Plzeň zvýší informovanost obyvatel v oblasti hospodaření s dešťovou vodou

Zastupitelé města Plzně schválili zapojení Útvaru koncepce a rozvoje jako koordinujícího partnera do projektu Posilování správy a zvýšení informovanosti a povědomí obyvatel v oblasti adaptace na klimatické změny v rámci programu Evropské unie LIFE.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dalšími potenciálními partnery projektu jsou Západočeská univerzita v Plzni a Nadační fond Zelený poklad.

„Jedním z významných celoměstských problémů s mnoha důsledky je dosavadní velmi špatné hospodaření s dešťovou vodou, její okamžité svedení do kanalizace, nedostatečná možnost zasakování srážkové vody a případně její následné využívání jako vody užitkové, například pro zálivku městské zeleně či kropení komunikací. Navíc v tuto chvíli chybí městu marketingový plán, který by posílil povědomí o problematice nakládání s dešťovou vodou jak u odborné, tak i laické veřejnosti,“ přiblížil důvod vzniku projektu technický náměstek Pavel Šindelář.

Při intenzivních srážkách dochází k přetížení jednotných kanalizací a následnému odlehčování silně znečištěných vod do vod povrchových bez předchozího vyčištění, což způsobuje další problémy v říční síti. Je zcela zásadní minimalizovat odvádění dešťových vod kanalizací bez možnosti jejich hospodárného využití.

Cílem projektu bude omezit negativní dopady špatného hospodaření s dešťovou vodou, zvýšit povědomí o této problematice na základě vytvoření informačního systému a koncepce hospodaření s dešťovou vodou. Díky tomu bude město Plzeň v budoucnu lépe připraveno reagovat na změny klimatu. Bude také moci pružně využít plánované dotační tituly týkající se hospodaření s dešťovými vodami (například Dešťovka pro obce).

„Smyslem nového způsobu odvodnění urbanizovaných území je eliminovat prudký odtok z lokality tak, aby odvodnění staveb a území bylo bezpečné a nedocházelo k zaplavování obce, a aby se voda pokud možno dostala zpět do malého vodního oběhu, nikoli do vodních toků. Jedná se o změnu režimu odvádění srážkové vody oproti konvenčnímu způsobu odvodnění, které je podstatou současného systému, jenž odvádí dešťovou vodu z pozemku nejkratší cestou do kanalizace nebo vodoteče,“ vysvětlil náměstek Pavel Šindelář.

Při současné míře urbanizace to vyvolává potřebu neustálého zvětšování profilů stok a koryt řek, což je z dlouhodobého hlediska neperspektivní. Návrh projektu spolu se žádostí o dotaci do programu LIFE bude předložen příslušným orgánům Evropské unie do 7. září 2017. Rozhodnutí o tom, zda tento projekt bude podpořen, lze očekávat v druhém čtvrtletí roku 2018. Předpokládaný začátek projektu by byl nejdříve v červenci roku 2018. Délka projektu je stanovena na dobu pěti let.
Náklady na činnosti útvaru koncepce a rozvoje v tomto projektu činí 450 tisíc eur. Dotace z prostředků Evropské unie bude činit 60 % celkových nákladů (270 tisíc eur). V případě úspěšného schválení projektu Evropskou komisí, Ministerstvo životního prostředí České republiky podnikne všechny kroky potřebné pro poskytnutí dotace na spolufinancování, a to ve výši 15% celkových nákladů (67,5 tisíc eur). Dotační prostředky by tak dosáhly výše 75%. Míra spolufinancování 25% z celkových nákladů (112,5 tisíc eur) bude za útvar koncepce a rozvoje zajištěno především formou vlastní práce zaměstnanců.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka