Plzeňský undergroundový filmař Petr Smazal přivedl film Svatý Mikuláš do kin

Někteří z nás si v kině nebo při sledování televize asi ani nedokážou představit jaký kolotoč se točí kolem toho dostat film do kin. Své o tom ví plzenští filmaři, kteří vystupují pod názvem F8 ART COMPANY. V jejich čele stojí režisér, producent a nyní i distributor Petr Smazal, který minulý rok natočil v bývalé Sušické porodnici horor s názvem "Svatý Mikuláš".

Jarní servisní akce AUTO CB

Film z prostředí psychiatrické léčebny, kde je vše postaveno na hlavu

Petr Smazal (F8 ART COMPANY) napsal film z prostředí psychiatrické léčebny, kde je vše postaveno na hlavu. Doktoři se chovají hůř než pacienti a mezi pacienty je pár skvostných případů, za které by se nestydělo ani muzeum kriminalistiky. Bohužel tento film nikdo nechtěl podpořit. A není divu. V našich končinách není horor zrovna oblíbeným tématem. A když už se nějakému podaří prorazit, jedná se většinou o nízkorozpočtové klubové dílko. A nebo musí vzniknout v zahraničí.

Petr Smazal a jeho tým se ale nehodlal nápadu vzdát
a tak prostě vzali vlastní techniku, oslovili své známé herce, přemluvili Pavla Novotného a vypravili se do ústavu (Sušické porodnice) natočit film na vlastní náklady. A natočili film o filmařích, kteří točí dokument o ústavu ve kterém je vše na hlavu. Ano ono to totiž celé je trochu na hlavu. Nejdříve film točili jen pro sebe a tak je ani nenapadlo, že by měli připlatit za lepší techniku pro zvuk ale i obrazový záznam. Prostě si řekli, že si vyzkouší jestli už umějí vyprávět film delší než deset minut. Jenže jak už to tak bývá, známí mají známé a tak se brzy o filmu začalo mluvit. Spustil se tím maraton, který nyní Petr Smazal popisuje slovy: "Jeden den jsem řekl všem ze štábu, že už to vzdávám a že film prostě vyhodíme na internet aby se na něj podívali lidi a druhý den jsem všem volal, že film půjde do distribuce."

Film si našel své diváky a podporovatele

Nakonec si film našel i nějaké partnery mezi médii a soukromníky a tak se dostal i na předpremiéru, která proběhla v Cinema City koncem listopadu minulého roku. Diváci dostali náhled prvního střihu filmu a nebylo jich málo. Kina musela otevřít další dva sály aby všechny diváky pojmuli. Výsledné divácké hodnocení využil Petr Smazal a jeho tým k dolazení snímku do finální podoby. Z původní stopáže, která měla 75 minut tak vznikl film 60 minutový.

Tvůrci si vzali kritiku fanoušků k srdci.

A nyní přichází zpráva, která vyrazila nejednomu členu štábu dech. Petr Smazal uvedl film do oficiální distribuce a opět sám. Tedy s pomocí koproducenta Aleše Siřínka se kterým pracuje ještě na jiných projektech (např. Raden). Většinu práce si ale zajišťuje Smazal sám s tím, že distribuci do kin nechává na produkci, která pracovala i na filmu Svatý Mikuláš. Děvčata Kateřina Menclová a Michaela Chlumčanská tak pilně obvolávají regionální kina a nabízí jim film na DVD. To bylo totiž výhradní Smazalovo přání, aby se film primárně nabízel přednostně regionálním kinům.

"Důvod je jednoduchý. Multikina protěžuje každý distributor a není divu. Tam chodí diváci víc než do těch malých. Jenže je to škoda protože klasická kina mají nádhernou atmosféru. Pár jsme jich už navštívili a atmosféra byla nezapomenutelná. Proto jsem chtěl aby primárně byla podpořena tyto kina a náš snímek byl uveden tak naruby jako vznikl. Tedy nejdřív v malých kinech a v těch větších až později. To je ovšem jen obecně samozřejmě jednáme i s velkými kiny. Nicméně do těch malých i osobně jezdíme a užíváme si film s diváky."

Undergroundový snímek "Svatý Mikuláš" přichází do kin od 5.3.2015 a své premiéry ukončí 24.4.2015 ve Stříbře.

Film sice neslibuje mainstreamovou zábavu a technicky nesahá ani k místnímu lowbudgetu, ale přesto má co nabídnout. Převážně zajímavý příběh, nádherné prostředí rozpadající se budovy Sušické porodnice a velmi silný příběh vývoje tohoto snímku.
Navíc na většině premiér se setkáte i s tvůrci takže je to skutečně osobní zážitek. No a nakonec tím, že na film zajdete, podpoříte začínající tvůrce v jejich dalších projektech.

"Víme, že další projektem musíme zvednout laťku alespoň o pět řádů výš ale nebojím se, že to nedokážeme. V přípravě už pár let máme zajímavý projekt, který konečně dostane šanci. Věřím, že diváci si na Mikulášovi přijdou na své byť to není film pro všechny."


Zbývá jen dodat...přijďte do kina na Mikuláše v březnu nebo v dubnu!

Foto: předpremiéra v Blšanech, archiv PETR SMAZAL

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka