Pomoc ohroženým dětem bude v Plzeňském kraji dostupná ve školách

Diakonie Českobratrské církve evangelické je již 20 let tradičním poskytovatelem pomoci lidem v krizové situaci v Plzni, přelom let 2014 a 2015 je však zlomový hned z několika důvodů.

Cílená propagace v Plzni

Tím prvním je start dvouletého projektu „Plus pro děti“, díky kterému budou přímo ve školách tří západočeských měst probíhat nejen preventivní programy, ale bude tam přítomný i tzv. krizový intervent. Dalším milníkem je změna názvu této tradiční sociální služby na Plus pro lidi v krizové situaci a také přesun jediného plzeňského ambulantního krizového centra do nových prostor v Prokopově 25, stejně tak rozšíření služby do dalších lokalit v Plzeňském kraji.

 Projekt „Plus pro děti“ bude tým Plusu pro lidi v krizové situaci realizovat v letech 2015 až 2016 za finanční podpory Nadace rozvoje občanské společnosti a The Velux Foundations. Probíhat bude na základních a středních školách v Rokycanech, Domažlicích a Dobřanech. Mimo celé řady preventivních aktivit umožní, aby byl dětem, rodičům, ale i pedagogům k dispozici přímo v prostorách školy speciálně vyškolený specialista – krizový intervent, který bude vyhledávat a hlavně pomáhat ohroženým dětem a jejich rodinám. Praxe ukazuje, že přítomností krizového interventa ve škole, řadou společných aktivit s dětmi v jejich přirozeném prostředí a spoluprací s rodiči i pedagogy, získávají děti větší důvěru a odvahu svěřit se s problémy, které by jinak zůstaly neodhaleny.

To potvrzuje i manažerka preventivních služeb Diakonie Západ Lucie Petříčková, které vedla v letech 2012 až 2014 pilotní projekt Archa – Vylodění, na nějž bude tým krizových pracovníků v příštích dvou letech navazovat: „S myšlenkou krizového interventa přímo ve škole a testováním mezirezortní spolupráce v oblasti péče o ohrožené děti a jejich rodiny jsme se „vylodili“ na ZŠ ul. Míru v Rokycanech a Obchodní akademii a ekonomickém lyceu v Plzni. Celkem jsme realizovali 110 preventivních aktivit s účastí více než 4000 žáků, 186 učitelů a 565 rodičů. Na základě dlouhodobé intenzivní práce si všichni na přítomnost krizových interventů přímo ve školách nejen zvykli, ale začali je vyhledávat. Díky tomu proběhla řada konzultací a řešení různě závažných problémů s více než 80 žáky, ale i pedagogy a rodiči!“ Tento pilotní projekt finančně podpořila Nadace Sirius a přinesl řadu zajímavých výstupů od sady preventivních letáčků, specializovaný portál www.helpyou.cz až po Metodiku komunikace s ohroženými dětmi.

Mimo přípravy startu dvouletého projektu „Plus pro děti“ začal tým Plusu pro lidi v krizové situaci Diakonie Západ poskytovat krizovou pomoc v nových prostorách v Prokopově ulici 25 v Plzni. Jedná se o jediné ambulantní krizové centrum v Plzni, které mohou vyhledat lidé v tíživé životní situaci, jako je např. domácí násilí, úmrtí v rodině, šikana či ztráta zaměstnání, kterou nejsou schopni zvládnout sami či za pomoci svých blízkých. „Nabízíme zde krizovou pomoc široké veřejnosti, tedy dětem od 6 let věku, dospívajícím, dospělým, seniorům, ale také párům či celý rodinám. Nejčastěji formou konzultací, které trvají zhruba šedesát minut. Klienti k nám mohou přijít až na 10 bezplatných sezení, během kterých se zaměřujeme na jejich přání a potřeby. Naším cílem je pomoci klientům zvládnout jejich situaci vlastními silami. Společně tak hledáme různé možnosti a cesty řešení, současně se také snažíme dát prostor emocím, které tyto situace vždy doprovázejí,“ přibližuje svou práci krizová interventka z Plusu, Kateřina Achak.

O tom, že lidé v Plzni tuto pomoc vyhledávají, není pochyb. Jen za rok 2014 vzrostl počet nových klientů o 153 osob a v průměru zazvoní u dveří tohoto pozoruhodného zařízení 3 lidé denně. Přijít totiž může kdokoli i bez předchozího objednání, a pokud se člověk rozhodne objednat, může se spolehnout na krátkou objednací dobu. Tým profesionálů v Plusu pomáhá všem bez ohledu na pohlaví, rasu či vyznání s maximální diskrétností, zachováním anonymity, respektem a hlavně zdarma. „Klienti mohou využít kromě krizové pomoci také dalších služeb, a to zprostředkování kontaktu na návazné sociální služby Diakonie Západ i odborníky z jiných institucí, doprovod na úřady, nebo také zprostředkování kontaktu s pastorem. Nezřídka k nám zavítá i školní exkurze, kdy děti seznamujeme s naší službou, předvedeme jim například modelovou situaci, aby měly názornou ukázku, jak taková konzultace probíhá. Důležité je především to, že se děti dozví, kde se v Plzni nachází naše ambulance,“ doplňuje krizová interventka Kristýna Ženíšková.

Pokud se tedy rozhodnete vyhledat služby Plus pro lidi v krizové situaci v Plzni, můžete tak učinit každý všední den zpravidla od 9:00 do 16:30, přesnou otevírací dobu pak naleznete na www.diakoniezapad.cz či na vchodových dveřích v Prokopově 25.  Objednat se na konzultaci můžete také prostřednictvím e-mailu plus.plzen@diakonie.cz nebo na telefonu 377 223 221. Pracovníci Plusu komunikují též na Facebooku.

Od roku 2015 rozšiřuje Diakonie Západ službu Plus pro lidi v krizové situaci i do Rokycan (Jiráskova 481/II), Domažlic (Zahradní 542) a Dobřan (Náměstí T. G .M. 282).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.01.2015 10:15



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka