Peníze navíc v rozpočtu Plzně půjdou na opravy škol i wifi zdarma

Několik desítek milionů korun má k dispozici po nejnovější revizi svého rozpočtu město Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Finanční prostředky využije na řadu projektů. Bude to například na rekonstrukci Lobezské ulice, úpravu parkovacího systému v zoo s možností využití elektronické peněženky, zajištění bezplatného připojení k wifi pro občany na konečných zastávkách MHD, zpracování projektové dokumentace na novostavbu centrální vývařovny jídel při Městském ústavu sociálních služeb města Plzně, opravy na základních školách a další. Rozpočtové opatření schválili zastupitelé.

„Volné zdroje, s nimiž jsme původně v rozpočtu nepočítali, jsme získali díky lepším příjmům z prodeje domů a pozemků, z přeplatku úhrady prokazatelné ztráty Plzeňských městských dopravních podniků a také v souvislosti s časovým posunutím některých investic,“ přiblížil ekonomický náměstek Pavel Kotas. Peníze poslouží na menší akce i větší projekty.

Rozpočtové opatření počítá například s uvolněním částky 1,6 milionu korun na opravu střechy kulturního domu Peklo, kterou v dubnu 2018 poškodil a odnesl vítr. Na objektu, jenž prochází celkovou rekonstrukcí, bude vyměněna krytina.

Volné zdroje z rozpočtu poslouží také na zkvalitnění parkovacího systému a vstupu do plzeňské zoo. Parkovací systém bude upraven tak, aby návštěvníci mohli zaplatit elektronickou peněženkou Plzeňské karty. Nákup dvou automatů také zajistí možnost samoobslužného nákupu vstupenky bez nutnosti stát ve frontě před pokladnou, stejně tak budou upraveny turnikety zoo a botanické zahrady pro čtení vstupenek pořízených přes web.

„Částka pět milionů korun je určena na rekonstrukci Lobezské ulice, navržena je v rozsahu mezi křižovatkami s ulicí Sladkovského a Částkova, letos budou zahájeny projektové práce. Celkem by rekonstrukce Lobezské ulice měla stát 105 milionů korun. V souvislosti s projektovou přípravou uvolníme také 2,5 milionu korun na dokumentaci pro novostavbu gastronomického provozu v areálu v Kotíkovské ulici, kde by chtěl městský ústav sociálních služeb vařit 2000 jídel denně a zajišťovat tak jídlo pro své klienty i další osoby zejména z řad seniorů,“ uvedl Pavel Kotas.

Z volných zdrojů rozpočtu město také poskytne částku 18,6 milionu korun Plzeňským městským dopravním podnikům, peníze jdou na navýšení osobních nákladů zaměstnanců. Těm byl vyplacen stabilizační příspěvek, odměny za přesčasy, část peněz poslouží na stravenky, kdy se podařilo zvýšením benefitů částečně řešit nedostatek řidičů a špatnou personální situaci. Výhled rozpočtu počítá i s navyšováním mezd, a to o 10 procent v roce 2019 a o dalších 10 procent v roce 2020.

Z dalších akcí bude částkou 9,5 milionu korun podpořena síťová infrastruktura pro vozidla MHD a zřízena wifi zdarma pro občany na konečných zastávkách MHD. Částkou přes dva miliony korun město podpoří opravy na základních školách, suma 1,5 milionu korun poslouží na zajištění prodloužené provozní doby mateřských škol, připraveny jsou i peníze na nákup šestého vozidla unikátní přepravní služby Senior Expres, kterou město Plzeň poskytuje seniorům.  Za půl milionu korun bude také zajištěna projektová příprava rekonstrukce objektu Wenzigova 3, kam chce město rozšiřovat službu pro lidi bez domova.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka