Plzeň má dva zájemce o zakázku na obnovu památníku Díky, Ameriko!

Dvě nabídky ve vyhlášené soutěži na veřejnou zakázku obnovy památníku Díky, Ameriko! obdrželo město Plzeň v řádném termínu, tedy do 9. května 2017 do 10 hodin.

Jarní servisní akce AUTO CB

Hodnocení obou nabídek a posouzení splnění podmínek účasti v zadávacím řízení provede městský odbor investic do 12. května 2017. Smlouva s vybraným dodavatelem by mohla být uzavřena do konce května. Památník by měl být obnoven nejpozději do 31. října 2017.

„Obě obálky s nabídkami jsme otevřeli včera. Hodnotícím kritériem je ekonomická výhodnost nabídky, která bude posouzena podle výše nabídnuté ceny,“ připomněl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Město bude v různých fázích přípravy a zhotovení pylonů památníku velmi důkladně hlídat zejména kvalitu kamene, mimo jiné požaduje v různých fázích realizace akce provedení ultrazvukových zkoušek celistvosti materiálu.

Předmětem veřejné zakázky je obnova stávajícího památníku Díky, Ameriko!, zejména zajištění veškerých stavebních prací a souvisejících dodávek a služeb nezbytných pro uvedení památníku do původního stavu. „Součástí předmětu veřejné zakázky je rovněž zajištění dodání vhodného kamene respektive kamenných bloků nejen pro oba pylony, ale i pro navazující kamennou dlažbu,“ řekl vedoucí Odboru investic Magistrátu města Plzně Pavel Grisník.

Kamenné bloky pro oba pylony budou před opracováním podrobeny ultrazvukovým zkouškám homogenity neboli celistvosti a protokol o provedených zkouškách a jakosti kamene bude předán městu, to odsouhlasí jeho kvalitu. V případě, že ze strany města nedojde k odsouhlasení kvality a vzhledu kamene, smluvní strany od smlouvy odstoupí a vypořádají vzájemná práva a povinnosti. Teprve na základě odsouhlasení protokolu o kvalitě kamenných bloků bude moci firma zahájit práce na výrobě pylonů, vytesání textů a ornamentů na pylonech dle  fotodokumentace a projektové dokumentace. „Pylony budou před osazením a po osazení opětovně podrobeny zkouškám homogenity a budou nám předány protokoly o provedených zkouškách,“ doplnil Pavel Grisník.

Památník Díky, Ameriko! na křižovatce ulic Klatovská třída – Americká byl vybudován v letech 1994 – 1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou. Tvoří jej zpevněná plocha z kamenných žulových desek doplněná uprostřed bílou pěticípou hvězdou s reliéfem. Hlavní dominantu památníku do nedávna tvořily dva žulové pylony, na které navazuje vyrovnávací kamenné schodiště. Oba pylony muselo město nechat odstranit loni v dubnu, a to z důvodu špatného stavebně-technického stavu, v pylonech se objevily praskliny a dle statika hrozilo, že by se několik tun vážící kvádry mohly zřítit.

Výška pylonu je šest metrů, čtverec má 1,1 x 1,1 metru a jeden pylon váží kolem 20 tun.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.05.2017 12:09



2 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka