Památky na Plzeňsku ohlašují pestrou sezónu 2015

Většina plzeňských památek ve správě Národního památkového ústavu otevře své brány během prvního dubnového víkendu, dvě z nich však o týden dříve.


Kláštery Kladruby a Plasy oslaví kulatá výročí založení, některé památky se zapojí do celorepublikového projektu Velká hradozámecká inventura, jiné si připomenou období empíru a život rodu Metternichů. Tradiční širokou škálu kulturních aktivit obohatí program v rámci projektu 9 týdnů baroka a opomenuty nezůstanou ani Neobjevené památky. Pokračovat bude i oblíbený věrnostní program Klíč k památkám.

Památky, které spravuje Národní památkový ústav v Plzeňském kraji, zahajují návštěvnickou sezónu v sobotu 4. dubna 2015. S týdenním předstihem, tedy v sobotu 28. března 2015 přivítá letošní první návštěvníky zámek Nebílovy a hrad Rabí. Zkrácená návštěvní doba od května do září platí pro zříceninu hradu Přimda. Podobně zkrácený provoz se osvědčil také na zámku Červené Poříčí, který bude návštěvníkům k dispozici od května do konce srpna vždy od čtvrtka do neděle. Ve speciálním režimu funguje Selský dvůr „U Matoušů“ v Plzni – Bolevci, který prochází dlouhodobou revitalizací a je zpřístupňován pouze mimořádně.


Stavební a restaurátorské obnovy a novinky v expozicích

V rámci zkvalitňování služeb se v letošní sezóně mohou návštěvníci těšit například na moderní toalety na zámku v Nebílovech, zatímco na zámku v Červeném Poříčí je bude čekat nově vybudované pokladní centrum s prodejnou. Zrestaurovanými vstupními exteriérovými i interiérovými portály konventu budou procházet zájemci o historii kláštera Plasy. Dosud nevídaná krása oslní každého, kdo přijede na zámek Manětín. V loňském roce tam byly odkryty a zrestaurovány nástěnné malby vstupního schodiště, které mu spolu se zrestaurovanou nástropní freskou navrátily původní impozantní atmosféru (na snímku). Dalšího zkrášlení se dočkal i unikátní zrestaurovaný taneční sál v Nebílovech, jehož okna byla doplněna vídeňskými žaluziemi. Postupnou obnovou momentálně prochází vstup do areálu hradu a zámku Horšovský Týn, jehož průjezd by měl získat podobu z konce 18. století.

Kromě restaurátorských prací zajišťuje Národní památkový ústav na památkách nezbytnou pravidelnou údržbu. „Letos bude dokončena velká řada stavebních aktivit, během nichž bude proinvestováno více než 35 milionů Kč,“ předesílá Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Zároveň doplňuje, že „se jedná například o statické zajištění a opravu věže Hlásky a opravu střechy části hradu a zámku Horšovský Týn; celkovou obnovu střešního pláště Jízdárny a revitalizaci zámeckého parku na zámku Kozel či instalaci tepelného čerpadla a opravu izolace mostních konstrukcí na hradě Velhartice. Po úspěšné obnově exteriéru vstupní věže hradu Švihov přijdou letos na řadu její interiéry a přilehlé objekty. Pokračovat se bude na statickém zajištění IV. brány hradu Rabí a dokončena bude první etapa projektové dokumentace k celkové opravě střech a krovů prelatury kláštera Kladruby.“


Koncem března zažije klášter Kladruby v souvislosti se svým výročím 900 let od založení významný okamžik – návrat zrestaurované Santiniho mariánské koruny zpět na hlavní oltář kostela Nanebevzetí Panny Marie. Od 1. května 2015 zde navíc bude poprvé v historii veřejnosti zpřístupněna jižní klášterní zahrada, původně užívaná pro pěstování zeleniny do klášterní kuchyně. 

Uniformy, čepice, klobouky a další autentické oděvy a dochované zámecké textilie představí letos poprvé státní hrad a zámek Horšovský Týn, který jimi od 1. května 2015 obohatí prohlídkovou trasu nazvanou Hrad. Od 1. července 2015 pak tento zámek opět otevře svou nejbohatší trasu, jejíž součástí je nejen zámecká kuchyně a zázemí z roku 1927, ale také servisy skla a porcelánu pro šedesát osob, měděné nádobí a formy na pečení, ubrusy, ubrousky a povlaky či autentická příruční pekárna a úřednická jídelna. Raritou je původní kuchyňský kachlový sporák, který v roce 1945 přestěhovali do tehdejší zotavovny na hrad Velhartice a až letos se vrátil zpět na Horšovský Týn.

Netradiční zpestření čeká na návštěvníky zámku Nebílovy. Během letních prázdnin budou prohlídkovou trasu zdobit historické panenky ze sbírky Jaroslavy Zborníkové. Majitelka této unikátní kolekce tak dlouho hledala restaurátora panenek, až se jí stala sama.

Významná výročí, kulturní akce a celorepublikové projekty

V roce 2015 uplyne přesně 900 let, kdy byl založen benediktinský klášter Kladruby a 870 let od vzniku cisterciáckého kláštera Plasy. Kromě jednotlivých samostatných kulturních aktivit připravují oba kláštery ve spolupráci sérii speciálních, tematicky zaměřených prohlídek nazvaných Monastýrování. (Podrobné představení výročních aktivit proběhne během speciální tiskové konference začátkem dubna 2015.)

Rok 2015 také připomene 200 let od konání Vídeňského kongresu, jehož hlavním úkolem bylo po napoleonských válkách nastolit mír a zajistit Evropě i světu dlouhodobou politickou stabilitu. Jednou z předních osobností byl i kníže Klemens Metternich, který v roce 1826 zakoupil bývalý klášter Plasy a po své smrti se v Plasích nechal v rodinné hrobce pochovat. Plaský klášter se proto připojuje k celorepublikovému tématu Metternich, Napoleon a život v empíru několika aktivitami – Cisterciácké noci... s Tyláky – večerní hrané prohlídky na Metternichovské téma, 4. a 5. září 2015; Den Metternichů – den oslav 200. výročí konání vídeňského kongresu, 26. září 2015.

V průběhu celé návštěvnické sezóny pořádají správy památkových objektů několik stovek kulturních akcí. Kromě zapojení se do celorepublikových aktivit jako jsou Mezinárodní den památek (18. dubna), Noc kostelů (29. května), Hradozámecká noc (29. srpna) a Dny evropského dědictví (5. – 13. září) nechybí samozřejmě v jejich nabídce výstavy uměleckých děl určené dospělým (Kozel, Nebílovy, Manětín, Rabí) i dětským návštěvníkům (Horšovský Týn), výstavy fotografií (Plasy, Manětín, Nebílovy, Červené Poříčí) nebo keramiky (Manětín). Rozmanitost kulturní nabídky podporují samostatné koncerty různých žánrů či hudební festivaly (Kladrubské léto, České hrady, Ruinfest), divadelní představení (Nebílovské léto, Rabský Floutek) nebo gastronomická setkání orientovaná na produkci regionálních pivovarů (Májová pěna) či moravských vinařů (Zámecké vinobraní v Nebílovech). Svůj díl pozornosti dostávají samozřejmě také děti prostřednictvím akcí typu Rabijáda či divadelních pohádek na hradech Rabí a Švihov, interaktivní expozice Pašeráci a podloudníci na Šumavě na hradě Velhartice, kde chystají poprvé i Dětské pohádkové odpoledne a chybět nebudou oblíbené noční kostýmované či jinak specializované prohlídky (Švihov, Horšovský Týn, Kladruby, Plasy).

Národní památkový ústav letos již popáté realizuje projekt Po stopách šlechtických rodů, který bude tentokrát věnován Velké hradozámecké inventuře. Jejím cílem je připomenout aristokratická sídla a význam jejich majitelů v historii a zároveň poukázat na proměnu sídel v moderních dějinách především za posledních 25 let. První akcí byla právě skončená a velmi úspěšná výstava Hrady a zámky objevované a opěvované v Jízdárně Pražského hradu. V průběhu celého roku budou v rámci Velké hradozámecké inventury na zapojených památkových objektech probíhat speciální kastelánské prohlídky, přednášky či retrospektivní výstavy. Na Plzeňsku se mohou na podobné výstavy těšit návštěvníci hradů Švihov a Velhartice. Vyústěním celého projektu bude výstava o hradních a zámeckých inventářích a vědecká konference.

Letní sezonu zpestří festival 9 týdnů baroka, do kterého se zapojí vybrané památky díky spolupráci NPÚ a projektu Plzeň 2015: Evropské hlavní město kultury. Návštěvníci zámků Kozel, Manětín a Horšovský Týn a klášterů Kladruby a Plasy tak dostanou příležitost zažít atmosféru baroka prostřednictvím vůní, chutí, hudby a tance v autentickém prostředí barokních památek.

Také v letošním roce bude pokračovat snaha NPÚ představovat veřejnosti další skvosty ze souboru 33 dosud neobjevených památek. Na Plzeňsku bude letos pozornost zaměřena na hrad a zámek Horšovský Týn, a kláštery Kladruby a Plasy. Největší devizou těchto památek, na kterých se zatím netlačí obrovské davy lidí, je možnost nabídnout návštěvníkům klidnou a inspirativní atmosféru a tak jim umožnit intenzivnější prožití a vstřebání vizuálních vjemů a informací.

Své pokračování bude mít i program pro věrné návštěvníky nazvaný Klíč k památkám, k němuž se připojilo 130 hradů, zámků, klášterů, historických pivovarů a dalších památek státních, městských i soukromých. Princip programu je podobný jako v minulých letech – za pět vstupenek návštěvníci získají šestý vstup zdarma. Vstupy jsou zaznamenávány razítky do návštěvnického pasu, který si lze vyzvednout v pokladnách památek a jenž platí do konce roku 2015. Odesláním orazítkované kartičky se návštěvníci mohou zapojit do soutěže o zajímavé ceny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 21.03.2015 17:01



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka