Plzeň stočila první med z úlů na střeše radnice

První med získalo město Plzeň ze dvou včelích úlů, které loni nainstalovalo na střechu radnice na náměstí Republiky.

Cílená propagace v Plzni

Zhruba 17 kilogramů medu tak zaplnilo 60 skleněných nádobek. Dárkově zabalené skleničky budou sloužit pro prezentaci Plzně.           

„Těší mě, že i přes letošní počasí, které podle odborníků včelaření příliš nepřálo a medu je tedy ve srovnání s jinými lety relativně málo, se podařilo z našich městských úlů med získat. Je to jistě i zásluhou našeho zkušeného včelaře, který se o svěřená včelstva pečlivě stará,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Městské prostředí je pro včely vhodným, poněvadž skýtá rozmanitost kvetoucích stromů a keřů v parcích, která se v historické části Plzně nachází v sadovém okruhu centra. Vedle opylení vegetace včely produkují mnoho pro lidské zdraví prospěšných produktů, a to med, propolis či včelí kašičku. Přesto je populace včel v posledních letech ohrožena pesticidy, onemocněními včel a jinými riziky.

Myšlenku nainstalovat úly na střechu plzeňské radnice na náměstí Republiky mělo město již delší dobu. Podmínkou tohoto kroku byla instalace vzduchotechniky v jednacím sále zastupitelstva a související možnost omezení větrání okny.  „Poté, co byla vzduchotechnika vybudována, umístili jsme loni v září střechu radnice včelí úly. Včelstva dodal a stará se o ně náš bývaly kolega, který je zkušeným včelařem. Včelaří už od svých osmnácti let a v současné době se kromě městských úlů stará o 40 vlastních,“ uvedl Petr Triner, ředitel Úřadu správních agend Magistrátu města Plzně. 

Připomněl, že městské včelaření je v posledních letech oblíbenou činností. „Není tedy vyloučeno, že v budoucnu úly s včelami rozšíříme i na jiné budovy magistrátu,“ dodal Petr Triner.

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.10.2020 17:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka