Pět zmijí přezimuje v rokycanském zvířecím centru

Kuriózní případ řešila záchranná stanice živočichů v Rokycanech. Na žádost majitele betonárky na okraji Rokycan prověřovala výskyt několika zmijí v šachtě vodoměru, kde budily respekt u zaměstnanců betonárky.

Cílená propagace v Plzni

Současně vzbuzovaly obavy i u paní, která chodila pravidelně vodu odečítat. Proto se ochránci přírody ihned vydali na místo, aby vzniklou situaci vyřešili ke spokojenosti nejen lidí, kteří se v blízkosti místa pohybují, ale především ke spokojenosti vyskytujících se hadů. Jak se ukázalo, jednalo se o zmiji obecnou, která zde v počtu pěti kusů zimovala. Zmije byly odborně odchyceny a převezeny do zvířecího centra, kde stráví zbytek zimy a v předjaří budou vypuštěny na vhodných lokalitách.

Zmije obecná se zpravidla vyskytuje v lesnatých a vlhkých biotopech, kde vyhledává zarostlé okraje cest porostlé křovinami, lesní slunné paseky s pařezy a porosty borůvčí. Má velmi proměnlivé zbarvení, od světle šedé až po téměř černé. Živí se především hraboši, žábami či ještěrkami. Na svoji kořist obvykle číhá, případně se k ní opatrně plazí. Po jejím uštknutí čeká na působení jedu a následnou smrt kořisti. Tu zpravidla začíná polykat od hlavy, což může trvat i několik minut. Rozmnožování probíhá od dubna do května, přičemž samci spolu obvykle bojují o samice. Vztyčují přední část těla a vzájemně se přetlačují s cílem přitisknout soka k zemi. Samice rodí obvykle jednou za dva roky tři až dvacet mláďat. Zárodek je vyživován jednoduchou placentou, takže lze hovořit o živorodosti. Hlavními nepřáteli zmijí jsou ježci, tchoři, divoká prasata a z ptáků pak sovy, dravci, volavky či čápi. Největší ztráty na populaci zmijí však způsobuje člověk. Nejen, že ji aktivně pronásleduje, ale ničí i její přirozené prostředí. Uštknutí zmijí obecnou je zřídka člověku smrtelně nebezpečné. Had má k použití jen jednu až dvě třetiny člověku smrtelné dávky jedu. Snad jen ve výjimečných případech / děti, alergické či nemocné osoby / může dojít ke komplikacím. K uštknutí dochází především v důsledku nepozornosti a lehkomyslnosti, tzn. být např. při sběru lesních plodů pozorní, kam šlapeme a výhodou je i pevná obuv. Zmije obvykle zmizí dlouho předtím, než ji spatříme a přítomnost člověka nikterak nevyhledává. 

V tomto období, které je relativně klidné, vyjíždějí rokycanští ochránci přírody i několikrát denně za nejrůznějšími zvířecími pacienty. Kromě klasických zranění různých druhů živočichů se začínají v přírodě objevovat i první mláďata. "Je potřeba si však uvědomit, že zpravidla bývá zbytečné mláďata odnášet do záchranných stanic. Řada mláďat čeká na své rodiče, které je pozorují a samozřejmě je čas od času přijdou i nakrmit. To však musí být v jejím okolí klid," vysvětluje šéf rokycanských ocvránců přírody Pavel Moulis.

Pokud Vás činnost záchranné stanice živočichů zaujala, můžete ji podpořit. Stačí odeslat dárcovskou sms zprávu ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI ROKYCANY na telefonní číslo 87777. Cena DMS je 30,- Kč a příjemce obdrží 28,50 Kč. Více informací obdržíte na tel. 603239922 nebo na webových stránkách organizace s adresou www.csop.erc.cz .  


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka