Plzeň bude součástí projektu, jenž rozvíjí téma sociálního bydlení

Rada města Plzně schválila uzavření Memoranda o vzájemné spolupráci mezi statutárním městem Plzní a Platformou pro sociální bydlení, z. s. Ta dává dohromady subjekty, které se snaží rozvíjet téma sociálního bydlení.

Cílená propagace v Plzni

Právě Plzeň je v posledních sedmi letech velmi aktivní v oblasti bytové a sociální politiky, pro něž je pojem sociální bydlení klíčový. Od zapojení si Plzeň slibuje výměnu informací s ostatními, diskuze ohledně konkrétních aspektů sociálního bydlení, sdílení know-how a podobně.

„Podpisem memoranda deklarujeme ochotu spolupracovat s Platformou pro sociální bydlení a aktivně se účastnit setkání Sítě partnerství pro ukončování bezdomovectví prostřednictvím našeho Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně. Podle něj dosud neexistuje jednotná definice pojmu sociálního bydlení a k tomuto je také velmi rozdílně přistupováno nejen v prostředí České republiky, ale i dalších zemích v Evropské unii. V prostředí města Plzně je sociální bydlení chápáno jako bydlení s komplexní podporou sociálního pracovníka. Při zavádění nové praxe považujeme za velmi důležitou výměnu dobrých praxí a zkušeností,“ vysvětlil náměstek primátora města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf. 

Platforma pro sociální bydlení založila síť neformálních sdružení aktérů zasazujících se o rozvoj sociálního bydlení v roce 2017. Tato síť vznikla v rámci realizace projektu Posílení znalostní základny samospráv pro snižování a ukončování bezdomovectví v roce 2017 a rozvíjí se dále i po skončení tohoto projektu. „Hlavním nástrojem vzájemné spolupráce je setkávání se zástupců platformy, měst, neziskových organizací a některých státních institucí. Tato setkání se uskutečňují čtyřikrát do roka a vždy jsou zaměřena na nějaká aktuální témata. Do sítě jsou zapojeny: Praha, Praha 7, Praha 10, České Budějovice, Liberec, Jihlava, Brno, Ostrava, Most, Praha 3, Trutnov, Vrchlabí, Písek a v jednání je město Chomutov,“ doplnil David Šlouf. Sama Plzeň už také jedno ze setkání hostila.

Podle vedoucí odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování Karolíny Vodičkové platforma definuje sociální bydlení tak, že: „Sociálním bydlením se rozumí forma pomoci lidem ve všech podobách bytové nouze. Jedná se o stabilní a bezpečné bydlení ve standardních bytech, jejichž obyvatelé mohou využít podporu sociálního pracovníka.“

Uzavření Memoranda o vzájemné spolupráci mezi statutárním městem Plzní a Platformou pro sociální bydlení, z. s., bylo projednáno v Komisi bytové Rady města Plzně dne 13. dubna 2022.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka