž se dlouhodobě věnují.

Cílená propagace v Plzni

Že senioři jsou "in", to dokládá i letošní ročník tzv. Třetího festivalu. Co že to je? No, přece dva dny, kdy každý senior, jako jednotlivec nebo i v partě s dalšími, může ukázat, čím se baví a co umí. Tedy - na festivalu třetího věku.

Ten se koná vPlzni 9. - 10. 10. 2015 vmezigeneračním centru TOTEM-RDC na Kaznějovské 51 vPlzni, tedy ve vlastní budově centra! To nám umožní naplno a bez omezení předvést vše, co se mezi seniory u nás, na Slovensku či vNěmecku děje voblasti kulturních aktivit věnují, na poli hudebním, výtvarném, divadelní m i dalších. Navzájem se můžeme na festivalu nejen povzbudit, potěšit, ale i inspirovat.

Komponovaný večer, kdy přihlášení předvedou, co umějí, začíná 9. 10. 2015 od 17:00.

Stancem vystoupí Hanka, zpěv stanci předvede dále Slunečnice, všem zahraje naše Seniorkapela, posléze přijde ochutnávka Tance svůní orientu, vystoupí přátelé zRegensburgu , zahrají naši Oldboys, uvidíme ochutnávku ze zcela nového divadelního představení TOTEMového souboru Světlonož(s)ky, vystoupí hosté zVelké Dobré, TOTEMový JAMÁČEK doprovodí tanec Hanky a jako třešinka na dortu se objeví latinskoamerické vášnivé tance souboru ADETO.

Poté přijde čas na společenský večer od 20:00, ktanci a poslechu zahraje TOTEMová Seniorkapela. Při ní je možné nejen posedět a povídat si, ale také tancovat.

Sobota 10. 10. 2015 se ponese ve znamení workshopů a vycházek.

Úplně na začátku vylosujeme soutěž, vyhlášenou vrámci aktuální TOTEMOVé výstavy 52 týdnů. Ti, kdo hádali témata dvou vystavených fotografií bez popisek, se dozví výsledek již v 9:30.

Workshopy se konají mezi 10:00 - 12:00, následuje hodinová pauza na oběd, kdy přijde také čas prezentace projektu Von zkruhu. Workshopy pokračují od 13:00 do 15:00. Festival bude zakončen v 15:30.

dopolední workshopy

Ať jsi pošťák, nebo ing., tancuj s námi swing!

Poznejte taneční hity, které do Československa přivezla v roce 1945 americká armáda. Naučte se základům lindy-hop a charlestonu. Tanců, které znovu dobývají taneční parkety u nás
i ve světě. Časy našich (pra)babiček nebyly vůbec tak puritánské, jak se z jejich mravokárných pouček mohlo zdát! Lekci vedou Markéta Čekanová a Jiří Bránský, členové tanečního klubu Black&Wait Plzeň.

Základy opravdového fotografování, aneb nebojme se zrcadlovky

Ovládáte základní nastavení fotoaparátu? Znáte souvislosti mezi clonou, časem a citlivostí? Víte jak rozostřit pozadí na fotografii? Umíte zachytit rychlý pohyb? Tohle všechno
a mnohem více vás naučí Libor Nesvadba.

Upleť alebo uháčkuj štvorec aneb Pomozme společně dětem z Jihoafrické republiky.

Na dopolední zajímavé dílně vás seznámíme s projektem, do kterého se zapojili účastníci festivalu ze Slovenska - z Bánské Bystrice. Vítán je každý, kdo rád plete či háčkuje, nebo
se to chce naučit. Každý může přispět k upletení části přikrývky, která zahřeje děti
v Jihoafrické republice.

. bylinková rozprávkáreň - divadlo, písničky (kapacita 10 lidí)

Bylinková rozprávkáreň

Vezměte svá vnoučata do TOTEMu a přijďte na program připravený festivalovými účastníky ze slovenských Košic na bylinkové pohádky, tvoření, pohybovou aktivitu a zpěv. Workshop je vhodný pro děti 1. stupně základní školy. I bez vnoučat jste vítáni.

Háčkované dutinky

Pro milovnice ručních prací, které baví háčkování a práce s korálky, nabízíme workshop,
na kterém se naučíte háčkované dutinky. Tato krásná ozdoba rozzáří každou ženu a je jedinečným doplňkem. Kurzem Vás provede lektorka Václava Koupilková.

Odpolední workshopy a vycházky

Bylinkové octy do kuchyně.

Nejdříve společně ozdobíme lahvičky, a pak využijeme bylinky z naší TOTEMové zahrady
a vyrobíme si úžasný ocet do kuchyně.

Bolevecký hřbitov - zajímavé místo odpočinku osobností spojených s Plzní.

Pojďme společně na vycházku s Davidem Růžičkou na nedaleký Bolevecký hřbitov, podíváme se do kaple - připomínky zničujícího výbuchu v blízké bolevecké muničce, který inspiroval Karla Čapka k sepsání knihy Krakatit, také na hrob rodičů a příbuzných kardinála Berana či bratra herce Ladislava Chudíka.

Háčkované dutinky

Pro milovnice ručních prací, které baví háčkování a práce s korálky, nabízíme workshop,

na kterém se naučíte háčkované dutinky. Tato krásná ozdoba rozzáří každou ženu a je jedinečným doplňkem. Kurzem Vás provede lektorka Václava Koupilková.

Exkurze Jižní nádraží

Pojďte snámi navštívit druhé největší vlakové nádraží vPlzni - Jižní předměstí, které prošlo pozoruhodnou změnou. Rekonstrukce objektu udělala znádraží neobyčejný objekt, který budí pozornost na první pohled. Budova je již několik let známá jako Moving station, tedy místo pro alternativní umělce.

FESTIVALOVÉ VSTUPNÉ

Vystupující na Komponovaném večeru mají vstup na festival zdarma.

Další zájemci si mohou zaplatit vstup nacelý festival - naoba dny avšechny aktivity: 50 Kč / osoba.
Samostatné vstupné pouze naKomponovaný podvečer aspolečenský večer: 30Kč / osoba nebo na každý workshop: 20 Kč/osoba.
Na jednotlivé dílny je třeba se přihlásit. Přihlášení a podrobné informace pittnerova@totem-rdc.cz, či na http://www.totem-rdc.cz/totem-pro-seniory/akce-a-projekty/303-1028-treti-festival-setkani-aktivnich-senioru.htm.

ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA

Trocha festivalové historie:

Vříjnu 2009 TOTEM-RDC spolu spartnerskou organizací Městskou knihovnou Louny uspořádal třídenní Třetí festival - sekání aktivních seniorů, pilotní nultý ročník se konal v Plzni. Festival se velmi povedl. Bohatého programu se účastnili senioři zPlzně, Loun, Domažlic, Klatov, ale i zněmeckého Weidenu.

Vroce 2010 byly místem konání Třetího festivalu tentokrát Louny. Organizačně festival zaštiťovala Městská knihovna Louny a zejména senioři - studenti programu Třetí věk.

Vroce 2011 festival opět proběhl v Plzni, jeho součástí bylo divadlo, hudba, tanec, také výstava vmazhauzu plzeňské radnice Člověk - čas - proměny a mnoho dalšího.

V roce 2013 se v Plzni uskutečnil další ročník festivalu, který nabídl zajímavá divadelní taneční a hudební představení stejně tak i prohlídky zajímavostí města Plzně, vernisáž výstavy "Prolínání" a různé tvůrčí a vzdělávací dílny.

Novinkou roku 2015 je to, že celý festival se bude konat vnaší krásné budově, a to na adrese TOTEM-RDC, Kaznějovská 51, Plzeň.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka