Plzeňsko se stalo třetím nejsilnějším trhem s novým bydlením v Česku

Plzeň a okolí se v počtu i nabídce nových bytů stala ke konci září třetím nejsilnějším regionem v Česku.

Cílená propagace v Plzni

Za třetí čtvrtletí se zde prodalo již 330 nových bytů, ukázala analýza společnosti Trigema. Větší počet zájemců o nové bydlení byl za stejné období pouze v Praze a Středočeském kraji.

Počet bytů, které se v Plzni a okolí prodává a nabízí, v čase narůstá. Zatímco za celý loňský rok se zde podle studie prodalo pouze okolo 260 nových bytů, za první tři čtvrtletí letošního roku je to již dohromady více než 930 jednotek. Region se tak posunul mezi tři nejsilnější oblasti, kde se daří jak bytové výstavbě, tak poptávce po bydlení. Prodá se zde tak až pětina všech nových bytů, které se v Česku uvedou na trh. Více je to již pouze v Praze a Středočeském kraji. V nabídce je nyní v Plzni a okolí okolo 900 bytových jednotek, ukazuje analýza společnosti Trigema.

Většina bytů, které se v Plzeňském kraji prodají, jsou však zpravidla o mnoho menší, než jaké upřednostňují zájemci jinde. Prodaný nový byt tu má v průměru velikost okolo 53 m2. Při pohledu na celé Česko je přitom tato velikost zhruba 65 m2.

„Na našem prvním plzeňském bytovém projektu v ulici Kollárova je velký zájem o menší a středně velké byty od 40 do 60 m2. Vedle toho jsme však už také našli řadu zájemců, kteří dávali naopak přednost jednotkám ve velikostech od 90 do 110 m2,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.
Průměrná cena nového bytu v Plzeňském kraji činí aktuálně 49 166 korun za m2. Celorepublikový průměr je přitom 48 000 korun na m2. Vyšší průměrné ceny jsou již pouze v Praze, Středočeském, Jihomoravském a Olomouckém kraji. Byt v Plzni a okolí se  v průměru prodává za 2,5 milionu korun. Nejdražší byt, který se do konce září v Plzni prodal, byl však již za 9,94 milionu korun (projekt Panorama Plzeň), prokázala analýza Trigemy.

Průměrná cena staršího bytu, který se v Plzeňském kraji nabízí, dosahuje výše 35 500 korun na m2. Dražší jsou takové typy bytů jen v Praze, Jihomoravském a Středočeském kraji. Celostátní průměr je pak 28 850 korun za m2. Nabídka starších bytů ale není příliš vysoká a podílí se na celkové nabídce v zemi zhruba jen 5,5 procenty. Ke konci třetího čtvrtletí se jednalo o 2 750 starších bytů, které byly v Plzni a okolí v nabídce. 

Ani nájemní bydlení zde není ve srovnání s trhem s novými byty tak rozvinuto. Podíl nabízených nájemních bytů činí z celorepublikového pohledu pouze 4,5 procenta. Na konci září se k pronájmu nabízelo okolo 770 bytů za průměrnou cenu 199 korun za m2. Vyšší jsou tyto ceny nejen v Praze či Jihomoravském kraji, ale také třeba ve Středočeském, Olomouckém, Zlínském a Karlovarském kraji. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
08.12.2017 12:16



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka