Planá odhalí v sobotu nový památník americké armádě

Zcela výjimečný průběh budou mít letošní tradiční oslavy osvobození města americkou armádou v Plané.

Cílená propagace v Plzni

„Oprava náměstí byla velkým úkolem naší radnice. Celá rekonstrukce bude završena na konci léta. Náměstí Svobody dostane památník osvobození. Je to symbolická dvojtečka. Teď musíme náměstí naplnit životem.

Kolik lidí žije na zemi v nesvobodě? Jsem ráda, že si v Plané zopakujeme, že za svobodu se někdy musí bojovat i se zbraní v ruce. A že osvobození je také dvojtečka. Když svobodu nenaplníte životem, přijdete o ni,“ říká starostka Plané Martina Němečková.

Účast předběžně přislíbil hejtman Plzeňského kraje, pan Josef Bernard, počítá se s účastí představitelů velvyslanectví Spojených států amerických i s účastí dcery jednoho z amerických vojáků, který do Plané vjel právě 5. května 1945.

Oslavy svobody v Plané jsou letos pojaty velkoryse. Budou se rozdávat hamburgery, přijede legendární americký Jeep Willys, mažoretky a dechový orchestr ZUŠ z Mariánských Lázní.

„Průběh osvobození Plané je zdokumentován na dobových fotografiích. Jsem rád, že si tento okamžik letos připomeneme i ve formě výstavy v našem stále ještě novém víceúčelové kulturním prostoru, v Kiněnekině na náměstí. K vidění jsou také návrhy památníku. Myslím, že jsme v Plané našli způsob, jak důstojně poděkovat vojákům americké armády.“ Říká místostarosta Plané ing. Pavel Nutil. 

Plánovaný program akce :

od 10.00 - dechová hudba  a mažoretky na náměstí Svobody

10.15 – odhalení nového památníku

10.30 - pietní akt u památníku U.S. Army, náměstí Svobody

11.00 - položení kytic u památníku obětem II. světové války na místním

hřbitově


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
04.05.2018 14:10



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka