Planá, Brod. Pro zvířecí záchranáře začíná sezona úprav čapích hnízd

Rekonstrukcím, úpravám a údržbě hnízd čápů bílých se v rámci projektu druhové ochrany věnují plzeňští zvířecí záchranáři již od roku 1994. Za tu dobu řešili, snižovali, upravovali, odlehčovali, ale i postavili přes 350 hnízd a hnízdních podložek pro čápy bílé i černé.

Cílená propagace v Plzni

"Za téměř třicet let fungování jsme i v této oblasti získali podstatně hodně zkušeností a poznatků po celé ČR od Chebu až do Brna. Dnes spravujeme spolu s Plzeňským a Karlovarským krajským úřadem téměř všechna hnízda čápů bílých na jejich území a hnízda po předním plzeňském kolegovi a ornitologovi RNDr. Stanislavu Benedovi, který se ochraně a monitoringu čápů bílých aktivně věnoval přes padesát let (do roku 2010 téměř padesát let)," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Září a říjen jsou pak hlavními měsíci, kdy Plzeňáky můžete potkat právě na jednotlivých hnízdech při jejich údržbě a snižování. Výjimkou nebyla ani tato neděle (24. 9. 2023), kdy snižovali hnízdo v Boru u Tachova a Brodu nad Tichou.

Obě dvě naše hnízdní podložky jsou umístěny na samostatném betonovém sloupu, přičemž v Boru si čápy na svou zahradu vzali do firmy (Střechy Homolka) manželé Homolkovi. A hnízdo čápů v Brodu nad Tichou tenkrát  zachránili manželé Bernasovi, kteří v roce 2014 umožnili postavit náhradní sloup na vlastním pozemku za plotem jejich zahrady. Na obou dvou hnízdních podložkách proběhlo snížení hnízda a odlehčení konstrukce, a to opět za přímé spoluúčasti jak Homolkových (plošina),  tak Bernasů v zastoupení syna Martina (umožnění přístupu).

"Ještě letos nás čeká snížit hnízdo čápů bílých na MŠ ve Švihově, kde bude asi potřeba technická podpora a pomoc profesionálních hasičů," doplňuje Karel Makoň.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka