Plzeň začne s těžbou stromů poškozených klimatickými vlivy a přestárlých dřevin

V průběhu února a března letošního roku se v městských lesích začne s kácením dřeva. Týkat se bude dřevin poškozených vlivem extrémního počasí, ale také chřadnoucích přestárlých porostů.

Cílená propagace v Plzni

 Jedná se o lesy u Ejpovic, Chotěšova, Kokotských rybníků, kde Plzeň vlastní pozemky, či v okolí plzeňské Valchy a Nové Hospody. Návštěvníci lesů by tak měli být ohleduplní, dodržovat pokyny lesníků a s ohledem na vlastní bezpečnost nevstupovat do míst, kde se aktuálně těží. 

Velké škody způsobil těžký sníh v prosinci minulého roku, kdy lámal a vyvracel mladé borovice v lesních komplexech Čilina u Ejpovic a Dubovec u Chotěšova. Celková plocha zničených mlazin, které se budou muset obnovit, činí bezmála tři hektary. „Obnova bude spočívat ve vyřezání polámaných a jinak poškozených stromů, které budou následně zpracované do štěpky. Na vzniklých holinách budou již v průběhu letošního jara vysázené takzvané meliorační a zpevňující dřeviny, jako jsou jedle bělokorá, douglaska tisolistá nebo buk lesní,“ přiblížil Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. 

Intenzivní vítr při svých nárazech koncem prosince vyvracel stromy, zejména smrky, lámal jejich kmeny i koruny. Nejvíce zasažen byl lesní komplex Kokotsko. „Hlavní příčinou větší míry poškození v této lokalitě je snížená stabilita porostů kvůli kůrovcové kalamitě. Vzhledem k rozptýlení jednotlivých zlomů a vývratů nebude možné využít harvestorové technologie a stromy zpracují lesníci s motorovými pilami a přepraví je menší kolové traktory,“ sdělil Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP). 

SVSMP dále plánuje takzvané obnovní těžby zaměřené na chřadnoucí přestárlé borové porosty, kdy masivně odumírají jednotlivé stromy. „Těžby jsou naplánované v okolí Valchy a Nové Hospody. Prováděné budou v souladu s platným Lesním hospodářským plánem a s maximálním ohledem na šetrnost k okolním porostům, ale i návštěvníkům lesa,“ podotknul náměstek Aleš Tolar. 

Plochy po těžebních zásazích poté lesníci uklidí od těžebních zbytků a prostor zalesní. „Z důvodu zvýšení odolnosti na případnou klimatickou změnu bude nutné doplnit druhy lesních dřevin, které se v těchto místech nevyskytují, nebo vyskytují v malém množství. Výsledkem by měl být les smíšený, pestrý a zároveň věkově rozrůzněný. Takový les je následně odolný vůči škůdcům a klimatickým vlivům,“ doplnil Milan Sekáč z oddělení městských lesů s tím, že předpokládané množství činí 4500 m3 převážně borového dřeva. Práce začnou v únoru a skončí do konce března 2024. 

Většinu vytěženého dřeva město odprodá dřevozpracovatelským subjektům za nejvyšší nabízené ceny. Dříví ve vyšší kvalitě bude využito k výrobě stavebního řeziva, dřevo nižší kvality se využije na výrobu dřevotřískových desek, papíru, případně také jako palivo. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 06.02.2024 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka