Na centrálním obvodě Plzně přivítali bývalé politické vězně

Stejně jako minulý rok i letos navštívili Úřad městského obvodu Plzeň 3 bývalí političtí vězni a vězenkyně, kteří strávili část svého života v komunistických věznicích a pracovních táborech.

Jarní servisní akce AUTO CB

Setkání s vedením centrálního obvodu pro ně zajistil ve spolupráci s Konfederací politických vězňů Odbor sociálních služeb a matriky ÚMO Plzeň 3.

Starosta Radislav Neubauer přivítal šest bývalých politických vězňů, členů Konfederace politických vězňů, kteří mají trvalé bydliště na území Městského obvodu Plzeň 3. Pozvání k přátelskému setkání přijal Miloň Kučera, Ladislav Nutil,  PaeDr. Richard Průcha, Jarmila Bočánková, Marie Kastnerová a Miroslav Popek. Další z pozvaných, paní Marie Malinová a pan Václav Tichý, se ze zdravotních důvodů omluvili.

„S těmito báječnými lidmi se nevidím poprvé a povídání o jejich životních příbězích jsou nejenom poučná, ale také velmi emotivní. Život se s nimi nemazlil, a přesto jsou optimističtí. Neměli bychom nikdy zapomínat, co pro nás tito lidé obětovali“, řekl starosta MO Plzeň 3 Radislav Neubauer. 

Mnozí ztratili svobodu na dlouhé roky, nejvíce z nich pak Ladislav Nutil na 10 let a Miloň Kučera strávil ve vězení dokonce 12 let.

Všichni pak společně zavzpomínali na mládí strávené v období první republiky, na válečné roky a zejména 50. léta minulého století, která pro ně znamenala bolestné odloučení od rodin. Ocenili i posledních 26 svobodných let, i když je mrzí, že současné mládeži pojmy vlast a vlastenectví už nic neříkají.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
04.12.2015 12:20



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka