Velikonoce otevřou památky. S novinkami i zdražením

Sezona na státních památkách v Plzeňském kraji začíná už na Zelený čtvrtek 28. března a otevřeno bude po celé Velikonoce. Návštěvníci se i letos mohou těšit na nově zpřístupněné části památkových areálů, nové prohlídkové trasy i řadu kulturních akcí.

Cílená propagace v Plzni

Na části památek se po dvou letech zvyšuje vstupné, zůstává však zachovaný systém slev nastavený v minulosti.

Na Zelený čtvrtek se po zimní pauze otevřou brány státních památek v Plzeňském kraji a v každodenním provozu zůstanou po celé velikonoční svátky. Následně přejdou na pravidelný sezonní návštěvnický režim, který potrvá do neděle 3. listopadu.

Zájem návštěvníků o hrady, zámky a další památky na Plzeňsku postupně roste. V loňském roce na ně dorazilo více než 254 tisíc návštěvníků. Zvýšený zájem zaznamenaly kláštery Plasy a Kladruby, které vloni zpřístupnily nové prohlídkové trasy. Plaský klášter zůstal otevřený i v zimní období. Ve vybraných dnech jej od začátku ledna do poloviny února navštívilo 299 turistů. Stovky návštěvníků přivítal i selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci během tradiční masopustní akce 10. února.

Po dvou letech se na pěti z dvanácti plzeňských památek ve správě NPÚ zvýšilo základní vstupné. „Vstupné pro dospělé v průměru podraží o 20 korun. Výjimkou bude zámek Kozel, kde se vstupné zlevní o 20 korun, na zbývajících památkách zůstávají ceny stejné. Beze změny je i systém slev nastavený v předchozích letech. Senioři, mládež do 24 let a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P tak zaplatí 80 % z plného vstupného a děti od 6 do 17 let pouze 30 %. Děti do 6 let mají nadále vstup zdarma“, informoval ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Nové prostory a prohlídkové trasy

Největším lákadlem letošní sezony bude nová prohlídková trasa na hradě Velhartice s názvem Šumavská klenotnice. Zájemce o netradiční interaktivní prohlídky zavede do dosud nepřístupných sklepů v nejstarší části hradu pod Jižním palácem. „Nový okruh představí dramatický příběh ukrytí korunovačních klenotů na hradě za Menharta II. z Hradce před polovinou 15. století. Budeme se snažit do prohlídky zapojit i návštěvníky. Spolu s průvodcem budou pátrat po tom, jak klenoty na Velhartice putovaly, kdo a proč měl zájem je ukrýt zrovna tady“, prozradil kastelán Matěj Mejstřík. Celkové náklady na obnovu prostor a vybudování expozice byly 18, 8 mil. Kč. Prohlídkový okruh se veřejnosti otevře 1. května a bude stát 220 Kč. Do prostor opraveného zahradního altánku zvaného Gloriet budou moci nově zamířit návštěvníci zámku Červené Poříčí. Drobná stavba v barokním slohu nabídne nejenom odpočinek, nevšední výhledy na zámek, ale i panelovou výstavu o historii a proměnách zdejší zahrady. Gloriet bude přístupný v rámci otevírací doby zámku. Namísto prohlídky gotické hradní kaple v Horšovském Týně, kde v současné době probíhají restaurátorské práce, budou během prázdninových měsíců otevřeny nové trasy v běžně nepřístupných prostorách. Jedna představí sklepení, druhá interiéry Vdovského domu v zámecké zahradě a Erbovní sály zámku s unikátní malířskou výzdobou.

Stavební obnova a restaurování

Ukončením projektu „Život v řádu“ stavební a restaurátorské práce na obnově kláštera Kladruby nekončí. Z dotace ministerstva kultury ČR ve výši 50 mil. Kč bude opravena střecha a fasáda Staré

prelatury. Klášter Plasy získal 100 mil. Kč na dokončení obnovy sýpky a opravy altánu a ambitové chodby v bývalé opatské zahradě. Od podzimu loňského roku probíhá na hradě Švihov restaurování a konzervování nástěnných maleb v hradní kapli za 350 tis. Kč. S postupem restaurátorských prací se návštěvníci budou moci seznámit během speciálních prohlídek kaple v rámci Mezinárodního dne památek v dubnu a na podzim během Dnů evropského dědictví. Biskupská gotická kaple se opravuje také na zámku Horšovský Týn. Statické zajištění kamenných kleneb a restaurátorská oprava poškozených kamenných hlavic vyjde na 6, 5 mil. Kč. Akce zahrnuje i restaurování vybavení kaple ze 17. století za 2 mil. Kč. Jedná se o tři oltáře s řezanými zlacenými rámy, šest soch a oltářní obraz Nanebevzetí Panny Marie. Po zrestaurování budou vystaveny v nové expozici v místnosti před kaplí. Prioritou správy zámku Nebílovy bude dokončení obnovy barokní zahrady a restaurátorská oprava štítů špýcharu.

Velikonoce, kulturní akce a novinky

Velikonoce na selském dvoře U Matoušů v Plzni-Bolevci budou ve znamení tradic, zvyků a obyčejů. Komentované prohlídky velikonočně vyzdobeného obytného stavení doprovodí výklad o zvycích a obyčejích našich předků. V sobotu 30. 3. se v areálu dvora uskuteční velikonoční jarmark, který nabídne výrobky regionálních tvůrců i velikonoční dobroty. Zájemci si mohou vyrobit pomlázku, pro nejmenší návštěvníky je připravena velikonoční dílnička. Fanoušci pořadu Peče celá země se mohou v neděli 31. 3. účastnit debaty s finalistkou soutěže Terezou Olbrichtovou z Plzně. Velikonoční hru v zámeckých komnatách si v sobotu 30. 3. užijí malí návštěvníci Manětína. Akci nazvanou Vítání jara doprovodí velikonoční jarmark na zámeckém nádvoří. Pochoutky i rukodělné výrobky seženete i na velikonočním jarmarku, který se koná ve dnech 31. 3. a 1. 4. v areálu zámku Kozel. Inspiraci pro jarní výzdobu načerpáte na zámku Červené Poříčí, jehož interiéry zkrášlí květinové aranže a sváteční dekorace. Vrcholem bude "zaječí hostina" v jídelně. Otevřeno bude od 28. 3. do 1. 4. v prodloužené návštěvnické době mezi 10. až 16. hodinou. V klášteře Kladruby se uskuteční koncert souboru staré hudby Cavalla (31. 3.) a velikonoční mše v klášterním kostele (1. 4.).

Připravena je i řada dalších kulturních akcí a speciálních prohlídek v průběhu celé sezony. Na zámek Kozel se ve dnech 21. až 23. 6. vrátí víkend japonské a čajové kultury pod názvem „HARMONIE NEBE A ZEMĚ“. Návštěvníci se mohou těšit na japonský čajový obřad, výstavu bonsají i ukázky jejich tvarování, rituál oblékání kimona i výstavu kaligrafií. Nejvýznamnější částí bude výstava vodních a větrných objektů Františka Svátka. Na kulturu „země galského kohouta“ se zaměří Francouzský den na zámku Manětín 27. 7. Mimořádné prohlídky do krovu kostela (18. - 19. 5.) a do neopravených částí nového konventu (7. - 8. 9.) chystají v klášteře Kladruby. Tematické prohlídky věnující se freskové výmalbě a stavitelskému umění architekta Santiniho proběhnou v klášteře Plasy. Hrad Rabí podrobně prozkoumají zájemci při podvečerních prohlídkách nazvaných Ze sklepení až na věž hradu ve vybraných termínech. Kastelánské prohlídky na hradě Švihov v rámci květnového Dne zvoníků připomenou odlévání zvonu pro hradní kapli v roce 2016. Kromě loutkových divadelních představení a Dětského dne se nejmenší návštěvníci selského dvora U Matoušů v Plzni-Bolevci mohou těšit i na „kostkoviště“ – hřiště plné dřevěných kostiček, kdy samy děti pomohou s jeho vytvořením a výzdobou jednotlivých kostek. Vrcholem návštěvnické sezony bude Hradozámecká noc na většině památek v Plzeňském kraji v sobotu 24. srpna.

Projekt Po stopách šlechtických rodů si pro rok 2024 zvolil téma Habsburkové – domovem i v Českých zemích. Na západě Čech se do něj zapojí zámek Červené Poříčí tematicky zaměřenými kastelánskými prohlídkami a přednáškami i tištěným průvodcem výstavní expozicí Děti ze zlaté kolébky s názvem „Za ručičku za Habsburky a jinými dítky“, který je určený malým návštěvníkům.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka