Plzeň dokončila rekonstrukci desítek městských bytů v Korandovce

Město Plzeň dokončilo v lednu 2024 rekonstrukci tří bytových domů v Korandově ulici na Jižním Předměstí, kde vznikly čtyři desítky bytů především pro seniory, mladé rodiny s dětmi nebo pro lidi se zdravotním postižením.

Cílená propagace v Plzni

Oprava bytů vyšla na téměř 110 milionů korun. Zájemci o jejich pronájem se mohou stále hlásit.

„Nedostupné bydlení je problém v celé republice. V Plzni situaci řešíme vlastními silami a seniorům, rodinám s dětmi a lidem se zdravotním postižením se snažíme nelehkou situaci co nejvíce usnadnit. Počítáme s tím, že z rozpočtu v následujících dvou letech uvolníme finanční prostředky na rekonstrukci zhruba dalších tří set bytů,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Na konci loňského roku byla dokončena rekonstrukce domu v Korandově 11, kde vzniklo 12 bytů, a to od třetího nadzemního podlaží, v prvních dvou se nachází mateřská škola. „Bytové jednotky mají nové rozvody, koupelny a podlahy včetně stěn. V kuchyni je linka se základními spotřebiči, tedy indukční varnou deskou, troubou a digestoří,“ popsala Světlana Budková, radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení. Byty v Korandově 11 jsou v rozmezí 64,5 až 79 metrů čtverečních a o dispozici 2+kk a 2+1. „Objekt je napojený na centrální zdroj tepla, vybavený sklepními kójemi, kočárkárnou a sušárnou. Je v něm nový výtah s bezbariérovým vstupem,“ doplnila radní.

Další dva domy v Korandově 7 a 9 byly zkolaudovány v polovině ledna 2024. Stropní trámy obou domů napadla dřevomorka, řemeslníci je proto vyměnili. Nová je také střecha a okna. Stejně jako v předchozím objektu mají domy nový výtah a jsou vytápěny centrálním zdrojem tepla. „Proto bylo nutné vybudovat nové rozvody a osadit nové radiátory. Opraveny nebo vyměněny byly také rozvody vody, elektřiny a kanalizace,“ informoval Jan Souček, vedoucí oddělení správy z bytového odboru magistrátu.

V Korandově 7 je 14 bytů o velikosti 38 až 81 metrů čtverečních o dispozici 2+kk a 3+kk. V Korandově 9 vzniklo 13 bytů také o velikosti 38 až 81 metrů čtverečních a o dispozicích 1+1, 2+kk a 3+kk. Jsou vybavené stejně jako byty v Korandově 11, nájemníci budou moci taktéž využít sklepní kóje, sušárnu a kočárkárnu.

„Byty jsou určeny především pro seniory, mladé rodiny s dětmi a pro pracující, kteří nedosáhnou na tržní nájemné. Tři byty lze upravit jako bezbariérové. Jeden z bytů byl na lednové radě přenechán do nájmu Západočeské univerzity pro jejího zaměstnance klíčového pro získání akreditace magisterského studijního programu v oboru speciální pedagogika,“ sdělila Světlana Budková.

Do čtyř bytů s dispozicí 1+1 a 3+kk v domě Korandova 7 a 9 se nastěhují klienti neziskových organizací Naděje a Ledovec. Dalších devět bytů je vyčleněno zejména pro mladé páry s dětmi nebo bez dětí, samoživitele do 36 let, čtyři byty pak pro věkovou kategorii od 36 let. „Bude se jednat o zájemce s tzv. registrací na dostupné bydlení,“ dodala radní.

V současné době Odbor bytový Magistrátu města Plzně průběžně zveřejňuje předmětné byty i s bližšími podmínkami nejenom na úředních deskách magistrátu, ale i na realitním portálu https://byty.plzen.eu/. „Na těchto webových stránkách pak zájemci naleznou dalších 10 bytů pro věkovou kategorii do dosažení 36 let věku a 4 byty pro věkovou kategorii od 36 let, které jsou určené pro osoby bez registrace na dostupné bydlení, kdy tito zájemci o byt vyplňují jednorázovou přihlášku,“ sdělil Jan Souček.

Z přihlášených zájemců s registrací na dostupné bydlení i bez registrace jsou v současné době, v rámci probíhajících výběrových řízení, oslovováni potenciální nájemci. Měsíční nájemné v nově upravených bytech bude činit od 1. března 2024 142,65 Kč/m2 a měsíc, byty pro seniory a pro zdravotně postižené občany město pronajímá za 50 Kč/m2 a měsíc.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka