Noc vědců trhala rekordy, v Plzni bodoval chytrý oblek pro hasiče

Noc vědců 2016 zasvěcená tématu bezpečnosti opět překonala návštěvnický rekord z loňského roku. Páteční program na více než pěti desítkách míst po celé republice navštívilo téměř 47 tisíc návštěvníků všeho věku.

Cílená propagace v Plzni

Na gymnáziu ve Slaném akci korunovali českým rekordem o největší pingpongové dělo. V liberecké iQLANDII se zase volil vítěz českého kola mezinárodní soutěže Science on Stage.

„Velmi nás těší, jak zájem o vědu a techniku rok od roku roste, a to jak na straně návštěvníků, tak na straně organizátorů. Téma bezpečnosti bylo velmi široké a nabídlo možnost prezentace i subjektům, které se v minulých ročnících k Noci vědců nepřipojovaly,“ říká národní koordinátorka Noci vědců Hana Královcová z Techmania Science Center v Plzni. 

V Olomouci například děti neváhaly čekat dlouhé fronty u laserové střelnice nebo u chemických pokusů. Na zdejší cyrilometodějské fakultě zase lákala bible pod vodou, lékařská fakulta zase v pracovně mikrobiologie a histologie ukazovala bakterie či buňky kuřáků.

V Ostravě se při Noci vědců spojily dvě zdejší univerzity, Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. „Přes 150 programových bodů přilákalo více než 5,5 tisíce návštěvníků, což je pro Ostravskou Noc vědců opět rekordní počet. Lidé si nejvíce prohlíželi elektromobily či chemické pokusy, procházeli si laserové bludiště, hladnovské štoly nebo luštili nejrůznější šifry. Skvělý úspěch měl také program v exteriéru, jako například komentovaná architektonická prohlídka, Noc na ulici či workshopy sebeobrany,“ říká koordinátorka ostravské Noci vědců Tereza Gerthnerová.

Liberecká iQLANDIA se stala svědkem českého finále mezinárodní soutěže Science on Stage. Pedagogové vědních oborů, popularizátoři fyziky a lektoři science center předvedli před zraky více než devíti stovek návštěvníků svá experimentální představení. Soutěžilo se hned ve třech kategoriích – stánek s pokusy, workshop a pódiové vystoupení. „V první z nich nejvíce zaujal stánek Hrajeme si s teplem Zdeňka Poláka, učitele fyziky z gymnázia v Náchodě, a workshop Srdce na dlani z dílny brněnského vědeckého parku VIDA!. O prvenství v pódiových vystoupeních se podělila science centra VIDA! a iQLANDIA,“ uvádí mediální zástupkyně iQLANDIE  Lenka Gecková.

 Národní koordinátor Noci vědců, plzeňské Techmania Science Center, letos pozval návštěvníky do budovy střediska volného času Radovánek v Pallově ulici. „Přišlo jich 1 493 a velký  úspěch sklidila především ukázka hasičů, kteří představili chytrý oblek, jehož autorem je odborné pracoviště RICE Západočeské univerzity. Zájem byl ale také třeba o přednášku o bezpečnosti v kosmu nebo o různé roboty,“ bilancuje Václava Dridi z Techmanie.

Hlavním mediálním partnerem Noci vědců byl letos Český rozhlas Plus a Český rozhlas – Rádio Junior.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka