Památky za sebou mají dobrou sezonu. Nejoblíbenější jsou Rabí, Švihov a Velhartice

Listopadem vstoupily památky v Plzeňském kraji ve správě Národního památkového ústavu do zimní části sezóny. K 31. říjnu je navštívilo něco málo přes čtvrt milionu turistů, o 15 tisíc více než vloni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Až do konce roku zůstane otevřený klášter Plasy a selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci. V období adventu se k nim přidají další památky se speciálním programem.

„Během letošní návštěvnické sezony přišlo na státní hrady, zámky a další památky v Plzeňském kraji celkem 250 520 návštěvníků. To je o 6 procent více než za prvních deset měsíců roku 2022 a o 5 % méně než za stejné období roku 2019“, informuje mluvčí regionálního pracoviště NPÚ Markéta Slabová.

Nejvíce lidí si našlo cestu na hrady Rabí, Švihov a Velhartice. Nejvýraznější nárůst návštěvnosti evidují památky po rozsáhlé obnově - kláštery Kladruby a Plasy. Kladrubskému klášteru vzrostla návštěvnost oproti loňskému roku o 124 procent. „Právě proběhlá sezóna byla, myslím, úspěšná. Prozatím jsme dosáhli návštěvnosti přes 25 tisíc osob, což je historicky nejvyšší návštěvnost kladrubského kláštera od roku 1968, a v zimě máme ještě objednané zájezdy“, pochvaluje si kastelán Milan Zoubek. Podle kastelána Zoubka návštěvníci kladně hodnotili zejména novou instalaci mnišských cel. Oceňovali také zahradu na rajském dvoře a fraterii. S úspěchem se setkal volitelný okruh Santini a řada akcí připomínajících jeho letošní výročí.

Zvýšení návštěvnosti o 35 procent těší i kastelána kláštera Plasy Pavla Duchoně. „Návštěvníky přilákalo otevření nové prohlídkové zámecké trasy věnované rodu Metternichů. Ta je jedinečná v tom, že lidé chodí sami bez průvodce v zařízených zámeckých interiérech, kde mohou zvolit vlastní tempo poznávání. Dokonce si mohou i sednout na vybraný nábytek a zažít prostor a atmosféru jinak. Vyšli jsme vstříc přání návštěvníků, kteří tento způsob návštěvy památky vítají“, vysvětluje kastelán Duchoň.

Návštěvnická sezóna v klášteře Plasy a na selském dvoře U Matoušů v Plzni-Bolevci bude pokračovat až do 22. prosince. V klášteře Plasy bude od středy do pátku otevřen prohlídkový okruh Zámek Metternichů od 10:00 do 15:00. Selský dvůr U Matoušů mohou zájemci navštívit od úterý do pátku mezi 10. až 15. hodinou. Během adventu se otevřou brány dalších památek. Na výstavu betlémů se mohou těšit návštěvníci zámku Horšovský Týn, koncerty je čekají v klášteře Kladruby nebo na zámku Nebílovy. Na hradě Švihov se bude promítat klasická vánoční pohádka Tři oříšky pro Popelku. Speciální prohlídky připravili na hradě Rabí, kde nebude chybět ani tradiční mikulášská nadílka začátkem prosince.

Na obnovu plzeňských památek šlo v letošním roce celkem 125 miliónů korun, z toho 90 miliónů z Evropské unie na dokončení projektů revitalizace klášterů Kladruby a Plasy. Ze státního rozpočtu plzeňské památky získali na svoji obnovu 23 miliónů a 12 miliónů z rozpočtu Národního památkového ústavu. „Z těchto peněz například opravena střecha kaple zámku Kozel nebo vybudováno nové návštěvnické centrum v klášteře Plasy “, vyjmenovává mluvčí Markéta Slabová.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 04.11.2023 10:52



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka