Plzeň v pátek prožije Den s dobrovolnými hasiči, novinka je součástí kampaně

Den s dobrovolnými hasiči se uskuteční v pátek 27. května v areálu Škoda sport parku v Doudlevcích. Akce je součástí rozsáhlé kampaně Staň se dobrovolným hasičem, kterou spustilo město Plzeň na jaře.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cílem celého projektu i pátečního dne je získat do řad jednotek sboru dobrovolných hasičů nové členy ve věku 15 až 17 let. Na programu páteční akce je soutěž družstev ze středních škol, soutěž jednotlivců, ukázky hašení, záchrana osoby z věže, k dispozici bude speciální kouřový stan a další. Na atraktivní akci, která potrvá do 9 do 14 hodin, se podílí většina jednotek sboru dobrovolných hasičů v Plzni. 

„Chceme podpořit dobrovolné hasiče, pomoci rozšířit jejich řady. Byť je nepotřebujeme každý den, jsou důležitou součástí složek, které přispívají k ochraně zdraví, záchraně lidských životů a naší bezpečnosti,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký, který Den s dobrovolnými hasiči zahájí.

Podle Petra Lišky, vedoucího Odboru krizového řízení Magistrátu města Plzně, oslovilo město plzeňské střední školy se nabídkou, aby sestavily soutěžní družstva a zúčastnily se soutěží, které využívají prvky požárního sportu. „Zájem nás příjemně překvapil. Přihlásilo se celkem devět středních škol, sestavily 22 družstev. Kromě toho budou soutěžit i jednotlivci. Těch máme přihlášeno zatím 12, ale myslíme si, že se přímo na místě přihlásí další,“ uvedl Petr Liška. Organizátoři předpokládají účast kolem 400 žáků a učitelů, mnohé školy, které nepostavily soutěžní družstva, se zúčastní jako diváci.

Šestičlenná družstva poběží sportovní štafetu. Ta se skládá z některých prvků, jež hasiči používají při soutěžích požárního sportu. Jde například o překonání nízké bariéry, překonání okna, krátký běh po nízké kladině, běh s hasicím přístrojem. Soutěžící jednotlivci budou mimo jiné muset proběhnout překážkový úsek v ochranné přilbě a v zásahovém oděvu s několikakilogramovým dýchacím přístrojem na zádech. 

„V nesoutěžním programu představí dobrovolní hasiči ukázky hašení, mobilní techniku, práce ve výškách a záchranu osoby z výškové věže. Pomocí kouřového stanu také nasimulujeme i život ohrožující prostředí. Každý si bude moci vyzkoušet, v jaké situaci se hasiči při zásahu mohou ocitnout,“ uvedl Vlastimil Malina, velitel dobrovolných hasičů v Plzni. Na akci v areálu se bude podílet většina plzeňských jednotek sboru dobrovolných hasičů. Těch v západočeské metropoli působí celkem 16, mají kolem 250 členů. 

Kampaň Staň se dobrovolným hasičem spustilo město Plzeň letos na jaře, má pomoci doplnit stavy jednotek sboru dobrovolných hasičů. Ti postupně stárnou, přičemž nových členů nepřibývá tolik, kolik je třeba. Projekt proto primárně cílí na mladé lidi. Radnice i městské obvody se snaží zvyšovat atraktivitu členství u dobrovolných hasičů, postupně jim vylepšují zázemí, techniku a vybavení jednotek, pomoci mají také různé akce pro školy a širokou veřejnost. Kromě velké billboardové kampaně byl spuštěn web www.stansehasicem.cz a facebookové stránky. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 26.05.2016 07:18



3 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka