Pád hasiče ze šesti metrů i srdeční zástava vězně - i takové scénáře přineslo cvičení Salvator

V úterý 11. dubna 2017 zorganizovala Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje ve spolupráci s Fakultou zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni a Bavorským červeným křížem mezinárodní metodické cvičení zdravotnických záchranných služeb s názvem SALVATOR.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cvičení probíhalo v areálu Světa záchranářů v Karlových Varech, který tvoří několik specifických budov včetně improvizované nemocnice, policejní služebny nebo hasičské stanice, které jsou vybaveny odpovídající technikou pro věrnou simulaci rizikových situací, včetně interaktivních simulátorů a trenažérů. Cvičení se zúčastnilo na celkem osm výjezdových skupin, polovina z nich byla z Německa, druhá pak z České republiky. Výjezdové skupiny byly tvořeny nelékařskými zdravotnickými pracovníky záchranných služeb a studenty Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni.

„Úkolem každé výjezdové skupiny bylo vyřešit modelovou situaci se zdravotnickou problematikou, vyplnění výjezdové dokumentace a předání pacienta do zdravotnického zařízení lékaři hovořícímu cizím jazykem. K eliminaci jazykové bariéry se vyzkoušely i piktogramové karty, jejichž autorem byl jeden ze studentů,“ uvedl organizátor akce Mgr. Petr Kunášek a doplnil, že cvičení rozhodně nebylo soutěž. „Nebylo zde vítězů ani poražených. Hodnocení úloh probíhalo pouze za účelem zlepšení mezinárodní spolupráce.“
Hodnotící komisař se zaměřoval především na rozdílnost zdravotnických postupů, stejně jako materiálního i technického vybavení. Záchranáři si v rámci cvičení předali své znalosti a dovednosti například u simulovaného scénáře pádu hasiče ze šestimetrové výšky, srdeční zástavy vězně v policejní cele nebo zásahu u dítěte v bezvědomí.

Cvičení bylo součástí rozsáhlého mezinárodního projektu Koncept koordinace a realizace spolupráce zdravotnických záchranných služeb a bude se do roku 2019 opakovat celkem pětkrát.  Cílem projektu je určit podmínky a vytvořit základní zázemí pro vznik přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Bavorska a Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje. Metodické cvičení Salvátor je jedním z prostředků pro dosažení výše uvedeného cíle.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka