Plzeň si sama obstará kámen pro výrobu nových pylonů památníku Díky, Ameriko!

Plzeň si sama obstará kámen pro výrobu nových pylonů památníku Díky, Ameriko! Udělení výjimky ze zásad pro zadávání veřejných zakázek, jenž tento postup umožní, schválili zastupitelé.

Jarní servisní akce AUTO CB

Lom pro dodávku kamene se nachází ve Francii, cena by neměla přesáhnout částku 1,4 milionu korun. Na zpracování žuly a instalaci nových pylonů město následně vypíše veřejnou zakázku, zde předpokládá náklady maximálně do částky 7,5 milionu korun. Obnova památníku by měla být hotova do dubna 2018.

„Rozdělit akci na dvě samostatné zakázky jsme se rozhodli poté, co předchozí zadávací řízení na dodavatele památníku bylo neúspěšné. Proto nyní budeme zvlášť zajišťovat dodávku polotovaru kamene a zvlášť řešit jeho zpracování včetně následných stavebních úprav,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Podle jeho slov francouzský lom pro dodávku kamene splňuje veškeré požadavky města, a to nejen na kvalitu. Vytipovat jej městu pomohl odborník, kterého si Plzeň přizvala k provedení revize původního zadání.

Památník Díky, Ameriko! na křižovatce ulic Klatovská třída – Americká byl vybudován v letech 1994 – 1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou. Tvoří jej zpevněná plocha z kamenných žulových desek doplněná uprostřed bílou pěticípou hvězdou s reliéfem. Hlavní dominantu památníku do nedávna tvořily dva žulové pylony, na které navazuje vyrovnávací kamenné schodiště. Oba pylony muselo město nechat odstranit loni v dubnu, a to z důvodu špatného stavebně-technického stavu, v pylonech se objevily praskliny a dle statika hrozilo, že by se několik tun vážící kvádry mohly zřítit.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka