Neděle patří na plzeňském náměstí Festivalu polévky

První zářijová neděle v Plzni už tradičně patří Festivalu polévky. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené plzeňské restaurace, bistra i neziskové organizace. Centrum západočeské metropole provoní rekordních 20 druhů polévek.

Cílená propagace v Plzni

K ochutnání bude asijská exotika, mexické speciality, rybí polévky i česká klasika. Gastronomický svátek, jenž je součástí festivalu Živá ulice, se koná v neděli 4. září od 12 do 18 hodin na náměstí Republiky, vstup je zdarma.

„Šestý ročník plzeňského Festivalu polévky bude největší ve své historii. K ochutnání bude celkem 20 druhů polévek od vybraných subjektů. Zhruba jedna třetina účastníků vaří na festivalu poprvé. Máme radost ze vzrůstajícího zájmu, festival chceme otevírat všem, a proto letos budou vařit i dva neprofesionálové,“ řekl Matěj Halaš, jeden z organizátorů festivalu.

Vůbec poprvé budou na festivalu k ochutnání i vietnamské speciality. „Každý prodejce bude mít jiný druh polévky. Dohlížíme na pestrost nabídky, a tak se žádná z polévek neopakuje. K ochutnání budou mexické či asijské speciality nebo rybí polévky ze sumce a lososa. Chybět ale nemůže ani česká klasika jako bramboračka nebo zelňačka,“ uvedla k výběru Dominika Antonie Skalová z týmu organizátorů. Všechny polévky jsou soutěžní, a tak mohou návštěvníci hlasovat o tu nejlepší. Mimo soutěž je jen studená polévka, jedná se o bulharský Tarator, tedy bílou studenou polévku se salátovou okurkou a vlašskými ořechy.

Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků, přípravy začnou v 10 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat. „Standardní velikost porce je 330 mililitrů, ale většina prodejců bude mít také menší degustační porce, aby lidé mohli ochutnat co nejvíce druhů polévek. Vzít si některou z nich mohou samozřejmě i domů,“ dodal Matěj Halaš.

Festival polévky ukončí 5. ročník Živá ulice, který v průběhu července a srpna do Plzně přivezl stovky interpretů a oživil centrum západočeské metropole pouličním divadlem, hudbou, pohádkami pro děti i veletrhem módy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 03.09.2016 14:09



1 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka