Nejoblíbenější v kraji je Alej k minerálnímu prameni v Tachově

Do třináctého ročníku ankety Alej roku, vyhlašované organizací Arnika, nominovali lidé 83 alejí a stromořadí z třinácti krajů v České republice (kromě Karlovarského). V Plzeňském kraji lidé nominovali 6 alejí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Titul Alej roku 2023 Plzeňského kraje už podruhé získala historická Alej k minerálnímu prameni v Tachově, lidé ji dali celkem 492 hlasů. Velice dobře si vedla také Třešňová alej v Chudenicích, která získala 209 hlasů.

Krajská vítězka se správně jmenuje Dlouhá, ale v Tachově je spíše známá jako alej k minerálce. Na jejím konci se totiž nachází minerální pramen, který byl zprovozněn v roce 1781. K tomuto prameni nechal alej vysázet v letech 1790–1791 hrabě Josef Mikuláš Windischgrätz. V roce 1992 byla vyhlášena za památnou alej. Nemocné a poškozené stromy jsou postupně nahrazovány novou výsadbou. Nominovala ji Alena Mautnerová.

Vítězkou za celou Českou republiku, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala s 1157 hlasy Alej ke klášteru Hora Matky Boží Hedeč z Pardubického kraje. Kompletní výsledky ankety v roce 2023 jsou k nahlédnutí na webu alejroku.cz.

Nominované aleje v Plzeňském kraji v anketě Alej roku v roce 2023

Pořadí v kraji Název aleje/stromořadí Počet hlasů

1. Alej u minerálního pramene (Dlouhá alej) 492

2. Třešňová alej v Chudenicích 209

3. Alej k Pozorce 111

4. Březová alej ke kostelu sv. Maří Magdalény 86

5. Topolová alej údolím Úslavy 41

6. Alej k Vavřinečku v Domažlicích 25

“Srdečně gratuluji všem vítězným alejím a těm, kteří je nominovali. Dík patří všem, kteří alejím poslali 9782 hlasů. Podívejte se v galerii na tu pestrou alejovou sešlost. Mladé stromky vysázené v obcích jsou závazkem pro další péči, ale také místem pro setkávání místních obyvatel. Stromy lemující naše krajské silnice zpříjemňují cestování a jsou součástí živé sítě v krajině. Historická stromořadí udržují paměť krajiny. Jsou zároveň tím nejcennějším, čím stromy mohou být, biotopy pro stovky živočichů. Stromořadí, která jen těžce hledají místo k životu, jsou ta městská. Naštěstí za mnohá z nich bojují lidé, pro které jsou ulice místem k životu. Přijďte s námi oslavit vítěznou alej roku 2023, a vlastně všechny aleje, na slavnost, která bude tentokrát v Králíkách“, říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová.

Součástí ankety Alej roku je také fotosoutěž. Tři nejkrásnější fotografie 13. ročníku ankety Alej roku vybrali patroni ankety a další osobnosti. Autoři tří nejlepší fotografií získají digitální fotoaparát nebo tiskárnu značky Canon a balíčky od Groown.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.02.2024 17:06



6 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka