Plzeň hostila velkou taneční show

Začátkem května ožila Plzeň tancem. Konal se zde již 6.ročník festivalu orientálního tance s názvem ORIENT DREAM. Jeho vrcholem byl jako již tradičně galavečer, který je jedinou, profesionální tanečně-hudební show svého druhu na západě Čech, kde se prezentují domácí, plzeňské tanečnice se svými hosty.

Cílená propagace v Plzni

Hlavní hvězdou letošního ročníku byl německý tanečník a choreograf Said el Amir, umělecký ředitel jomdance-academy a taneční skupiny jomdance-company, jejíž dvě členky, tanečnice Inci a Mereniset, rovněž přijaly pozvání do Plzně. Většina večera se tak nesla v duchu sólových, duo, trio a skupinových jomdance choreografií v podání festivalové taneční skupiny Orient Dream a německých hostů; v režii hlavního hosta, který tímto jedinečným tanečním stylem propojil jazzový, orientální a moderní tanec. Díky úzké přeshraniční spolupráci festival již dávno svým významem přesahuje region.

V úvodu večera se však nejprve představili výherci 3.ročníku soutěžní přehlídky určené pro amatérské tanečnice, která celý festival odstartovala poslední dubnový víkend. Show se tak zúčastnili zástupci nejmladší a nejstarší kategorie, TK Bastet z Chlumčan, kategorie děti do 9 let a TS Hathor z Kladna, dospělí nad 36 let.

Oficiálním zahájením celého večera pak byla společná premiérová fantasy choreografie plzeňských lektorek s podtitulem Pilsen! Open Up!, která tak nepřímo poukazovala na EHMK Plzeň 2015. Během večera se plzeňskému publiku představili další hosté jako např. Afra z Opavy, pořadatelka Dance Show Opava a zároveň držitelka 2.místa zMistrovství ČR vroce 2012, David Katolický ze Zlína, výherce 1. místa z Pressburg Dance Festivalu v Bratislavě v kategorii profi baladi/shaabi nebo pražská taneční skupina Matahari Group, držitelka četných ocenění z různých soutěžích, např. 1. a 2. místo z Pressburg Dance Festivalu Bratislava 2014 nebo 1.místo z Egyptian Dream festivalu ve Vídni 2012. V průběhu večera tak diváci mohli shlédnout rozmanitou škálu tanečních stylů od klasického orientálního tance (raqs sharki), přes řadu egyptských folklórních tanců jako eskanderany, beledi nebo fellahi, ale i fantasy s hedvábnými vějíři a závoji, tribal, burlesque nebo také flamenco orient. Na dálné ostrovy je přenesla plzeňská Daima Dancers svým havajským tancem nebo pražská Matahari Group svým fusionem balijského a orientálního tance. Dech se divákům tajil při tanci se šavlemi v podání pražské skupiny Yalla Raqs. „Oceňuji zejména pohodovou a přátelskou atmosféru celého večera a naprosto profesionální vystoupení všech tanečnic“, uvedla jedna z plzeňských divaček. Další divák, který přijel z jižních Čech dodává „líbí se mi optimismus, vstřícnost a srdečnost celé akce, přeji organizátorům, aby vydrželi“.

Závěr večera pak patřil sólu hlavního hosta a velké skupinové choreografii na krásnou hudbu Enta Ya Amar, absolventek intenzivního tanečně-vzdělávacího projektu organizovaného v letošním roce pořadatelkou festivalu, plzeňskou tanečnicí Kamilah ve spolupráci s hlavním hostem Said el Amir. „Jsem velice ráda, že se divákům show líbila a přinesla jim krásný kulturní zážitek a inspiraci. Vážíme si toho, že za námi jezdía pomáhají vytvořit krásnou atmosféru. Děkuji rovněž ÚMO Plzeň 1, který nad letošním ročníkem převzal záštitu a oslavili jsme tak společně snašimi diváky letošní Mezinárodní den tance. Doufám, že tomu tak bude i vnásledujících letech, protože nápadů máme spoustu“ dodává závěrem spokojeně organizátorka.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka