Plzeňský lékař Marcel Hájek křtí ve čtvrtek svoji knihu Islámský pacient

Marcel Hájek, který sloužil deset let v hodnosti majora jako šéfchirurg a hlavní lékař v polních nemocnicích AČR a NATO v Iráku, Afghánistánu a Pákistánu křtí ve čtvrtek 16. června od 16 hodin v kulturním domě Šeříkovka knihu Islámský pacient.


Od 18 hodin na křest knihy navazuje závěrečná přednáška pro širokou veřejnost nazvaná Islám pohledem vojenského lékaře.

Publikace, kterou Marcel Hájek napsal společně se syrsko-českým pedagogem, publicistou a překladatelem Babhouhem Charifem je primárně určena pro odborný zdravotnický personál, který se chystá na misi do islámských zemí. Zajímavé reálie z muslimského prostředí v ní ale najdou i laičtí čtenáři. 

„Muslimský pacient patří, vzhledem k nutnosti respektovat tradice a věrouku islámu, k nejsložitějším religiózním limitacím pro lékaře a zdravotníky jiného vyznání. Je tomu tak nejen v zemích islámu, kam jsou tito odborníci často najímáni k výkonu své praxe v místních zdravotnických zařízeních, ale i v zemích s významnou muslimskou menšinou, vysvětluje poslání publikace její autor, Marcel Hájek.

Na křest knihy bezprostředně navazuje přednáška Islám očima lékaře, ve které Marcel Hájek představuje islám, jeho historii i běžný život v muslimských zemích. Součástí přednášky je také diskuze o současné situaci v muslimských zemích a problematice migrace. O aktuálnosti tématu svědčí i velký zájem široké veřejnosti o již uskutečněné přednášky, které se realizovaly během letošního jara na devíti místech celého Plzeňského kraje. V otevřených diskuzích v závěru přednášek se nejčastěji řeší právě otázky kulturních rozdílů jednotlivých národů i úskalí integrace migrantů.

„V islámském světě jsem jako lékař strávil deset let svého života. Denně jsem se setkával s muslimy v pracovním i osobním životě. Studoval jsem islám v irácké Basře, osobně se setkal s významnými kleriky. K islámu mám vztah pozitivní a tolerantní, jako k mnoha jiným věroukám,“ vysvětluje Marcel Hájek. K otázce začlenění migrantů do naší společnosti pak dodává: „Integrace mnoha slušných a tolerantních muslimů světa (a je jich drtivá většina) je možná jen u jednotlivců a rodin. Poté zpravidla respektují zákonodárství a „pravidla hry“ země, ve které žijí. Integrace světa islámu coby enkláv a ghett v centrech společností odlišných kultur je nevhodné, nebezpečné a takřka nemožné bez konfliktu s okolím a místním právním řádem.“

Křtu knihy, který začíná v 16 hodin v Šeříkovce se jako čestní hosté zúčastní starosta Slovan a senátor Lumír Aschenbrenner;  MUDr. Miroslav Lomíček, šéfredaktor nakladatelství GRADA;  prof. PhDr. Luboš Kropáček, CSc., přední český islamolog, arabista a afrikanista.

Navazující přednáška začíná od 18 hodin, vstupné na přednášku je dobrovolné a celý výtěžek je věnován formou daru Dětské klinice FN Plzeň na zlepšení komfortu nemocničního pobytu dlouhodobě hospitalizovaných dětských pacientů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka