Plzeň testuje pilotní projekt, jeho cílem je zvýšit poptávku po velkých městských bytech

Město Plzeň zkouší nový přístup v hledání zájemců o pronájem velkých městských bytů. U jednotek, které mají podlahovou plochu o velikosti 90 a více metrů čtverečních, má totiž radnice dlouhodobě problém sehnat zájemce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zvýšit poptávku má nyní pomoci to, že úřad nechá zpracovat pro konkrétní neupravený byt vizualizaci, která zahrnuje nejen základní stavební úpravy realizované městem Plzeň, ale zejména možnosti budoucího vzhledu a uspořádání bytové jednotky. Tento způsob se radnici osvědčil, u prvního takto nabízeného bytu přišlo na prohlídku 11 zájemců.    

„Volných velkých bytů máme kolem stovky. Pilotní projekt jsme vyzkoušeli u jednoho z nich, na adrese Smetanovy sady 15, který má rozlohu 108 metrů čtverečních. Než jsme se pustili do jeho rekonstrukce a nabídli ho jako upravený, zveřejnili jsme na městském realitním portálu www.byty.plzen.eu návrh jeho možného budoucího stavu. Zatímco dříve nám na prohlídku velkých bytů přišel jeden člověk, někdy dokonce nikdo, tentokrát bylo zájemců 11,“ řekl radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf. Podle něj si lidé díky vizualizaci lépe představí, jak bude byt vypadat po opravě a jaké možnosti jeho budoucího využití se jim naskýtají. Jde o nástroj, jenž pomáhá zvyšovat poptávku. 

Město následně s vybraným zájemcem uzavře smlouvu o smlouvě budoucí nájemní, dotyčný složí kauci ve výši 30 tisíc korun. Poté, co radnice nechá byt zrekonstruovat  a připraví jej k předání, podepíší obě strany řádnou nájemní smlouvu. „Ze složené kauce je pak zaplaceno první nájemné, zbylé peníze vrátíme nájemníkovi,“ uvedl David Šlouf. Ten má podobným způsobem připravenu nabídku ještě i jednoho dalšího velkého bytu. Do budoucna by chtěl docílit doplnění městské směrnice tak, aby se z pilotního projektu stal standardní přístup pro všechny takto nabízené velké neupravené městské byty. „Pokud by se nám povedlo v nejbližších letech tímto způsobem pronajmout 30, 40 bytů, tak to bude úspěch, protože dosud se nám to příliš nedařilo,“ dodal David Šlouf. Podle něj se návratnost investice do rekonstrukce velkého bytu pohybuje průměrně kolem pěti let, záleží na velikosti a stavu, v jakém se nachází. 

Město Plzeň má u velkých bytů (v domech s koeficientem kvality 1) stanovenu standardní cenu nájemného 82,10 korun za metr čtvereční a měsíc. V případě, kdy podlahová plocha přesáhne 90 metrů čtverečních, za každý metr navíc platí nájemce pouze částku 20,50 korun za metr čtvereční a měsíc. Nájemníkům velkých bytů město také nabízí možnost, aby si rekonstrukci zaplatili ze svého a poté si převážnou část vložených nákladů „odbydleli“. „Podmínky jsou nastaveny tak, že pokud jde o částku za rekonstrukci do 300 tisíc korun, tak dotyčný nájemník hradí pět let poloviční nájemné. Za každých 50 tisíc nad oněch 300 tisíc korun se platba polovičního nájemného prodlužuje o půl roku. To znamená, že pokud nájemník má hradit nájemné například 10 tisíc korun, může si odečíst maximálně pět tisíc korun měsíčně,“ uvedl David Šlouf. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.11.2015 10:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka