Plzeňskou kartu získají zdarma i děti s odkladem povinné školní docházky

Město Plzeň se rozhodlo usnadnit cestování městskou hromadnou dopravou rodinám s dětmi, které nenastoupily v září do prvních tříd základních škol a nezískaly zdarma Plzeňskou kartu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přitom dovršily věku šesti let a ve vozech MHD mají povinnost platit jízdné. Jsou to většinou děti s odkladem povinné školní docházky nebo ty, které kvůli termínu narození nenastoupily v září do školy. Nově tedy platí, že pokud zákonný zástupce dítěte, které navštěvuje mateřskou školu v Plzni, požádá o vydání Plzeňské karty, dostane ji dítě ve formě přívěsku zdarma. Do konce září k tomu navíc je přidán i balíček bonusových kuponů od zapojených partnerů. Na novince se dohodla Správa informačních technologií města Plzně s Plzeňskými městskými dopravními podniky.

„Přišel jsem s tímto nápadem spolu se Správou informačních technologií a jsem rád, že se podařilo jej prosadit. Pracujeme na tom, aby moderní technologie usnadňovaly život Plzeňanům a městská karta je pěkným příkladem. Tím, že ji nyní zdarma získají všechny šestileté děti, které navštěvují jakoukoli mateřskou školu v Plzni, pomáháme rodinám a šetříme jejich finanční prostředky,“ vysvětlil Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání. 

„Informace o možnosti získat zdarma Plzeňskou kartu pro šestileté děti, které ještě nenastoupily v září do základní školy a navštěvují jakoukoli plzeňskou mateřinku, jsme předali všem ředitelkám mateřských škol, jež zřizuje město Plzeň. Jejich prostřednictvím se informace dostaly k rodičům a zákonným zástupcům, kteří doposud museli pro jízdné zdarma v MHD Plzeňskou kartu dětem zakoupit,“ řekl Bohuslav Horais, vedoucí Úseku podpory uživatelů Správy informačních technologií města Plzně.

Plzeňská karta s nahraným bezplatným tarifem umožňuje cestování městskou veřejnou dopravou zdarma dětem od 6 do 15 let. Po nástupu do školy ji pak žáci využijí k rezervaci a výdeji obědů, pro vstup do školy a vyplňování docházky nebo jim umožní přístup do Knihovny města Plzně a další výhody. Do 30. září 2023 přikládají dopravní podniky k přívěsku zdarma i bonusový balíček, tj. knížku se slevovými kupony od zapojených partnerů. Jsou jimi například Techmania Science Center, FC Viktoria Plzeň, Divadlo ALFA, zoo Plzeň a další.

Městskou čipovou kartu využívají Plzeňané od roku 2004 a z původně odbavovacího a rezervačního systému se stal smart city nástroj, který pomáhá a ulehčuje život lidem v Plzni a okolí. Využívána je nejen v oblasti veřejné dopravy, ale i ve školství, kultuře, sportu a je propojena s celou řadou systémů. Za tento přesah a multifunkční využití získala řadu ocenění, například v roce 2020 bodovala v soutěži Chytrá města pro budoucnost.

Více informací je na webu www.pmdp.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka