Plzeň má za sebou DronFest, festival bezpilotního létání přilákal tisíce lidí

Více než 7 tisíc lidí dorazilo na druhý ročník DronFestu – unikátního festivalu bezpilotního létání, který se odehrál 2. a 3. června v areálu DEPO2015 v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

 „Návštěvnost byla oproti loňskému premiérovému ročníku téměř dvojnásobná, z čehož jsme nadšeni. Je vidět, že bezpilotní létání se těší stále většímu zájmu. Jsme rádi, že jsme mohli lidem zprostředkovat show, která nemá v České republice obdoby a která byla zároveň zařazena mezi největší svého druhu na světě,“ zhodnotil průběh akce primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Letošní DronFest se rozšířil – konal se na dvojnásobně velké ploše a přijelo také více vystavovatelů. „Představilo se 30 největších společností podnikajících v oblasti bezpilotního létání. Lidé mohli vidět i žhavou novinku, miniaturní dron DJI Spark, který byl úplně poprvé představen v Paříži těsně před konáním DronFestu. Kromě veletrhu, přednášek a leteckých ukázek návštěvníci hojně vyhledávali také exhibiční FPV závody pořádané společností Rotorama -  drony vzlétly nad první městskou závodní arénou v republice, kterou jsme právě v rámci DronFestu slavnostně otevřeli,“ řekl Tomáš Cholinský, projektový manažer Dronetu ze Správy informačních technologií města Plzně, organizace, jež festival uspořádala.

„Organizování závodů dronů na DronFestu pro nás byla veliká výzva. Doposud se v České republice nekonaly závody dronů v tak velkém rozsahu. Diváci měli možnost sledovat závod z tribun na velkoplošných obrazovkách za doprovodu komentáře profesionálního moderátora. Nejvíce jsme však ocenili nově vybudované zasíťované závodiště, které perfektně vyhovuje požadavkům na bezpečné létání. Kdybych měla akci shrnout pár slovy perfektní spolupráce s organizátory DronFestu, nadšené komentáře ze stran diváků, organizátorů a pilotů a hlavně bezvadná nálada. Protože jsme firma zaměřená na oblast drone racingu, doufám, že Plzeň bude inspirací i pro ostatní města a podobné dronparky, jako jsou v plzeňském DEPU 2015, vyrostou i v dalších místech České republiky“, doplnila Iva Hejtmánková, Event manager společnosti Rotorama.

Součástí festivalu bylo také vyhlášení výsledků soutěží DronApp o nejlepší aplikaci schopnou ovládat dron a Fotka Film, tedy o nejlepší fotografii a video pořízené dronem. Podle Luďka Šantory, ředitele Správy informačních technologií, byly letošní práce na vysoké úrovni. „Soutěže, díky kterým se daří vyzdvihnout schopnosti talentovaných lidi, mají jednoznačně velký význam. Do DronAppu se přihlásily desítky mladých lidí z celé České republiky, přičemž prvenství získal teprve 18 letý Petr Šíma z Klatov. Jeho aplikace dokáže kromě standardních funkcí, jako je ovládání kamery, přenášení obrazu a telemetrie, ukládat také záznam o trase a délce letu nebo upozornit na nepříznivé podmínky pro létání. Takový produkt může být určitě atraktivní i pro podnikatelský sektor, studenti se mohou díky soutěži zviditelnit a získat tak první kontakt s budoucím zaměstnavatelem nebo začít s vlastním podnikáním,“ uvedl ředitel. Porotci neměli lehké rozhodování ani v soutěži Fotka/Film. Do té organizátoři obdrželi na 100 originálních snímků.
Vstup na festival byl stejně jako v loňském roce zdarma. Akci si díky doprovodnému programu užily všechny věkové generace – kromě jiného se představilo Centrum robotiky, Techmania Science Center nebo Středisko volného času Radovánek. „Přípravy festivalu trvaly téměř rok, proto si organizátoři příliš nevydechnou a pomalu začnou chystat další ročník. S DronFestem chceme určitě pokračovat, vnímáme, že tato akce lidi baví a má smysl, svědčí o tom množství kladných reakcí z řad odborníků i široké veřejnosti,“ uzavřel primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 06.06.2017 09:10



2 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka