O šumavské vodní elektrárny mají návštěvníci zájem

Rekordních více než 200 tisíc zájemců o energetiku navštívilo v roce 2016 Infocentra a elektrárny Skupiny ČEZ po celé ČR.

Cílená propagace v Plzni

Největší zájem tradičně zaznamenaly přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně a Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany s desítkami tisíc účastníků exkurzí. Setrvalí zájem turistů je i o šumavské vodní elektrárny Vydra a Čeňkova Pila. MVE Černé jezero se 15. ledna objevila i v reportáži Zimním Královským hvozdem v oblíbeném pořadu Toulavá kamera na ČT1.

Zájem Čechů o tzv. technickou turistiku stále roste, potvrzují to i statistiky návštěvnosti elektráren a Infocenter Skupiny ČEZ v roce 2016. Do energetických lokalit po celé České republice zamířilo 200 934 lidí, což je meziročně o 2 % více. Nejoblíbenější pro návštěvy elektráren Skupiny ČEZ zůstávají letní měsíce, setrvalý zájem je však na většině lokalit celoroční. Jedním z vrcholů je tak třeba listopadový Týden vědy a techniky Akademie věd ČR.

Největším lákadlem byl opět jeden z „divů“ České republiky – přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách, která loni oslavila 20 let od uvedení do provozu. Loni si ji nenechalo ujít 84 771 turistů. S ohledem na umístění v ChKO je exkurze rozdělena na dvě části – prohlídku Infocentra, dolní nádrže a samotné elektrárny v nitru skalního masivu, a návštěvu horní nádrže s výhledem na Jeseníky, kam turistu pohodlně dopraví 6sedačková lanovka. Prohlédněte si Dlouhé stráně http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dlouhe-strane/

Na nepřízeň publika si rozhodně nemohou stěžovat obě jaderné elektrárny. Pod temelínské věže dorazilo 32 091 návštěvníků. Horkou novinkou pro rok 2017 je zde možnost pořídit si selfie foto před maketou věrně imitující prostředí reaktorového sálu! Infocentrum v Dukovanech, kterým od roku 1994 prošlo přes půl milionu lidí, přilákalo 30 331 návštěvníků. Obě jaderné elektrárny zajišťují prohlídky hned v několika cizích jazycích, a mezi účastníky exkurzí proto ani v roce 2016 nechyběli nejen zájemci o čistou energetiku ze Slovenska, Polska, Rakouska a Německa, ale např. také občané Chile, Nepálu, Nového Zélandu nebo Filipín.

Podívejte se do nitra obou českých jaderných elektráren http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-temelin/ + http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-dukovany/

Vysoký standard návštěvnosti z minulých let si drží královéhradecké Infocentrum zaměřené na obnovitelné zdroje energie (11 954 návštěvníků), které je umístěno v secesní budově malé vodní elektrárny Hučák. Poutavou formou představuje principy a možnosti energetických zdrojů založených na využití síly vody, větru, slunce, biomasy, atd.

Setrvalý zájem turistů hlásí také přečerpávací vodní elektrárna Dalešice (11 528 lidí), šumavské vodní elektrárny na Lipně (5 811 návštěvníků), Vydře a Čeňkově pile (4 800) i hydroelektrárny tzv. Vltavské kaskády ve Štěchovicích (4 090) a na Orlíku (2 630). Také většinu těchto elektráren lze navštívit na http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/

V kategorii uhelných elektráren lidé nejčastěji preferovali specializované Infocentrum v areálu Nového zdroje Ledvice (2 298 lidí) a retrofitovanou elektrárnu Tušimice II (1731 návštěvníků). Ta mezi roky 2007 a 2012 prošla grandiózní komplexní obnovou, díky níž se účinnost elektrárny zvýšila o 6 %, a bylo dosaženo 14% úspory paliva na vyrobenou MWh. Zvědavi byli lidé také na nový paroplynový cyklus v Počeradech. Do společného areálu „paroplynu“ a klasické elektrárny dorazilo 464 lidí. Oslavy 100 let od zahájení provozu nalákaly stovky nadšenců do Teplárny Trmice (za celý rok pak dohromady 724 lidí). Uhelná elektrárna Tušimice po komplexní obnově http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-tusimice/ Nový paroplynový zdroj v Počeradech http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-pocerady/

Průběžný nárůst počtu návštěvníků vykazuje i specializované pracoviště Ústavu jaderného výzkumu Řež, kam loni zavítalo 2 237 fanoušků vědy a techniky. Společnost dříve poměrně úzce specializovaná v oboru jaderné fyziky, radiochemie a jaderné energetiky časem výrazně rozšířila pole působnosti a dnes je aktivní např. také v sektorech klasické energetiky, chemického průmyslu, zdravotnictví i ochraně životního prostředí. Více o Infocentrech Skupiny ČEZ v ČR www.cez.cz/infocentra

Věděli jste, že…

* malá vodní elektrárna Čeňkova Pila nepřetržitě už od roku 1912 využívá vody pocházející z šumavských slatí k výrobě ekologické elektřiny?

* přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně – jeden z „divů světa“ – disponuje největší reverzní vodní turbínou v Evropě – o instalovaném výkonu 325 MW?

* horní nádrž PVE Dlouhé Stráně leží v nadm. výšce 1350 m a má celkový objem 2,72 mil. m 3?

* chladicí věže temelínské elektrárny jsou vysoké155 metrů, každá o hmotnosti 27,5 tisíce tun?

* virtuální prohlídka JE Temelín nabízí mimo jiné pohled do reaktorového sálu a útrob 11metrové tlakové nádoby s vnitřními částmi reaktoru včetně aktivní zóny?

* celková plocha Jaderné elektrárny Dukovany činí 126 ha, což by vydalo na 150 standardních fotbalových hřišť nebo 688 hokejových ploch?

* v dukovanské jídelně se v běžný pracovní den vydá přibližně 1 400 porcí obědů?

* každoročně se v dukovanské prádelně vypere zhruba 100 tisíc kg prádla - během odstávek množství prádla stoupá z běžných 350 kg až na 800 kg za směnu (kvůli opakovaným vstupům velkého počtu lidí do kontrolovaného pásma)

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka