Problémová plzeňská lokalita Plac má podporu města a projekt

Město zřídilo pracovní skupinu pro lokalitu Plac ve vnitrobloku ulic Plachého a Korandovy.

Jarní servisní akce AUTO CB

V letošním roce získalo prostřednictvím Odboru bezpečnosti a prevence kriminality MMP dotaci Ministerstva vnitra v rámci Programu prevence kriminality 2014 na projekt „Asistent prevence kriminality“, který je ve spolupráci s městskou policií realizován od července loňského roku.

Na pozici asistenta prevence kriminality byly na základě výběrového řízení vybrány dvě ženy Renata Tišerová a Monika Kotlárová. Působí v rámci městské policie pod vedením mentora, na jehož pozici byl jmenován Karel Mach.

Činnost asistentek je zaměřena převážně na lokalitu Plac. Cílem projektu je zejména zlepšení podmínek pro občanské soužití obyvatel této lokality a okolních obyvatel, dohled nad dodržováním veřejného pořádku, zvýšení pocitu bezpečí obyvatel lokality, ale také řešení problematiky záškoláctví. Za tímto účelem byla navázána spolupráce se 16. ZŠ a MŠ a ZŠ Podmostní, kam dochází vyšší procento dětí z uvedené lokality.

Asistentkám se během svého působení podařilo navázat kontakt se všemi obyvateli vnitrobloku. Jedním z častých problémů, který je sužoval, byl pohyb cizích osob závislých na drogách a lidí bez domova a jejich neoprávněné vnikání do volných bytů, zejména ve večerních a nočních hodinách. Aby došlo ke komplexnímu řešení problémů obyvatel lokality Plac a přilehlého okolí byla z iniciativy mentora a koordinátorky projektu Andrey Gregorové navrženo zřídit pracovní skupinu. Jedná se úzkou pracovní skupinu v následujícím složení: manažer prevence kriminality, mentor APK, asistentky prevence kriminality, zástupce OSPOD MO Plzeň 3, Obytné zóny Sylván, PČR, NNO – Ulice-Agentura sociální práce, Společnost Tady a Teď, o.p.s., zástupci ZŠ Podmostní a 16. ZŠ a MŠ. Členové pracovní skupiny se podílí jednak na řešení problémů obyvatel dané lokality a podle potřeb rozvíjí také činnost asistentek. Pracovní skupina se schází pod vedením koordinátorky projektu „Asistent prevence kriminality“ Andrey Gregorové jednou za 14 dnů, urgentní případy jsou řešeny okamžitě přes vybrané kontaktní osoby. 

Vzhledem k tomu, že se projekt v Plzni postupně osvědčuje, bude předložena žádost o dotaci z Ministerstva vnitra na projekt „Asistent prevence kriminality“ také v rámci Programu prevence kriminality 2015. V souvislosti s danou lokalitou budou v rámci Programu prevence kriminality 2015 předloženy další dva navazující projekty, a to Bezpečná lokalita Plac a Domovník – preventista na Place. Z tohoto důvodu se členové pracovní skupiny shodli předložit její zřízení k projednání RMP. Pracovní skupina je zřízena na dobu určitou do 31. 12. 2015. V případě ukončení projektu APK bude zároveň ukončena činnost pracovní skupiny. 



Komentáře

  • Před 9 roky

    Jo názor mam,ale když ho řeknu,jednak nikoho nahoře stejně nazajímá a nakonec pak budu za rasistu.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 22.01.2015 12:14



1 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka