Obyvatelé z obou stran hranice si připomenou v Bavorské Rudě 10. výročí Schengenu

Výročí vstupu ČR do schengenského prostoru bude hlavním tématem sousedského setkání, které se uskuteční ve čtvrtek 21. prosince od 18 hodin v Arberlandhalle v Bavorské Rudě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Připomenuty budou významné projekty přeshraniční spolupráce zejména v oblasti cestovního ruchu realizované během uplynulého desetiletí i ty, které se teprve připravují. Následovat bude volná zábava s hudbou a občerstvením. Akci pořádají město Železná Ruda a obec Bavorská Ruda.

Aktuálními projekty česko-bavorské spolupráce jsou nyní  zejména turistické stezky. Novinkou nadcházející letní sezony na Železnorudsku, která vznikne za finanční podpory německé strany, bude zhruba tři kilometry dlouhá Hadí stezka z Gerlovy Huti na vrchol Pancíře a repliky sklářské a železné huti. „Naším záměrem je především obnovit původní, historickou stezku. Její součástí budou informační tabule věnované zdejší fauně a floře, a také fitness prvky, aby se turisté mohli po cestě protáhnout. I když od pádu železné opony uplynulo už 27 let, pro návštěvníky z Německa je naše příhraničí stále zajímavé,“sděluje starosta Železné Rudy Michal Šnebergr s tím, že Hadí stezka bude dokončena do května příštího roku.

Hadí stezka a hutě vzniknou v rámci česko-německého projektu za více než jeden milion eur s názvem Putování bez hranic srdcem Evropy. Jeho součástí je kromě dalších osmi naučných dvojjazyčných stezek na Šumavě také turistický webový portál, vznik česko-německého infocentra na Modravě, obnova kaple v Novém Městečku i jednotné značení tras pro běžkaře v Bavorském lese. Projekt odstartoval loni a potrvá po tři roky. Prostředky se podařilo získat z Programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014 – 2020. Putování bez hranic srdcem Evropy je iniciativou Mikroregionu Šumava – západ a jeho 13 členských obcí a dále šesti obcí v rámci bavorského svazku ILE Nationalpark Gemeinden, města Grafenau a obce Schönberg.

Zatímco v oblasti cestovního ruchu se povedlo s úspěchem dokončit  řadu  projektů, některé další záměry nebyly realizovány. Dosud se nepodařilo uskutečnit plán na otevření společných dvojjazyčných tříd pro děti z Čech a Bavorska v budově základní školy v Železné Rudě. „Největším problémem je nedostatek dětí na bavorské straně. Navíc jsou zde stále odlišnosti dané systémem školství. Hranice je 10 let volná, ale vzniká nová hranice, která je dána hlavně rozdílnou ekonomickou úrovní a samozřejmě rozdílným prostředím sociálním. Předlistopadový stav bude velice dlouho zanechávat stopy na naší společnosti,“ dodává Michal Šnebergr.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka