Plzeň dobývá ovoce Kaki Persimon

Zatímco se Plzeňský kraj může doma i ve světě pochlubit ojedinělou raritou v plzeňské ZOO – varanem komodským, nejmohutnějším ještěrem světa, jehož pár daroval ZOO prezident Indonésie, či samozřejmě světově proslulým mokem Pilsner Urquell, právě teď nastává čas, aby Plzeňáci naopak okusili prostředn...

Cílená propagace v Plzni

Zatímco se Plzeňský kraj může doma i ve světě pochlubit ojedinělou raritou v plzeňské ZOO – varanem komodským, nejmohutnějším ještěrem světa, jehož pár daroval ZOO prezident Indonésie, či samozřejmě světově proslulým mokem Pilsner Urquell, právě teď nastává čas, aby Plzeňáci naopak okusili prostřednictvím ovoce Kaki Persimon kus španělské vitality, která prospěje zvláště v podzimních a zimních měsících.
Volná distribuce Kaki Persimon na vybraných ZŠ v našem kraji:
Plzeň - ZŠ Elementária 10.11.2008
Plzeň - 34. ZŠ 11.11.2008
Plzeň – Heyrovského 12.11.2008
Plzeň - 21. ZŠ Plzeň 13.11.2008

Každý žák obdrží před vstupem do školy jeden plod Kaki Persimon, informační letáček a malý dárek. To všchno se uskuteční v elegantním španělském stylu s hlavním motivem Zorra v popředí.

Co je ovoce Kaki Persimon?

Vypadá jako oranžové rajče, voní po vanilce a chutná jako kombinace žlutého melounu, broskve a hrušky. Kaki Persimon je po roce opět na českém trhu. Toto šťavnaté ovoce z jihovýchodního Španělska je k dostání pouze dva měsíce v roce – přibližně od poloviny října do poloviny prosince. Všichni, kdo mají zájem ochutnat něco neobvyklého, by tedy rozhodně neměli otálet.

Sladký plod o velikosti šest až devět centimetrů je charakteristický vysokým obsahem energie a zdraví prospěšných látek. Odborná nutriční studie z roku 2003 prokázala, že v dužině je velké množství vitamínu A, vlákniny, fosforu a hořčíku.
Až 20 procent hmotnosti kaki jsou cukry, ostatní je voda.

Kaki Persimon posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry
a ledvinami.

Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev.

Výjimečnost kaki Persimonu kromě jeho příznivých účinků na zdraví spočívá také v tom, kolik možností zpracování nabízí. Lze je konzumovat čerstvé – nakrájené na plátky, které uprostřed zdobí charakteristické oranžové paprsky, ale stejně tak se z něj dá připravit chutný kompot i zavařenina. Dá se použít do omáček, k ozvláštnění salátů a dezertů, případně i k přípravě nápojů. Rozpůlené, vydlabané
a alkoholem potřené slupky se někdy používají jako nádoba na zmrzlinu; navrch se pak může ještě propasírovat zralá dužina. V Rusku nebo Číně se rozpůlené plody zapékají s přírodním cukrem a skořicí jako dezert.

Díky pestrým možnostem zpracování si kaki Persimon získává stále větší oblibu
u spotřebitelů po celém světě. To dokládají i slova Ferrana Cabrery, manažera firmy Anecoop pro střední a východní Evropu: „Naše produkce kaki Persimonu každoročně narůstá o 10 až 15 procent. Zatímco před deseti lety jsme vyváželi 1500 tun kaki, loni už to bylo více než 50 000 tun.“ Takový vývoz je možný především díky tomu, že kaki Persimon má na rozdíl od dalších druhů kaki vlastnosti vhodné pro převoz. Plod kaki Persimonu je totiž v době zralosti pevný a před poškozením ho chrání poměrně tuhá slupka. Klasické kaki se naopak jí měkké a má jen velmi omezenou trvanlivost.

Jak se pozná kvalitní kaki Persimon?
Plod má oranžovou barvu a je tvrdý na omak. Na slupce by měla být nálepka „Persimon Bouquet“, která je zárukou kvality. „Každý kousek ovoce prochází několikanásobnou kontrolou. Plody se sbírají ručně a poté procházejí selekcí
a několika kontrolami. Teprve po absolvování všech kontrol je kaki zabaleno
a v chladicích boxech je vypraveno na cestu ke koncovým zákazníkům. Ti se o jeho kvalitě mohou přesvědčit nejen podle zmíněné nálepky, ale také podle osvědčení
o původu (Kaki Ribera del Xúquer), které bývá uvedeno na přepravních krabicích,“ vysvětluje hlavní manažer společnosti D. O. Kaki, Rafael Perucho Manez.

_____________________________________________________________________________________________

Společnost Anecoop, spolupracuje s více než 150 000 farmáři a je ve Španělsku již řadu let lídrem na trhu. Během třiceti let své existence se firma etablovala v oblasti pěstování a vývozu citrusových plodů nejen v Evropě, ale i ve světě. Její produkty jsou vyváženy do více než 50 zemí světa. Například v roce 2006 Anecoop vyprodukoval více než 620 000 tun ovoce a zeleniny a z toho 50 % z celkového objemu produkce tvořily citrusové plody. Finanční obrat přesáhl 405 milionů eur. Každým rokem dochází k nárůstu produkce a finančního obratu v důsledku dlouhodobé obchodní strategie firmy. V roce 2008 Anecoop nově expanduje na ruský trh a není ani vyloučena expanze dále na východ. Klíčem úspěchu Anecoopu s ostatními organizacemi jsou obchodní metody a rozvoj kvalitního systému aplikovaného na jejich potřeby. Tyto systémy plně vyhovují nejpřísnějším standardům kvality stanovenými uznávanými mezinárodními organizacemi a v souladu s nimi vytvořil Anecoop v roce 1998 ochrannou známku Naturane – jde o ochrannou známku produktů (ovoce a zelenina) obchodovaných Anecoop Intergrated Crop Management System. Úspěch firmy v minulých letech přivedl Anecoop na privilegovanou pozici v tomto sektoru podnikání. Anecoop je španělský lídr v exportu čerstvého ovoce a zeleniny, jeden z hlavních evropských dodavatelů čerstvých produktů a zároveň je druhou světovou nejdůležitější společností v distribuci čerstvého citrusového ovoce.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 11.11.2008 17:53



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka